Kommunerne får nu mulighed for at vedtage klimalokalplaner, og det er godt.
Det er selvfølgelig ærgerligt, at der skulle om ikke lig på bordet, så i hvert fald vand i kælderen, før vi her i Folketinget gav kommunerne den mulighed, men nu er den der, og det er godt.
Det bakker Venstre op om, og vi støtter det hundrede procent.
Vi har imidlertid sammen med De Konservative stillet to ændringsforslag.
Det ene ændringsforslag vedrører noget så teknisk, som hvad der skal stå i planloven om lovlige planmæssige begrundelser.
Og det er sådan set ikke os selv, der har været geniale; det er baseret på høringssvar, vi har fået fra så kompetente mennesker som Danske Advokater, Landbrug & Fødevarer, Fritidshusejernes Landsforening og professor Helle Tegner Anker fra Københavns Universitet.
De har påpeget, at det lovteknisk er noget sjusk, at man nu i planloven nævner, at en lokalplan eksempelvis kan være begrundet i klimahensyn, men ikke nævner de andre lovlige planlægningsmæssige begrundelser, som jo fremover også vil være det, som lokalplaner kommer til at handle om, nemlig det æstetiske hensyn og de andre hensyn, som allerede i dag er det, som afgør, om vi laver lokalplaner eller ej.
Vi synes, det er rigtig ærgerligt, at man ikke fra miljøministerens side vil tage de her høringssvar seriøst og gå ind og ændre på det, men bare blankt afviser det.
Jeg synes også, det er ærgerligt, at et politisk flertal herinde formentlig om lidt blankt vil afvise vores ændringsforslag.
Den eneste begrundelse, vi kan se for det, er, at ændringsforslaget er stillet af V og K, og så stemmer man bare pr.
automatik imod.
Det andet ændringsforslag går på, at man med vedtagelsen af det her lovforslag fremover vil gøre det muligt for forvaltningen, altså embedsmænd i en kommune, ikke bare at fremsætte nye forslag til lokalplan, men såmænd også at vedtage dem.
Det synes vi er betænkeligt, og derfor har vi fra Venstre og Konservatives side stillet forslag om, at man altså kun kan delegere ned fra kommunalbestyrelsen til udvalg, hvor der sidder politikere, men altså ikke kan delegere helt ud til forvaltningen.
Men vi må konstatere, at et politisk flertal herinde åbenbart synes, det er helt uproblematisk at lade embedsmænd få mulighed for fremover at bestemme, hvad der skal stå i lokalplaner osv.
i landets kommuner.