Investeringsskat er med rette, hvad man kan kalde dette lovforslag fra skatteministeren.
I dagens udgave af dagbladet Børsen tager en række centrale danske erhvervsfolk skarp afstand fra forslaget.
De skatteindtægter, man vil få, er så beskedne i forhold til den skade, man laver, lyder det fra Jørgen Mads Clausen, der bl.a.
er formand for Højteknologifonden.
Der er en diametral modsætning mellem, at politikere siger, at de vil flere iværksættere inden for højteknologi, når de så samtidig skaber rammevilkår, der er dårligere, end hvad udlandet tilbyder, og så er det klart, at vi må overveje, om Danmark er det rigtige sted at være, siger Kirsten Drejer, der er administrerende direktør i biotekvirksomheden Symphogen og med en fortid i Novo Nordisk.
Og hun fortsætter:
Jeg ved virkelig ikke, hvad de tænker på, når de laver sådan noget, så derfor må man bare sige, at der kommer ikke noget nyt Novo Nordisk, Lundbeck eller Carlsberg i Danmark, fordi vilkårene ikke er til det.
Fra Lundbeckfonden lyder der følgende:
Over de senere år har vi investeret 460 mio.
kr.
i dansk biotek.
I øjeblikket har vi en investeringsramme på 1,4 mia.
kr.
frem til udgangen af 2014.
Så stort et beløb kommer vi ikke til at investere fremadrettet, hvis det her forslag kommer igennem.
I dagens udgave af Berlingske skriver selv samme Jørgen Mads Clausen sammen med Niels Duedahl og Anders Stouge bl.a.:
Efter vores opfattelse er forslaget i klar modstrid med regeringens erklærede mål om at skabe gode vækstvilkår.
Forslaget vil bremse virksomhedernes vækstmuligheder.
Det vil også få stor betydning for udenlandske virksomheders lyst til at placere sig i Danmark og vil ramme danske virksomheders konkurrenceevne.
En del af regeringen har i kampagner slået på, at partiet lytter, og det er derfor stærkt bekymrende, at Det Radikale Venstre støtter dette forslag.
De Radikale lytter.
Tja, men i det her tilfælde i hvert fald ikke til relevant kritik fra det erhvervsliv, som vil blive ramt af investeringsskatten.
Man kan forstå, at den radikale skatteordfører muligvis, hvis det viser sig at blive så slemt, alligevel måske en dag kunne finde på at overveje, om det nu var klogt.
Det er særlig biotek-, medico- og telebranchen, der rammes hårdt med tab af arbejdspladser til følge, med færre investeringer inden for brancherne.
Færre investeringer i teleinfrastrukturen vil bl.a.
betyde dårligere udbygning af mobildækningen i Danmark.
I Venstre kan vi kun opfordre regeringen til at indrømme, at den tog fejl med dette forslag.
Det er ikke nogen skam at komme på bedre tanker – at regeringen fortryder, at den vil indføre en investeringsskat, som i den grad kun vil føre til færre arbejdspladser og færre investeringer i Danmark.
Selv skatteministeren har tidligere brystet sig af, at han lytter til kritik, senest omkring aldersdiskriminationen i forhold til regeringens skatteudspil, og derfor anbefaler jeg, at skatteministeren nu går på talerstolen og forklarer, om han vil lytte til den fremførte kritik i denne sag, eller hvorfor han i denne sag vælger at overhøre en kritik fra førende dele af dansk erhvervsliv, som så kraftigt advarer imod dette forslag.
For Venstre er det afgørende, at vi skaber betingelser, som gør, at det er attraktivt at investere i Danmark.
Det er attraktivt at skabe arbejdspladser.
Det her lovforslag trækker entydigt i den forkerte retning, og det vender vi os skarpt imod.