Retsudvalget 2011-12
L 58 Bilag 10
Offentligt
1086000_0001.png
1086000_0002.png
1086000_0003.png
1086000_0004.png
Til lovforslag nr.L 58
Folketinget 2011-12
Betænkning afgivet af Retsudvalget den 0. februar 2012
2. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af retsplejeloven, lov om erstatning fra staten tilofre for forbrydelser, lov om retsafgifter og lov omHaagerbørnebeskyttelseskonventionen(Adgang til, at en dommer m.fl. kan færdigbehandle sager, der er påbegyndt, før den pågældende skal fratræde på grund afalder, visse ændringer af reglerne om behandling af sager om mindre krav, udelukkelse af sigtedes adgang til at være til stedeunder indenretlige videoafhøringer af børn m.v.)[af justitsministeren (Morten Bødskov)]1. ÆndringsforslagJustitsministeren har stillet 3 ændringsforslag til lovfor-slaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 14. december 2011 og vartil 1. behandling den 17. januar 2012. Lovforslaget blev ef-ter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og justitsministeren sendte den 21. oktober2011 dette udkast til udvalget, jf. REU alm. del – bilag 41.Den 14. december 2011 og den 10. januar 2012 sendte ju-stitsministeren de indkomne høringssvar og et notat heromtil udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 6 spørgsmål til justitsministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger og politiske bemærkninger<>Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokku-rin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke re-præsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ik-ke adgang til at komme med indstillinger eller politiske ud-talelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAfjustitsministeren,tiltrådt af <>Til § 11)Inr. 10ændres »postadresse i Den Europæiske Union«til: »postadresse i Det Europæiske Økonomiske Samarbejds-område«.Ny paragraf2)Efter § 4 indsættes efter overskriften »Ikrafttrædenm.v.« som ny paragraf:
DokumentIdJournalnummer
2
»§ 01I forbindelse med en landsdommers varetagelse afhvervet som formand for Skattesagskommissionen kan derudnævnes yderligere 1 landsdommer i den pågældendelandsret. Tilsvarende kan der udnævnes yderligere 1landsdommer i forbindelse med en landsdommersvaretagelse af hvervet som formand for enundersøgelseskommission om visse spørgsmål vedrørendedansk militær indsats. Stillingerne bortfalder, første gang enfast landsdommerstilling bliver ledig i den pågældendelandsret, efter at de pågældende landsdommere er vendttilbage.«[Udpegelse af yderligere to landsdommere som følge af tolandsdommeres varetagelse af hverv som formænd for un-dersøgelseskommissioner]Til § 53)Istk. 2ændres »og § 3, nr. 2,« til: »§ 3, nr. 2, og § 01«.[Ikrafttræden af § 01]BemærkningerTil nr. 1Som det fremgår af afsnit 5.2 i lovforslagets almindeligebemærkninger, har den med lovforslagets § 1, nr. 10, fore-slåede ændring bl.a. til hensigt at sikre, at de pågældendebestemmelser i retsplejeloven er i overensstemmelse medEU-rettens forbud mod at udøve forskelsbehandling pågrundlag af nationalitet.Det nævnte EU-retlige forbud mod at udøve forskelsbe-handling på grundlag af nationalitet gælder imidlertid ikkekun i forhold til alle EU-lande, men må også antages at gæl-de i forhold til de såkaldte EØS-lande, dvs. Norge, Liechten-stein og Island. Det foreslås på den baggrund at præcisereden foreslåede ændring af retsplejelovens § 348, stk. 2, nr.1, § 351, stk. 2, nr. 5, § 373, stk. 1, nr. 5, § 376, stk. 1, nr. 3og § 477 b, stk. 3, nr. 1, således, at det udtrykkeligt kommer
