Retsudvalget 2011-12
L 56
Offentligt
1082010_0001.png
1082010_0002.png
Lovafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:20. februar 2012Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Mette Kjølby Miller-HarrisSagsnr.: 2011-731-0008Dok.:339857
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 11 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven (Udvidet anvendelse af betingede domme medvilkår om samfundstjeneste m.v.) (L 56), som Folketingets Retsudvalg harstillet til justitsministeren den 7. februar 2012. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 11 vedrørende forslag til lov om ændring af straffelo-

ven (Udvidet anvendelse af betingede domme med vilkår om sam-

fundstjeneste m.v.) (L 56) fra Folketingets Retsudvalg:

”I forlængelse af svaret på spørgsmål 3, hvor ministeren svarerat man ikke kan komme med en udtømmende liste over tilfæl-de, hvor man undtagelsesvis ville idømme samfundstjeneste,men kan ministeren ikke blot komme med et par eksempler?Eller mener ministeren sig ikke i stand til at eksemplificere,hvad konsekvenserne af denne lov bliver?”

Svar:

Det vil med lovforslaget fortsat være op til domstolenes konkrete vurde-ring af sagens oplysninger at afgøre, om der foreligger sådanne særligeomstændigheder, der kan begrunde, at der idømmes en betinget straf medvilkår om samfundstjeneste.Det er i den forbindelse i sagens natur ikke muligt udtømmende at angive,i hvilke specifikke tilfælde der vil foreligge sådanne helt særlige omstæn-digheder, som kan begrunde, at der idømmes en betinget straf med vilkårom samfundstjeneste.Som anført i besvarelsen af spørgsmål nr. 1 vedrørende lovforslaget kander imidlertid som eksempler på sådanne særlige omstændigheder pegespå tilfælde, hvor den tiltalte frivilligt har angivet sig selv og aflagt fuld til-ståelse eller givet oplysninger af afgørende betydning for opklaringen afsager mod eventuelle medgerningsmænd. Der vil også kunne være tale om,at den tiltalte har genoprettet eller søgt at genoprette den skade, som haneller hun har forvoldt ved den strafbare handling.Der kan i øvrigt henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 7vedrørende lovforslaget, som indeholder eksempler på tilfælde, hvor dentiltalte er idømt fængselsstraffe på mellem 1 år og 1½ år, og hvor straffener gjort helt eller delvis betinget med vilkår om samfundstjeneste.
2