Skatteudvalget 2011-12
L 32 Bilag 45
Offentligt
1060555_0001.png
1060555_0002.png
1060555_0003.png
J.nr. 2011-231-0051Dato 20-12-2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 32 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af kvælstofoxider, lovom energiafgift af mineralolieprodukter m.v. og lov om afgift af naturgasog bygas (Højere afgift på luftforurening fra NOxm.v.).Hermed sendes en kommentar på henvendelse fra Anna Kirsten Olesen,formand for LO, Aalborg, af 20. dec. 2011, bilag 44.
Thor Möger Pedersen/ Lene Skov Henningsen

Henvendelse:

Anna Kirsten Olesen, formand for LO, Aalborg, har den 20. december 2011 henvendt sigtil Skatteudvalget.Ifølge Anna Kirsten Olesen har der været sagt og reageret meget i sagen om en forhøjelseaf NOx-afgiften uden reaktion fra regeringens side. Forslaget vil ifølge LO-formanden iAalborg medføre tab af mange arbejdspladser.Af henvendelsen fremgår det videre, at regeringen - herunder Skatteministeren - må prøveat respektere den viden og erfaring, der er blevet forelagt om Aalborg Portland. Ifølge AnnaKirsten Olesen er der i Aalborg Portland alle årene blevet arbejdet - ligesom i mange andredanske virksomheder - for at mindske forureningen. Derfor er der ikke mulighed for at re-ducere NOx-udledningerne yderligere.Når dette er tilfældet, vil det derfor ifølge LO-formanden være på sin plads, at der sættes etudviklingsarbejde i gang, hvor Aalborg Portland og andre udleder af NOx sammen medfolk fra universitetsverdenen kunne finde løsninger vedr NOx-udledning, der ville gavnehele Danmark uden tab af arbejdspladser.

Kommentar:

Jeg er enig i, at der i denne sag har været sagt en del. Der har været mange henvendelser fraerhvervslivet og stor politisk interesse for denne sag. Desværre har debatten om dette lov-forslag dog også været præget af en del misforståelser. Herunder har der fra fagbevægelsenværet fremlagt beregninger af tab af arbejdspladser, som er forkerte. Jeg henviser til mitsvar på spørgsmål 30.Regeringen har lyttet til erhvervene og besluttet at udskyde ikrafttrædelsen af forhøjelsen afNOx-afgiften til 1. juli 2012 med henblik at give erhvervene mulighed for at gennemføretilpasninger af deres NOx-udledninger, inden afgiften træder i kraft.Udover miljøet er NOx uhyre skadeligt for menneskers sundhed. Færre menneskeliv vilhvert år alene som følge af denne afgiftsforhøjelse ikke længere gå tabt. Regeringens af-giftsforhøjelse indebærer, at de samlede NOx-udledninger fra stationære anlæg falder meden tredjedel, det faktiske energibrug falder, og der udledes færre drivhusgasser.En miljøafgift bør afspejle skadesomkostningen ved forurening, så forureneren betaler forde skader, som påføres samfundet. De virksomheder, som belastes mest som følge af detteforslag, er derfor også de virksomheder, som forurener mest. Og det er mit håb og min for-ventning, at disse virksomheder nedbringer forureningen både af hensyn til de ansattes be-skæftigelse og af hensyn til forureningens ofre.Det er ikke grebet ud af luften, at erhvervene har mulighed for at reducere NOx-udledningerne. Den nuværende NOx afgift har jo også haft meget stor virkning på udled-ningerne af NOx. Det har vist sig, at det har været muligt at gennemføre markante redukti-oner for langt færre omkostninger end ventet af de virksomheder, som forurener. Desudenviser erfaringer fra udlandet og driftsøkonomiske analyser, at der er et reduktionspotentialeved NOx i danske virksomheder.De skadelige virkninger af NOx forurening på helbred, velbefindende, miljø og bygninger ervelbelyst. Ligeledes blev kilderne til NOx forurening gennemanalyseret i slutningen af 0’erne.Side 2
Og så må jeg sluttelig endnu engang påpege, at den samlede finanslov skal ses under ét.Den samlede finanslov fremmer vækst og beskæftigelse. Der skønnes en øget beskæftigelsesom følge af regeringens kickstart på 9.000 personer i 2012 og 12.000 personer i 2013.
Side 3