til at fremgå, at kravet efter bestemmelserne er angivelse afen postadresse i Det Europæiske Økonomiske Samarbejds-område, dvs. i et EU-land eller i Norge, Island og Liechten-stein.Til nr. 2 og 3Antallet af dommere fastsættes ved lov, jf. i den forbin-delse, for så vidt angår landsdommere, retsplejelovens § 5.Der er praksis for, at der i forbindelse med en landsdom-mers varetagelse af et hverv som formand for en undersø-gelseskommission udnævnes yderligere en landsdommer iden pågældende landsret. Dette sker sædvanligvis ved, atder medtages en tekstanmærkning herom på finansloven.I finansloven for 2012 er der således i tekstanmærknin-gerne medtaget bestemmelser om, at der i forbindelse mednedsættelsen af henholdsvis Farum-kommissionen, Blekin-gegadekommissionen og Undersøgelseskommissionen i sag-en om indfødsret til statsløse personer kan udnævnes 3 yder-ligere landsdommere.Sådanne bestemmelser er ikke medtaget i finansloven for2012 i relation til Skattesagskommissionen og den undersø-gelseskommission om visse spørgsmål om dansk militærindsats, som der i regeringsgrundlaget »Et Danmark, der stårsammen« er lagt op til at nedsætte. Da udnævnelse af yderli-gere to landsdommere i forbindelse med to landsdommeresvaretagelse af hvervene som formænd i de pågældende toundersøgelseskommissioner ikke kan afvente vedtagelsen afnæste års finanslov, fremsættes forslag herom i dette lovfor-slag.Udnævnelse af de pågældende yderligere landsdommerevil ske efter sædvanlig procedure snarest muligt efter lovfor-slagets ikrafttræden (og når undersøgelseskommissionerneer nedsat).Som det også er praksis, foreslås det, at de yderligerelandsdommerstillinger bortfalder, første gang en fast lands-dommerstilling bliver ledig i den pågældende landsret, efterat de pågældende landsdommere er vendt tilbage.
Jacob Bjerregaard (S) Poul Andersen (S) Mogens Jensen (S) Mette Reissmann (S) Ole Hækkerup (S) Rasmus Prehn (S)Jeppe Mikkelsen (RV) Zenia Stampe (RV) Camilla Hersom (RV) Meta Fuglsang (SF) Anne Baastrup (SF)fmd.Pernille Skipper (EL) Johanne Schmidt-Nielsen (EL) Frank Aaen (EL) Doris Jakobsen (SIU) Kim Andersen (V)Preben Bang Henriksen (V) Inger Støjberg (V) Karen Jespersen (V) Jan E. Jørgensen (V) Karsten Lauritzen (V)Kristian Pihl Lorentzen (V) Karsten Nonbo (V) Peter Skaarup (DF) Dennis Flydtkjær (DF) Pia Adelsteen (DF)Kim Christiansen (DF) Simon Emil Ammitzbøll (LA) Tom Behnke (KF)nfmd.Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)
474422
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)
981
3
Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
171612
Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
111
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 58Bilagsnr.123456789TitelHøringssvar og høringsnotat, fra justitsministerenSupplerende høringssvar og høringsnotat, fra justitsministerenUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetÆndringsforslag, fra justitsministerenRevideret ændringsforslag, fra justitsministeren1. udkast til betænkningRevideret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagÆndringsforslag, fra justitsministerenOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 58Spm.nr.1TitelSpm. om ministeren inden 2. behandlingen af dette lovforslag vilse positivt på at inddrage spørgsmålet om den generelle regel ompensionering ved 70 år, når vi snakker dommere, beskikkede ad-vokater, domsmænd og nævninge, til justitsministeren, og mini-sterens svar herpåSpm. om teknisk bistand til et ændringsforslag, der sikrer, at somudgangspunkt i sager om seksuelt misbrug af børn foregår rets-møderne bag lukkede døre, til justitsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om teknisk bistand til et ændringsforslag, der giver foræl-drene, forudsat at det ikke er forældrene, der er sigtede i den kon-krete sag, adgang til videooptagelserne efter retssagens afslutningaf hensyn til at skabe de bedst mulige rammer for, at forældrenekan hjælpe barnet tilbage til et normalt liv, til justitsministeren,og ministerens svar herpåSpm. om ministeren vil se på muligheden for regulering af adgan-gen for en forsvarsadvokat til større mængder af materiale, somf.eks. en betydelige mængde børnepornografisk materiale, der erkonfiskeret af politiet, til justitsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, under henvisning til ændringsforslaget om angivelse afpostadresse i EU, bedes ministeren forklare, hvorfor kun i EU?Hvorfor ikke også Norge eller USA og sker der ikke her en dis-krimination i forhold til 3. lands borgere, til justitsministeren, ogministerens svar herpåSpm. om, hvilken hjemmel politiet har haft til at fravige kravetom betaling af et gebyr på 175 kr. ved anmodning om aktindsigt,til justitsministeren, og ministerens svar herpå
2
3
4
5
6