Socialudvalget 2011-12
L 22
Offentligt
Folketingets socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 22
Dato: 15. december 2011
1060 København K
Tlf. 3392 9300
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 14. december2011 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål 17 ad L 22.
J.nr. 2011-0011482
Spørgsmål 17:”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 14. december 2011 fraFOA – Fag og Arbejde, jf. L 22 - bilag 13.”Svar:FOA har fået udarbejdet analyser, der viser FOA’s medlemmers tilknytning tilarbejdsmarkedet.FOA anmoder om, at tilkendelseskriterierne for seniorførtidspension ændresog foreslår, at der indføres en ordning, der minder om den tidligere ordningefter lov om social pension, hvor der kunne tilkendes førtidspension til per-soner over 50 år, når den nedsatte erhvervsevne skyldes sociale og hel-bredsmæssige årsager.FOA foreslå endvidere, at kravet om 20–25 års fuldtidsbeskæftigelse ned-sættes, og at grænsen for deltidsbeskæftigelse følger ATP, således at be-skæftigelse på over 27 timer ugentligt tæller som fuldtidsbeskæftigelse.Det kan hertil bemærke, at kriterierne for både ansøgning efter reglerne omseniorførtidspension og for tilkendelse af førttidspension, som de er beskre-vet i lovforslaget, er helt i overensstemmelse med aftalen af 13. maj 2011om senere tilbagetrækning, som Venstre, Det Konservative Folkeparti,Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har indgået.Kravet om 20-25 års fuldtidsbeskæftigelse afspejler, at der skal være tale omet langt arbejdsliv, som kan forklare nedsat arbejdsevne og dokumentereretten til den særlige sagsbehandling i form af seniorførtidspension.Kravet om 20-25 års fuldtidsbeskæftigelse er lempeligt set i forhold til læng-den af den teoretisk mulige periode på arbejdsmarkedet, før der kan ansø-ges om seniorførtidspension. Det bemærkes, at der i forhold til efterløn stil-les krav om, at der indbetales 30 års efterlønsbidrag for at opnå ret til efter-løn.At kravet til fuldtidsbeskæftigelse er fastsat som et interval på 20–25 årsfuldtidsbeskæftigelse, og at den hidtidige tilknytning til arbejdsmarkedet skaldokumenteres eller sandsynliggøres, er et udtryk for, at der ikke er tale omet meget præcist anciennitetskrav. Dette giver en hensigtsmæssig fleksibili-tet, hvor kommunerne skal foretage en konkret individuel vurdering i denenkelte sag ud fra de regler, der fastsættes af social- og integrationsministe-ren.
2
De konkrete regler for, hvordan fuldtidsbeskæftigelse skal dokumenteres ogherunder regler for omregning af deltidsbeskæftigelse, vil blive fastsat i enbekendtgørelse.
Karen Hækkerup
/Bent Nielsen