Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2011-12
L 23 Bilag 7
Offentligt
1051539_0001.png
1051539_0002.png
1051539_0003.png
Til lovforslag nr.L 23
Folketinget 20111-12
Betænkning afgivet af Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser den 0. december 2011
3. Udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser ogprofessionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse ogvideregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksneHjemmel for udbud af ingeniøruddannelser på Aarhus Universitet som følge af universitetets sammenlægning medIngeniørhøjskolen i Århus[af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard)]1 ÆndringsforslagMinisteren for forskning, innovation og videregående ud-dannelser har stillet 3 ændringsforslag til lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 16. november 2011 og vartil 1. behandling den 22. november 2011. Lovforslaget blevefter 1. behandling henvist til behandling i Udvalget forforskning, innovation og videregående uddannelser.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og ministeren for forskning, innovation ogvideregående uddannelser sendte den 20. oktober 2011 detteudkast til udvalget, jf. FIV alm. del – bilag 8, 2011-12. Den16. november 2011 sendte ministeren for forskning, innova-tion og videregående uddannelser de indkomne høringssvarog et notat herom til udvalget.3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Enhedslisten kan ikke tilslutte sig forslaget, da vi ikkeønsker en udvikling hvor professionsbacheloruddannelserudbydes af universiteterne.Vi frygter at forslaget vil føre til en unødvendig akade-misering og bliver til en glidebane hvor universiteterne fårlov ar udbyde flere og flere professionsuddannelser.Det at vi har videregående uddannelser, som er praksiso-rienterede, er med til at sikre, at flere unge har mulighed forat gennemføre en uddannelse, og det er samtidig med til atstyrke vores velfærd, at de studerende kender den hverdagde kommer ud i når de er færdig uddannede.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokurin parti var på tidspunktet for betænkningensafgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.4 Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAfministeren for forskning, innovation og videregående ud-dannelser,tiltrådt af <>:Til titlen1)Titlen affattes således:
DokumentIdJournalnummer
2
»Forslag til Lov om ændring af lov omerhvervsakademiuddannelser ogprofessionsbacheloruddannelser, lov om erhvervsrettetgrunduddannelse og videregående uddannelse(videreuddannelsessystemet) for voksne oguniversitetsloven«[Konsekvens af ændringsforslag nr. 3]2)Undertitlen affattes således:»(Hjemmel til udbud af ingeniøruddannelser på AarhusUniversitet og sammenlægningen af Aarhus Universitet medIngeniørhøjskolen i Århus).«[Præcisering af lovforslagets undertitel som følge af æn-dringsforslag nr. 3]Ny paragraf3)Efter § 2 indsættes som ny paragraf:»§ 01I lov om universiteter (universitetsloven), jf.lovbekendtgørelse nr. 695 af 22. juni 2011, foretagesfølgende ændring:1.I§ 40 aindsættes somstk. 2-4:»Stk. 2.Ved sammenlægning efter stk. 1 opløses Ingeni-ørhøjskolen i Århus uden likvidation ved overdragelse af in-
stitutionens aktiver og passiver til Aarhus Universitet somden fortsættende institution.Stk. 3.Det er en betingelse for godkendelsen efter stk. 1,at der ved sammenlægningen ikke sker indskrænkninger ibestående rettigheder.Stk. 4.Sammenlægningen kan gennemføres uden kredito-rernes samtykke.««[Præcisering af hjemmel til sammenlægning af Aarhus Uni-versitet og Ingeniørhøjskolen i Århus]BemærkningerTil nr. 1 og 2Ændringsforslagene er konsekvenser af ændringsforslagnr. 3.Til nr. 3Med henblik på at skabe en enklere procedure for denpraktiske sammenlægning og efter ønske fra de to institutio-ner præciseres den eksisterende hjemmel i universitetsloven,således at der ikke skal ske likvidation i forbindelse medsammenlægningen. I stedet overføres Ingeniørhøjskolen iÅrhus’ aktiver og passiver til Aarhus Universitet som denfortsættende institution. I forbindelse hermed er det en be-tingelse, at der ikke sker indskrænkninger i bestående rettig-heder og forpligtelser.
Kirsten Brosbøl (S) Magnus Heunicke (S) Mette Reissmann (S) Rasmus Prehn (S)fmd.Simon Kollerup (S)Sophie Hæstorp Andersen (S) Trine Bramsen (S) Sofie Carsten Nielsen (RV) Marlene B. Lorentzen (RV)Andreas Steenberg (RV) Jonas Dahl (SF) Pernille Vigsø Bagge (SF) Annette Vilhelmsen (SF) Pernille Skipper (EL)Rosa Lund (EL) Bertel Haarder (V) Birthe Rønn Hornbech (V) Michael Aastrup Jensen (V) Esben Lunde Larsen (V)nfmd.Tina Nedergaard (V) Mads Rørvig (V) Kristian Jensen (V) Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Marie Krarup (DF)Alex Ahrendtsen (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Merete Riisager (LA) Mette Bock (LA) Brian Mikkelsen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 23Bilagsnr.123456TitelUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af forslagetHøringsoversigt og høringssvarFastsat tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget1. udkast til betænkningÆndringsforslag og høringssvar, fra ministeren for forskning, in-novation og videregående uddannelser2. udkast til betænkning