Retsudvalget 2011-12
L 179
Offentligt
1125273_0001.png
1125273_0002.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
24. maj 2012FærdselskontoretMichael de Thurah2012-0037-0012423887
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 7 vedrørende forslag til lov omændring af færdselsloven (Frakendelse af retten til at udøve virksomhedsom kørelærer m.v.) (L 179), som Folketingets Retsudvalg har stillet til ju-stitsministeren den 11. maj 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarsten Nonbo (V).
Morten Bødskov/Hanne Aagaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 7 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov

om ændring af færdselsloven (Frakendelse af retten til at udøve virk-

somhed som kørelærer m.v.) (L 179):

”Vil ministeren oplyse om det er sådan, at der stadig kan be-stilles teori- og/eller køreprøver til fiktive personer – og hvadgøres der i givet fald for at komme dette til livs, og vil en så-dan forseelse i fremtiden kunne give anledning til frakendelseaf retten til at være kørelærer?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodetKommunernes Landsforening om en udtalelse.Kommunernes Landsforening har i den forbindelse oplyst, at”spørgsmålet om, hvorvidt der anvendes ”fiktive personer” til re-servation af prøver, har været diskuteret længe. Det har hidtil ikkeværet muligt at afdække systematisk anvendelse af ”fiktive perso-ner”. Der er mange brugere, der er i systemet i lang tid, enten for-di de er lang tid om at komme igennem et køreuddannelsesforløb,eller fordi de skal igennem flere forskellige køreuddannelsesfor-løb. Det er derfor vanskeligt at afdække problemets omfang ogdermed også, hvilken løsning der vil være hensigtsmæssig.”Rigspolitiet kan oplyse, at frakendelse af retten til at udøve køre-lærervirksomhed efter lovforslaget alene vil kunne komme på ta-le, hvis der foreligger overtrædelse af regler om kørelærervirk-somhed, som er strafsanktioneret. Opdatering i KommunernesLandsforenings Køreprøvebookingsystem af fiktive personer erikke i dag strafsanktioneret efter reglerne i kørekortbekendtgørel-sen. Hvorvidt en sådan opdatering vil kunne være en overtrædelseaf eksempelvis regler i straffeloven – og eventuelt kunne medføreen frakendelse efter straffelovens § 79 – vil bero på en konkretvurdering.”
2