Jeg vil gerne starte med at sige, at vi støtter det her lovforslag.
Jeg vil gerne takke for en god og konstruktiv udveksling i forbindelse med behandlingen af dette forslag.
Fronterne har måske været trukket lidt skarpt op, men jeg må sige, at vi her i Folketinget med denne debat for første gang i mange år er kommet i gang med faktisk også at diskutere de grundlæggende narkotikapolitiske spørgsmål, og det var også på tide.
Spørgsmålet om stofindtagelsesrum som et af mange tilbud til de udsatte stofmisbrugere, der skal sikre værdige forhold og bedre muligheder for at overleve, er efter Liberal Alliances opfattelse første skridt i retning af en hårdt tiltrængt, mere begavet, rationel og evidensbaseret narkotikaindsats, hvor vi ikke blot hovedkulds og nærmest bevidstløst bliver ved med at straffe vores mest udsatte medborgere for at have en lang række alvorlige og komplekse sociale og psykiske problemer.
Det, som dette lovforslag reelt indeholder, er en klar hjemmel for kommunerne til at oprette og drive stofindtagelsesrum samt en anvisning til politiet om, at der altså skal udvises hensyn over for vores udsatte medborgere, således at vi samtidig ikke stresser, jagter og straffer disse mennesker med den konsekvens, at de kun har endnu mere vanskeligt ved at komme til at profitere af de tiltag, vi ellers har etableret til dem.
Det vil give dem en reel mulighed for at få adgang og prioritere adgangen til helt basale sundhedsydelser, ikke mindst vil de blive sikret større mulighed for at overleve.
Det burde efter Liberal Alliances opfattelse være fuldstændig ukontroversielt at forudsætte, at vi i forhold til samfundets samlede indsats på området ikke skal arbejde i helt modsatrettede retninger – det må vi holde op med.
Den tidligere regering slog med handlingsplanen »Kampen mod narko II« endeligt fast, at den danske narkotikastrategi bygger på fire søjler:
forebyggelse, behandling, skadesreduktion og kontrol.
Disse fire søjler eller grundpiller i strategien må bare ikke modarbejde hinanden.
De må alle arbejde i retning af det fælles mål, som jeg faktisk tror at vi alle kan blive enige om, nemlig at færrest mulige kommer til skade ved brugen af disse stoffer.
At give politiet den anvisning, at de skal udvise hensyn over for vores udsatte medborgere, så de ikke forhindres adgang til de hjælpetilbud, vi som samfund etablerer til dem, at man ikke skal konfiskere en stærkt stofafhængigs næste fix på vej til et stofindtagelsesrum, og at man grundlæggende skal afholde sig fra direkte at bidrage til de alvorlige problemer, disse mennesker jo vitterligt har, er i hvert fald for Liberal Alliance både ukontroversielt og helt almindelig sund fornuft.
Som vi også diskuterede det under lovforslagets førstebehandling, løser stofindtagelsesrum ikke alle narkotikarelaterede problemer, men det løser nogle, og efter Liberal Alliances opfattelse nogle af de vigtigste; de medfører nemlig en bedring af sundhedstilstanden og imødekommer behovet for, at vi tilbyder mere værdige forhold for de mest udsatte og giver dem bedre mulighed for at overleve, at undgå smitte med hepatitis og hiv osv.
Stofindtagelsesrum bidrager i øvrigt ikke, når man kigger på de udenlandske erfaringer, til øget stofhandel og mere kriminalitet.
Når man ellers tillader sig selv at se helt logisk på disse forhold, vil en narkotikaindsats, der baserer sig på at konfiskere udsatte, stærkt stofafhængige stofmisbrugeres hårdt tilkæmpede næste fix, derimod bare øge både stofhandelen og følgekriminaliteten.
Det forholder sig jo ikke sådan, at når politiet konfiskerer en stærkt stofafhængigs næste fix, så siger stofbrugeren til sig selv:
Det var søreme ærgerligt, ingen stof til mig i dag; jeg går hjem og prøver måske igen i morgen.
