Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
L 144 Bilag 1
Offentligt
1098749_0001.png
1098749_0002.png
1098749_0003.png
Den 9. marts 2012Sagsnr.: 14010Dok.nr.: 357804Ref.: VETENH/ANHJTlf.: 50966703E-mail:
[email protected]

HØRINGSNOTAT

vedrørende

forslag til lov om ændring af lov om udendørs hold af svin (Ændring af

revisionsbestemmelse)

1. Hørte myndigheder og organisationer mv.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har den 8. februar 2012 sendt et udkast tilforslag til lov om ændring af lov om udendørs hold af svin (Ændring afrevisionsbestemmelse) i høring hos følgende myndigheder, organisationer mv.:3F – Fagligt Fælles Forbund, Aktive Dyrerettigheder, Aktive Dyrevenner, Alle DyrsRet, Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Dansk Erhverv, Dansk Industri, DanskeRegioner, Den Danske Dyrlægeforening, Det Biovidenskabelige Fakultet v/ KøbenhavnsUniversitet, Det Dyreetiske Råd, Det Veterinære Sundhedsråd, Dyrefondet, DyrenesBeskyttelse, Dyreværnsforeningen Freja, DyreværnsOrganisationernes Samarbejds-Organisation (DOSO), Dyreværnsrådet, Institut for Husdyrvidenskab v/ AarhusUniversitet, Kommunernes Landsforening, Kødbranchens Fællesråd, Landbrug &Fødevarer, Landsforeningen af Danske Svineproducenter, Landsforeningen forBæredygtigt Landbrug, Landsforeningen Frie Bønder – Levende Land, Lands-organisationen i Danmark (LO), OASA, Rigsadvokaten, Rigspolitiet, Sammenslutningenaf Landbrugets Arbejdsgiverforeninger (SALA), Teknologisk Institut, Videncentret forLandbrug, WSPA og Økologisk Landsforening.Fødevareministeriet har modtaget høringssvar fra:DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Landbrug (for Institut for Husdyrvidenskab v/Aarhus Universitet), Det Dyreetiske Råd, Det Veterinære Sundhedsråd, DyrenesBeskyttelse,DyreværnsOrganisationernesSamarbejdsOrganisation(DOSO),Dyreværnsrådet, Rigsadvokaten og Økologisk Landsforening.
Nedenfor er gengivet de væsentligste punkter i de modtagne høringssvar.Fødevareministeriets bemærkninger hertil er anført medkursiv.

2. Høringssvarene

Dyreværnsrådet og Rigsadvokaten

har ingen bemærkninger til udkastet til lovforslag.

DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Landbrug

bekræfter i sit høringssvar detskitserede forløb med hensyn til de igangværende forskningsaktiviteter ved Institut forHusdyrvidenskab, Aarhus Universitet, og har ikke yderligere bemærkninger til udkastettil lovforslag.

Det Veterinære Sundhedsråd

anfører, at rådet finder det forståeligt og acceptabelt, atforskningen kommer på plads før yderligere revision af loven. Rådet har ikke yderligerebemærkninger til udkastet til lovforslag.

DyreværnsOrganisationernes SamarbejdsOrganisation (DOSO)

anfører, atorganisationen ikke er bekendt med, at kravet om fri adgang til drikkevand for udendørshold af svin giver anledning til alvorlige problemer. På den baggrund menerorganisationen, at det er fornuftigt at afvente resultaterne af den igangværendeforskning, inden der tages stilling til eventuel revision af kravet. Derfor kan DOSOtilslutte sig udkastet til lovforslag.

