Det her lovforslag er jo et lovforslag, som er fremsat af regeringen, og hvis man læser, hvad der står i den skriftlige fremsættelse fra skatteministeren, vil man se, at det er et forslag, som skal sikre, at der er en kontinuerlig indsats i forhold til at sikre den biologiske mangfoldighed, sikre beskyttelse af grundvand og også sikre beskyttelse af borgere osv., som befinder sig i Danmark.
Det lyder jo i og for sig ganske fornuftigt.
Vi er også tilhængere af, at der selvfølgelig er en sikring af, at Danmark er så sundt et land som muligt at leve i, og at vi selvfølgelig også har en undergrund og en struktur, som gør, at det hele går op i en højere enhed, også i det langsigtede perspektiv.
Men i forbindelse med det her lovforslag synes jeg også, det er vigtigt at sige, at det er kritisabelt set på baggrund af mange af de høringssvar, vi har fået, fordi den biologiske mangfoldighed, som jo netop står som en af regeringens præmisser, jo faktisk er under kraftigt pres, i og med at Danmark faktisk bliver for grønt.
Og det kan måske lyde ganske morsomt at sige det, men det er jo faktisk et problem, at vi mange steder i vores landbrug er blevet for grønne.
Vi producerer grønne produkter, og det betyder så også, at den biologiske mangfoldighed faktisk bliver mindre og mindre.
Og det er ikke noget, jeg har fundet på; det er noget, som dansk biavl har fundet på.
Og det er jo faktisk sådan, at vi kan takke biernes bestøvning for 80 pct.
af vores fødevarer i dag, fordi bierne er i stand til at bestøve og derfor er med til at give en større udbredelse af grønne vækster i Danmark.
Og det er i og for sig ganske fornuftigt.
Men den her forgrønnelse af Danmark har jo gjort, at der er færre forskellige arter af produkter i den vegetabilske produktion i Danmark, og det betyder så også, at færre og færre typer af afgrøder bliver dyrket på de danske marker.
Og biavlerne siger jo klart, at de kan se, at antallet af bier, som har mulighed for at gå ud at finde deres energi ude på markerne, er faldende.
Bierne har svært ved at finde næring, fordi alt det grønne, som vi taler så meget om, ikke giver noget til bierne.
Her er det faktisk vigtigt, at der er en masse andre typer af afgrøder til dem.
Med det her lovforslag mener vi faktisk, at vi er derude, hvor der bliver endnu mindre af det varierede udbud af landbrugsproduktion.
Det betyder derfor, at der f.eks.
vil blive produceret færre havefrøarter som purløg, kinakål, skorzonerrod og alle mulige andre.
Så det er faktisk sådan, at det her lovforslag er med til at sikre, at der bliver mindre forskellighed i den danske landbrugsproduktion.
Det er også noget af det, der har været nævnt i de høringssvar, vi har modtaget.
Dansk Planteværn siger også i deres høringssvar, at der er risiko for resistens.
Det synes jeg også er værd at påpege.
Og så er der også nogle, bl.a.
Dansk Planteværn, som siger, at det er bekymrende, at klagemulighederne for de enkelte producenter er for ringe, og at små, selvstændige erhvervsdrivende har svært ved at finde en rimelig klageadgang.
Dansk Industri er også inde at sige, at de er betænkelige ved det her lovforslag, fordi det vil pålægge dansk erhvervsliv øgede danske afgifter, og at det vil fordyre produktionen af varer og dermed forringe den danske konkurrenceevne.
Og det er altså et system, som med stor sandsynlighed vil medføre en større administration og en større uigennemskuelighed i de administrative byrder.
Dansk Gartneri siger også, at lovforslaget er meget komplekst og uigennemskueligt, og at afgiftsmodellen er for dynamisk eller for progressiv.
Dansk Gartneri nævner også netop det her med, at der er rigtig mange af vores specialafgrøder, der rammes.
Måske er det utilsigtet, men de rammes i hvert fald, og Dansk Gartneri siger også, at det absolut er noget af det, som vi skal tage ad notam.
Landbrug & Fødevarer siger jo også, at de danske kartoffelproducenter bliver urimeligt belastet af den nye pesticidafgift, og at det kan medføre udflagning af en del af den danske landbrugsproduktion.
Så alt i alt er der mange spørgsmål, som skal besvares.
Umiddelbart er Dansk Folkeparti kritisk over for det her lovforslag, men vi vil selvfølgelig indgå i det videre samarbejde.