Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12
L 128 Bilag 1
Offentligt
1098568_0001.png
1098568_0002.png
1098568_0003.png
1098568_0004.png
1098568_0005.png
Kvalitets- og TilsynsstyrelsenFrederiksholms Kanal 251220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5567E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44

Notat vedr. høringssvar til forslag om lov om ændring af lov om

institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksen-

uddannelse m.v., lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse

og lov om specialpædagogisk støtte ved videregående uddannelser

I. Generelt

Lovudkastet blev den 17. februar 2012 sendt i høring til 23 myndighederog organisationer m.v. og offentliggjort på Høringsportalen.Efterfølgende er lovudkastet den 24. februar 2012 sendt i høring hosyderligere 2 organisationer: Det Centrale Handicap Råd og Institut forMenneskerettigheder.Af de 25 hørte har 14 afgivet høringssvar.Høringsliste med angivelse af, hvem der har svaret, er indsat nedenforunder pkt. III.

II. Væsentlige bemærkninger til lovforslaget

1. Generelle bemærkninger:

Der er almindelig tilslutning til lovforslaget.9 ud af 14 afgivne høringssvar angiver, at man ikke har bemærkninger tillovforslaget. Hertil bemærkes, at høringssvaret fra Rektorkollegiet Dan-ske Universiteter er indgivet som selvstændige høringssvar fra en rækkeuniversiteter.SOSU-Lederforeningen har fundet anledning til at fremhæve, at gruppenaf elever på social- og sundhedsskoler, som er berørt af lovændringen,ikke pr. definition har adgang til en computer eller er fortrolige med bru-gen af de digitale medier, hvorfor SOSU-Lederforening ser det somyderst positivt, at der er taget højde for dette i lovforslaget.

2. Bemærkninger til lovforslagets enkelte emner:

27. februar 2012Sags nr.:139.06K.311
2

a) Dispensationsbestemmelse

Syddansk Universitet har fundet anledning til at fremhæve, at lovforsla-get bør omfatte en dispensationsbestemmelse i lighed med § 44 a, stk. 2,i lovbekendtgørelse nr. 880 af 8. august 2011 (lov om institutioner foralmengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v.), § 18 a,stk. 5, i lovbekendtgørelse nr. 878 af 8. august 2011 (lov om institutionerfor erhvervsrettet uddannelse) og i § 13 a, stk. 2, i lovbekendtgørelse nr.210 af 1. marts 2007 (lov om specialpædagogisk støtte ved videregåendeuddannelser).Der bør indføjes en bestemmelse, hvorefter ministeren i særlige tilfældekan dispensere fra bestemmelsen om digital selvbetjening i forbindelsemed ansøgning om specialpædagogisk støtte, hvor ansøgere ikke har etdansk CPR nr.Ministeriet for Børn og Undervisnings bemærkningerMinisteriet har noteret sig problemstillingen for så vidt angår uddannel-sessøgende uden dansk CPR nr.Ministeriet vil foranledige, at lovforslaget tilrettes i overensstemmelsehermed.I lovteksten til § 44 a, stk. 2, tilføjes, ”ansøgning om tilskud”, og til § 18a, stk. 5, tilføjes, ”ansøgning om tilskud”.I de almindelige bemærkningernes pkt. 2.2.1 og pkt. 2.2.2, samt de speci-elle bemærkninger til § 1, nr. 2, § 2, nr. 2, og § 3, nr. 2 tilføjes endvidere,at børne- og undervisningsministeren og uddannelsesministeren kan væl-ge at undtage ansøgninger vedrørende uddannelsessøgende uden danskCPR nr. fra brugen af digital kommunikation.