Dyrenes Beskyttelse

anfører, at organisationen sætter hensynet til dyrevelfærd højt, nårder skal udarbejdes lovgivning. Dyrenes Beskyttelse sætter ligeledes hensynet til fagligviden om dyrs adfærd, fysiologiske behov og velfærd højt i forbindelse medudarbejdelse af lovgivningen. Dyrenes Beskyttelse støtter produktion af svin på friland,idet organisationen mener, ar det er god dyrevelfærd at have svin på friland.Organisationen er bekendt med, at det har voldt nogle problemer at sikre udendørs svinpermanent adgang til drikkevand i perioder med frost. Derfor venter organisationen ogsåmed stor spænding på forskningsresultaterne fra Institut for Husdyrvidenskabvedrørende behovet for vandtildeling til udendørs søer i vinterperioden. Ud fra dissebetragtninger ser Dyrenes Beskyttelse positivt på udsættelsen af Fødevareministerietsfremsættelse af forslag om revision af § 12 i lov om udendørs hold af svin tilfolketingsåret 2012-13, idet forskningsresultaterne forventeligt er kendte i dettefolketingsår og derfor kan danne grundlag ved revisionen af bestemmelserne om krav tilvand til udendørs hold af svin.

Det Dyreetiske Råd

anfører, at så vidt rådet forstår, tyder erfaringer på, at kravet om friadgang til drikkevand, jf. § 12 i lov om udendørs hold af svin, ikke i praksis giveranledning til alvorlige problemer. Samtidig forstår rådet, at en ændring af kravet i § 12kan være vanskelig at gennemføre pga. EU-retlige og folkeretlige forpligtelser. Set ilyset heraf finder rådet, at det er fornuftigt at afvente resultaterne af den igangværendeforskning, inden der tages stilling til en eventuel revision af kravet. På den baggrund kanrådet tilslutte sig udkastet.

Økologisk Landsforening

anfører, at foreningen mener, at kravet om permanentadgang til vand til udendørs svin hele døgnet må kunne anses for opfyldt, hvis der er
2
permanent adgang til drikkevand i døgnets lyse timer. I praksis vil det sige, at dyreneunder normale omstændigheder vil have adgang til vand døgnet rundt. I perioder, hvorder er forekomst af hård frost, vil det dog ikke altid være tilfældet, men i disse periodervil der som minimum være vand i de perioder, hvor dyrene er aktive. I milde vintre vilder i praksis også være adgang til vand døgnet rundt. Såfremt det ikke er muligt atfastlægge denne forståelse på nuværende tidspunkt, kan foreningen bakke op om, atrevisionsbestemmelsen forlænges.Danmarks EU-retlige og folkeretlige forpligtelser sætter snævre grænser for, hvilkeændringer der kan foretages af § 12 i lov om udendørs hold af svin, hvoraf det følger, atalle svin bortset fra pattegrise under 14 dage altid skal have fri adgang til rentdrikkevand. Det vil således efter Fødevareministeriets opfattelse være uforeneligt meddisse forpligtelser generelt at undtage nætter i perioder med frostvejr fra kravet ompermanent afgang til vand.Som det fremgår af pkt. 2 og 5 i lovforslagets almindelige bemærkninger, varbaggrunden for, at revisionsperioden i § 18 a i lov om udendørs hold af svin ved lov nr.649 af 15. juni 2010 blev forlænget til folketingsåret 2011-12, at der ved DetJordbrugsvidenskabelige Fakultet (nu Institut for Husdyrvidenskab) ved AarhusUniversitet ville blive gennemført et forskningsprojekt om behovet for vand ivinterperioden hos søer, der holdes udendørs. Forskningsprojektet er imidlertid blevetforsinket på grund af det usædvanligt milde vejr i vinteren 2011-2012.Forsinkelsen medfører efter Fødevareministeriets opfattelse, at revisionsperioden i § 18a bør forlænges, idet der ikke i folketingsåret 2011-12 vil kunne fremsættes lovforslagom revision af bestemmelsen på grundlag af forskningsprojektets resultater.Revisionsperioden foreslås på den baggrund forlænget til folketingsåret 2012-13.

3. Lovforslaget

Det fremsatte lovforslag svarer med enkelte redaktionelle og lovtekniske ændringer tilhøringsudkastet.
3