Retsudvalget 2011-12
L 53
Offentligt
Strafferetskontoret
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:29. maj 2012Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Stephan Andreas Dam-gaardSagsnr.: 2011-731-0014Dok.:430998
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 31 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov omkonkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleve-ringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island,Norge og Sverige (Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. maj 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 31 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om æn-
dring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbru-
gerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov
om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige
(Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53) fra Folketingets Retsud-
valg:
”Vil ministeren kommentere artiklen 'Politiet på vildspor?Massiv overvågning af danskernes internet uden resultat', lagtpå Comon.dk den 18. maj 2012 kl. 13.57”Svar:
1.
Artiklen vedrører Justitsministeriets redegørelse til EU-Kommissionenom anvendelsen af loggede oplysninger om teletrafik til retsforfølgning afforbrydelser. Redegørelsen er sendt til Folketingets Retsudvalg den 16.maj 2012 i forlængelse af Justitsministeriets besvarelse af 23. marts 2012af spørgsmål nr. 17 vedrørende lovforslaget.I artiklen er det bl.a. anført, at Justitsministeriets redegørelse ikke indehol-der eksempler på konkrete sager, hvor sessionslogninger af internettrafikhar haft betydning for sagens efterforskning eller retsforfølgning.2.
Justitsministeriet skal i den forbindelse bemærke, at Kommissionen tilbrug for den kommende revision af logningsdirektivet ved brev af 3. fe-bruar 2012 anmodede medlemsstaterne om at fremsende ti konkrete sager,hvor data, som blev opbevaret efter logningsdirektivet, havde spillet en es-sentiel rolle i efterforskningen eller for sagens afgørelse.Logningsdirektivet indeholder en række bestemmelser om registrering ogopbevaring (logning) af oplysninger vedrørende bl.a. internetkommunika-tion. Det drejer sig bl.a. om data, der er nødvendige for at spore og identi-ficere kilden til en kommunikation, fastslå en kommunikations dato, klok-keslæt og varighed og identificere kommunikationens type.Direktivet indeholder imidlertid ikke regler om logning af oplysninger omtransportprotokol, afsendende og modtagende IP-adresse samt afsendendeog modtagende portnummer i forbindelse med en internetsessions initie-rende og afsluttende pakke (sessionslogning). Disse krav fremgår alene aflogningsbekendtgørelsen.Kommissionens anmodning til medlemsstaterne vedrørte således ikke2
konkrete sager, hvor der var anvendt sessionslogning.3.
Med hensyn til internetoplysningers mere generelle betydning kan derhenvises til besvarelsen af spørgsmål nr. 24 vedrørende lovforslaget. Detfremgår heraf bl.a., at Rigsadvokaten, Rigspolitiet og Politiets Efterret-ningstjeneste har oplyst, at oplysninger om internetkommunikation, der re-gistreres og opbevares i medfør af logningsbekendtgørelsen, generelt er afvæsentlig betydning og i nogle tilfælde afgørende betydning for efter-forskning og retsforfølgning af alvorlige forbrydelser.Særligt med hensyn til sessionslogning henvises til den samtidige besva-relse af spørgsmål nr. 43 vedrørende lovforslaget.
3