Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
L 145
Offentligt
1118681_0001.png
1118681_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 11. maj 2012Sagsnr.: 15554Dok.nr.: 385619
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 4. maj 2012 ud-bedt sig min besvarelse af spørgsmål 63 i forbindelse med forslag til lov om ændring aflov om randzoner, L 145. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans Christian Schmidt(V).

Spørgsmål 63:

”Ministeren bedes nærmere redegøre for juraen i forbindelse med muligheden for ikkeat udskrive bøder ved overtrædelse af randzoneloven i perioden frem til 1. september2013, hvis overtrædelse er bevidst.”

Svar:

Det fremgår af § 10 i lov om randzoner, at overtrædelse af lovens § 1 straffes med bøde.Da der er tale om særlovgivning, er der efter randzoneloven mulighed for at straffeovertrædelser af lovens bestemmelser, hvis der foreligger uagtsomhed. NaturErhverv-styrelsen, der skal administrere randzoneloven, vil i givet fald skulle anmode politiet omat rejse tiltale mod den pågældende lodsejer.Landmænd vil i den første tid efter lovens ikrafttræden kunne være i tvivl om den kon-krete implementering af loven på deres ejendom. Der vil i den forbindelse kunne væresituationer, hvor landmændene foretager fejlskøn, som juridisk kunne bedømmes somuagtsomme og dermed strafbare. Det synes jeg ikke er rimeligt. Derfor har jeg tilkende-givet, at NaturErhvervstyrelsen ikke vil anmode anklagemyndigheden om bødestraf detførste år, medmindre der er tale om situationer, hvor landmænd åbenlyst overtræderloven.Når det første år er gået, vil lovens mulighed for bødestraf på uagtsomt grundlag skullevurderes på ny.
Landmænd, der bevidst overtræder loven, har derimod ikke et rimeligt krav på at undgåbødestraf. Der kan f.eks. være tale om landmænd, som helt undlader at udlægge randzo-ner langs vandløb der uden nogen tvivl omfattet af randzoneloven. Dem vil vi ikke be-skytte mod straf.
Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen
2