Nej, man bliver bare endnu mere desperat for at skaffe penge og nyt stof hurtigt, formentlig via en ny og måske endnu mere desperat følgekriminalitet, og pusheren ender med at få solgt en dosis mere.
Den form for politiindsats stimulerer jo kun det illegale marked, hvis leveringsevne er uudtømmelig trods 40 års dansk og international regulær krig mod disse stoffer.
Det illegale narkotikamarked har jo verden over vist sig ekstremt modstandsdygtigt, nærmest ukueligt.
Det tilpasser sig lynhurtigt ethvert kontroltiltag og udligner effektivt eventuelle tab.
Sådan er det bare, uanset om man så kunne ønske sig, at det var anderledes.
Har vores kontrolindsats overhovedet positiv effekt, vil denne typisk kun være af helt kortvarig karakter.
Dertil kommer så alle skadevirkningerne af denne krig, fortsat høje dødstal blandt alt for unge mennesker, som er det allervigtigste at tage hånd om nu.
På den baggrund er vi også glade for at se, at De Konservative har fremsat forslag om at udvide behandlingen med lægeordineret heroin og i øvrigt også har fremsat forslag om at give stofbrugerne krav på hurtigt at blive tilset af en læge, ligesom De Konservative ønsker at give stofmisbrugerne en egentlig behandlingsgaranti i forhold til også den lægelige behandling.
Det er vigtige skridt, skridt, der burde være taget for længst, og som vi i Liberal Alliance meget gerne vil se nærmere på.
Vi har brug for mange og gode løsninger på narkotikaområdet.
Der findes ikke en enkelt og hurtig løsning på disse alvorlige og komplekse problemer.
Ligesom kriminaliseringen af disse stoffer ikke har løst alle problemer, men måske snarere bidraget til problemerne, vil stofindtagelsesrum ikke løse alle problemer.
Det vil en udvidelse af behandlingen med lægeordineret heroin heller ikke.
Men når vi samler alle de gode og nødvendige løsninger og samtidig holder fokus på at undgå direkte at bidrage til at øge problemerne, vil vi komme meget tættere på en målsætning om, at færrest mulige kommer alvorligt til skade ved brug af disse stoffer.
Her er det, som også hr.
Tom Behnke var inde på under førstebehandlingen, altså vigtigt, at vi også inddrager fagfolk i disse diskussioner og i tilrettelæggelsen af bedre løsninger.
Narkotikaområdet er, har jeg personligt måttet sande, et meget komplekst felt, og der findes, som jeg allerede har sagt, ingen enkle og hurtige løsninger.
Det er vigtigt, at vi som politikere ikke tror eller forestiller os, at vi med et snuptag, en kriminalisering, et stofindtagelsesrum eller andet, bare lige løser alle problemer.
Vi har i Liberal Alliance under behandlingen af dette lovforslag været bekymret for, om man reelt havde til hensigt at stække de privates adgang til at bidrage til at løse narkotikarelaterede problemer.
Vi er dog blevet betrygget i, at dette ikke er tilfældet, og at private tiltag, som eksempelvis de mobile fixerum, fortsat kan drive stofindtagelsesrum fuldt lovligt.
Men det må sundhedsministeren meget gerne bekræfte også her i dag.
Ministeren bedes også bekræfte, at man ikke ved de senere vejledninger begynder at pålægge personalet en anmeldepligt i forbindelse med politiets arbejde.
Vi havde gerne set, at man havde valgt en anden måde at sikre en klar hjemmel til kommunernes drift af stofindtagelsesrum, men vi vil ikke lade sådanne mindre betydningsfulde ting komme i vejen for, at kommunerne nu kan komme i gang med at sikre ordentlige og værdige forhold for de mest udsatte.
Nu skal vi se at komme i gang med at redde liv.
Vi støtter lovforslaget.