Retsudvalget 2011-12
L 53
Offentligt
1075306_0001.png
1075306_0002.png
Strafferetskontoret
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:2. februar 2012Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Stephan Andreas Dam-gaardSagsnr.: 2011-731-0014Dok.:323645
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til lov omændring af lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkur-rence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringslovensamt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge ogSverige (Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53) som Folketingets Rets-udvalg har stillet til justitsministeren den 17. januar 2012. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om æn-

dring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbru-

gerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov

om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige.

(Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53) fra Folketingets Retsud-

valg:

”Vil ministeren redegøre for, hvad politiet og PET har benyttetde oplysninger til, som man via logningsdirektivets bestem-melser om henholdsvis ”fixed communications data”, ”internetcommunications data” og ”internet communications data - in-ternet telephony” har udtrukket i 2008, 2009 og 2010?”

Svar:

Der kan indledningsvis henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmålnr. 3 vedrørende lovforslaget, der indeholder en omtale af statistiske op-lysninger om logningsdirektivets anvendelse.Rigspolitiet har i tilknytning hertil oplyst, at det ikke er muligt at angiveantallet af straffesager, hvor sådanne oplysninger er indgået, ligesom detikke er muligt nærmere at oplyse, hvordan de enkelte oplysninger er blevetanvendt, og i hvilket omfang oplysningerne har bidraget til eller været afafgørende betydning for sagens udfald i relation til sigtelser, frifindelser,domfældelser mv.En nærmere opgørelse heraf vil forudsætte en manuel gennemgang af etstort antal straffesager, der beror i de enkelte politikredse.Det kan imidlertid mere generelt oplyses, at det er vurderingen hos Rigs-advokaten, Rigspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste, at de oplysningerom teletrafik, der registreres og opbevares i medfør af logningsbekendtgø-relsen, generelt er af væsentlig betydning og i nogle tilfælde afgørende be-tydning for efterforskning og retsforfølgning af alvorlige forbrydelser. Så-danne oplysninger har således i en lang række tilfælde haft væsentlig ellerafgørende betydning for efterforskningen og retsforfølgningen i bl.a. sagerom drab, terrorisme, bandekriminalitet, narkokriminalitet, hjemmerøverierog seksuelle overgreb mod børn mv.Politiets Efterretningstjeneste har endvidere oplyst, at efterretningstjene-sten anvender oplysninger om teletrafik i betydeligt omfang navnlig i for-bindelse med længerevarende efterforskninger inden for terrorområdet, ogoplysninger om teletrafik har i flere tilfælde været af afgørende betydningfor at kunne afdække terrorrelationer i både ind- og udland.2