Miljøudvalget 2011-12
L 148
Offentligt
1118352_0001.png
1118352_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-100-0005010. maj 2012
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 3. maj 2012 stillet følgende spørgsmål nr. 8 til L 148, forslagtil lov om ændring af lov om planlægning (klimalokalplaner og forenkling af loven), som hermedbesvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Henrik Høegh (V).

Spørgsmål nr. 8 (L 148)

Vil ministeren i forlængelse af L 148 – spm. 3, som teknisk bistand, ligeledes udarbejdeændringsforslag, der indebærer, at det kun er vedtagelsen af mindre væsentlige dispensationer til enendelig vedtagelse af lokalplaner, hvor der ikke foreligger væsentlige indsigelser, og andretilsvarende beslutninger, som kan delegeres til forvaltningen.

Svar

Følgende udgør det ønskede ændringsforslag til L 148 med det i spørgsmålet nævnte indhold.Ændringsforslaget skal læses i sammenhæng med L 148 – spm. 3. I relation til spm. 8 lægges detderudover til grund, at ændringsforslaget skal muliggøre dispensation fra en endelig vedtagetlokalplan. Det er uklart, hvordan ’tilsvarende beslutninger’ skal forstås.
Til § 1Af…., tiltrådt af…….:x)§ x, stk.1:Kommunalbestyrelsen skal vedtage planforslag i et møde, jf. dog stk. 2stk. 2:Kommunalbestyrelsen kan til udvalg og forvaltning delegere:a) beslutninger om mindre væsentlige ændringer til en lokalplan.b) beslutninger om mindre væsentlige dispensationer til en endelig vedtaget lokalplan, hvis der ikkeer indkommet væsentlige indsigelser, ogc) beslutninger af mindre væsentlig betydning vedrørende planforslagBemærkningerTil nr. x:Med ændringsforslaget foreslås det, at det nuværende ulovbestemte delegationsforbud i forhold tilvedtagelse af planforslag lovfæstes. Bestemmelsen indebærer en kodificering af det ulovbestemtedelegationsforbud. Med ændringsforslaget vil kommunalbestyrelsen dog efter stk. 2 have adgang tilat delegere beslutning om mindre væsentlige ændringer til en lokalplan til udvalg eller forvaltningenog give kommunalbestyrelsen hjemmel til at delegere beslutning om mindre væsentligedispensationer til en endelig vedtaget lokalplan, hvor der ikke foreligger væsentlige indsigelser ogandre tilsvarende beslutninger af mindre væsentlig betydning vedrørende planforslag til udvalg ogforvaltningen.
Ændringsforslagets stk. 2 giver kommunenalbestyrelsen adgang til at delegerebeslutningskompetencen i de i bestemmelsen anførte tilfælde, da disse ikke findes at være af såvæsentlig og principiel betydning, at de skal behandles hos kommunalbestyrelsen.

Ministerens bemærkninger

Jeg kan ikke tilslutte mig et sådant ændringsforslag, og henviser i det hele til min besvarelse af spm.3. For så vidt angår spm. 8, skal det understreges, at det foreslåede om delegationsadgang for så vidtangår mindre væsentlige dispensationer allerede gælder i dag, hvorfor et ændringsforslag for så vidtangår disse beslutninger må anses for overflødigt. Det ulovbestemte delegationsforbud vedrørervedtagelsen af planforslag og ikke beslutninger om at dispensere, hvorfor sådanne beslutningerallerede i dag frit kan delegeres.Ida Auken / Sven Koefoed-Hansen
2