Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
L 145
Offentligt
1130895_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 4. juni 2012Sagsnr.: 15919Dok.nr.: 394363
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 31. maj 2012 ud-bedt sig min besvarelse af spørgsmål 102 i forbindelse med forslag til lov om ændringaf lov om randzoner, L 145. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Espersen (KF).

Spørgsmål 102:

”Ministeren bedes redegøre for baggrunden for, at der i randzoneloven er fastsat en dis-pensationsmulighed i randzonelovens § 6 og ikke loft, f.eks. en maksimal procentgræn-se for, hvor meget af en lodsejers areal, der kan udlægges til randzoner.”

Svar:

Dette spørgsmål vedrører ikke L 145, men loven om randzoner, der blev vedtaget i 2011under VK-regeringen.§ 5 i randzoneloven bestemmer, at hvis det samlede areal af randzoner udgør mere end 5pct. af en bedrifts samlede areal på tidspunktet for lovens ikrafttræden, har lodsejerenkrav på at få en tilladelse til en forholdsmæssig reduktion af bredden af randzonen påden pågældende bedrift, således at det samlede areal kommer til at udgøre 5 pct.Bestemmelsen i lovens § 6 skal ses som et supplement til bestemmelsen i lovens § 5,således at der er mulighed for at meddele dispensation, når særlige grunde taler for det.Denne bestemmelse har til formål at sikre imod, at enkelte landbrugere rammes ufor-holdsmæssigt hårdt af randzoneudlæg.Dispensationsadgangen vil f.eks. kunne anvendes i situationer, hvor der er tale om area-ler med særlige højværdiafgrøder, juletræer, væksthuse, forsøgsanlæg eller lignende.
Mette Gjerskov/Kim Holm Boesen