Retsudvalget 2011-12
L 56
Offentligt
1077647_0001.png
1077647_0002.png
1077647_0003.png
Lovafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:8. februar 2012Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Mette Kjølby Miller-HarrisSagsnr.: 2011-731-0008Dok.:339213
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 5 vedrørende forslag til lov omændring af straffeloven (Udvidet anvendelse af betingede domme med vil-kår om samfundstjeneste m.v.) (L 56), som Folketingets Retsudvalg harstillet til justitsministeren den 7. februar 2012. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 5 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov

om ændring af straffeloven (Udvidet anvendelse af betingede domme

med vilkår om samfundstjeneste m.v.) (L 56):

”Vil ministeren yde teknisk bistand til at udarbejde et æn-dringsforslag, der ændrer lovforslaget, således at den udvidelseaf ordningen for samfundstjeneste der foreslås med lovforsla-get, ikke omfatter sager om voldsforbrydelser og sædeligheds-forbrydelser?”

Svar:

1.

Et ændringsforslag, som undtager de i spørgsmålet nævnte kriminalitets-former fra ordningen for samfundstjeneste, kan formuleres som følger:”ÆndringsforslagTil § 1

x)

I indledningen ændres ”ændring” til ”ændringer”.[Redaktionel ændring]

y)

Før nr. 1 indsættes som nyt nummer:”01. I§ 62indsættes somstk. 4:»Stk.4.Stk. 1 finder ikke anvendelse i sager om vold og forbrydelsermod kønssædeligheden.«.”[Undtagelse af sager om vold og forbrydelser mod kønssædeligheden fraanvendelsesområdet for betinget dom med vilkår om samfundstjeneste]”Bemærkningerne til ændringsforslaget kan formuleres som følger:”Til§ 1Til nr. xDer er tale om en konsekvensændring af ændringsforslaget nr. y.Til nr. yEfter straffelovens § 62, stk. 1, kan retten – hvis betinget dom efter reg-lerne i straffelovens §§ 56 og 57 ikke findes tilstrækkelig – afsige be-tinget dom med vilkår om samfundstjeneste, hvis tiltalte findes egnethertil.2
Med den foreslåede bestemmelse undtages sager om vold og forbrydel-ser mod kønssædeligheden generelt fra anvendelsesområdet for sådannebetingede dom med vilkår samfundstjeneste.”

2.

Jeg kan ikke støtte et sådant ændringsforslag.Det skyldes, at der efter min opfattelse ikke med nærværende lovforslagbør foretages mere grundlæggende ændringer af reglerne om samfundstje-neste. I den forbindelse bemærkes det, at der med lovforslaget ikke læggesop til en ændring i anvendelsesområdet for samfundstjeneste, når det gæl-der kriminalitetens art.Det forudsættes således med lovforslaget, at det fortsat vil være berigel-seskriminalitet, bortset fra røveri, der er samfundstjenestens absolutte ker-neområde, og at samfundstjeneste ved kriminalitet som f.eks. vold, røveri,narkotikasager og sædelighedsforbrydelser (varsomhedsområdet), ogsåfremover kun anvendes, hvis det efter en konkret, individuel vurderingfindes forsvarligt.Der henvises til pkt. 3.2 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget.Som anført under pkt. 3.4 i bemærkningerne har Justitsministeriet i 2009anmodet Straffelovrådet om at gennemgå de gældende regler og praksisvedrørende domme med vilkår om samfundstjeneste med henblik på en re-vision, der navnlig sigter mod så vidt muligt at øge brugen af vilkår omsamfundstjeneste som alternativ til fængselsstraf. Straffelovrådet er i denforbindelse blevet anmodet om at overveje anvendelsesområdet for betin-gede domme med vilkår om samfundstjeneste, herunder både med hensyntil varsomhedsområdet og med hensyn til kredsen af personer, som idøm-mes samfundstjeneste.Når Straffelovrådets betænkning foreligger, vil der være grundlag for atoverveje, i hvilket omfang der bør gennemføres andre ændringer af regler-ne i straffeloven om samfundstjeneste.
3