Skatteudvalget 2011-12
L 195 Bilag 23
Offentligt
1150520_0001.png
1150520_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren24. august 2012
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 291 (Alm. del – §) af 4.juli2012 stillet efter ønske fra Anders Samuelsen (LA)

Spørgsmål

Vil ministeren oplyse, hvilke brancher der vil blive særligt påvirket af en nedsættel-se af loftet over rejsefradraget fra 50.000 kr. til 25.000 kr.

Svar

Det gældende fradragsloft på 50.000 kr. blev indført med virkning fra indkomst-året 2010 for blandt andet at begrænse de meget store rejsefradrag, som udenland-ske arbejdere kunne foretage ved arbejde i Danmark.Den aftalte nedsættelse af loftet over rejsefradraget fra 50.000 kr. til 25.000 kr. vilgøre det mindre attraktivt for lavtlønnet arbejdskraft med bopæl i udlandet at tagearbejde i Danmark, ligesom personer med arbejde i Danmark og bopæl i udlandetvil skulle betale mere i skat i Danmark.Mere end halvdelen af rejsefradraget skønnes således at blive foretaget af uden-landsk arbejdskraft.Isoleret set berører nedsættelsen af loftet over rejsefradraget personer som i læn-gere perioder1, vælger at arbejde langt fra sin bopæl, og hvor arbejdsgiveren ikkedækker lønmodtagerens udgifter efter regning eller via udbetaling af skattefriegodtgørelser.Idet rejsefradraget kun i begrænset omfang vil kunne dække lønmodtagerens reelleomkostninger ved at påtage sig arbejde langt fra egen bopæl, må beslutningenderom i langt de fleste tilfælde være drevet af andre faktorer end størrelsen af rej-sefradraget. Fx at lønniveauet (efter skat) ved at påtage sig et arbejde langt fraegen bopæl væsentlig overstiger lønniveauet (efter skat) tæt på egen bopæl. Eller atder er tale om en midlertidig situation, fx i forbindelse med et jobskifte.Det må på den baggrund formodes, at lønmodtagerne i et vist omfang vil bliveberørt af skærpelsen derved, at lønnen efter skat vil blive lavere.
1
Mere end 38 døgn ved fuldt fradrag for kost og logi på 650 kr. pr. døgn.
Side 2 af 2
I det omfang lønmodtagerne kompenseres for stramningen fx via udbetaling afskattefri godtgørelse, vil virksomhedernes omkostninger forøges. Det kan fx væretilfældet indenfor brancher, der benytter sig af specialiseret arbejdskraft, hvor re-kruttering af medarbejdere sker fra hele landet.
Med venlig hilsenBjarne Corydon