b) Tilgængelighed for de uddannelsessøgende

Danske Handicaporganisationer (i det følgende DH) har fundet anled-ning til at fremhæve, at der med lovforslaget bør tilstræbes, at den digita-le kommunikation kan benyttes af alle – også de personer med handicap,der bruger kompenserende hjælpemidler, når de kommunikerer digitalt.Den digitale kommunikation skal være tilgængelig for mennesker medhandicap og leve op til de standarder og retningslinjer, der findes fortilgængelighed for mennesker med handicap, herunder bl.a. internationa-le retningslinjer for tilgængelige hjemmesider og formater. Der henvisestil standarder beskrevet af Digitaliseringsstyrelsens kompetencecenter ITfor alle.Ministeriet for Børn og Undervisnings bemærkningerMinisteriet har noteret sig de af DH fremførte synspunkter vedrørendetilgængelighed og kan oplyse, at ministeriet følger de almindelige normerinden for offentlig forvaltning og anvender standardleverandører til e-boks.Ministeriet skal endvidere oplyse, at der af hensyn til omskifteligheden istandarderne ikke peges på konkrete standarder i lovteksten.
3På denne baggrund giver høringssvaret ikke anledning til ændringer aflovforslaget.DH's høringssvar vedrører også emner der ikke direkte ligger inden for-slagets rammer. Disse bemærkninger er ikke medtaget i høringsnotatet.

c) Tilgængelighed i medfør af FN’s Handicapkonvention

Institut for Menneskerettigheder har fundet anledning til at afgive be-mærkninger til nærværende lovforslag ved at henholde sig til instituttetshøringssvar til lovforslag til lov om Offentlig Digital Post.Det fremhæves i høringssvaret, at instituttet, for så vidt angår undtagelsefra den obligatoriske digitale kommunikation som følge af handicap be-mærker, at FN’s Handicapkonvention bl.a. indebærer, at adgangen tilundtagelse skal sikre, at personer med handicap skal kunne kommunikeremed det offentlige i de formater, som passer den enkelte bedst, samt atder udover adgangen til undtagelse ligeledes skal være mulighed for attilpasse den digitale kommunikation i overensstemmelse med den enkel-tes behov.Ministeriet for Børn og Undervisnings bemærkningerHøringssvaret tager udgangspunkt i en dispensationsbestemmelse i Lovom Offentlig Digital Post, hvorefter ministre bemyndiges til at fastsætteregler, der generelt undtager visse grupper efter objektive kriterier fraden obligatoriske tilslutning. Hindringer, der undtager fra den obligatori-ske tilslutning, er, jf. høringssvaret, f.eks. kognitiv funktionsnedsættelseog fysiske funktionsnedsættelse. Ministeriet mener ikke, at der kan med-deles dispensation til grupper af elever og studerende med funktionsned-sættelse, men at dispensation må bero på en konkret individuel vurde-ring.Ministeriet har noteret sig de fremførte bemærkninger vedrørende til-gængelighed og er enigt i, at de anvendte formater skal leve op til kravom tilgængelighed. Men eksempelvis fysisk funktionsnedsættelse vil ikkenødvendigvis medføre, at den uddannelsessøgende er omfattet af dispen-sationsbestemmelserne i lovforslaget. Det bemærkes, at tilpasningen somoftest vil foregå ved, at borgeren anvender et relevant og individuelt til-delt hjælpemiddel. Dette vil understøttes af et tilgængeligt format.På denne baggrund giver høringssvaret ikke anledning til ændringer aflovforslaget.

d) Dataansvarlige

Datatilsynet har fundet anledning til at afgive bemærkninger til nærvæ-rende lovforslag med opfordring til, at det præciseres i lovforslaget,hvem der er dataansvarlig for behandlinger af personoplysninger vedbrug af de omtalte it-systemer, som stilles til rådighed for institutionerne.
4Herudover understreger Datatilsynet, at digital kommunikation, der om-fatter personoplysninger, skal ske med de fornødne sikkerhedsforanstalt-ninger som krævet efter persondataloven.Ministeriet for Børn og Undervisnings bemærkningerMinisteriet er enigt i de af Datatilsynet fremførte synspunkter og opfor-dringer til præcisering af lovforslaget.Ministeriet vil tilpasse lovforslagets bemærkninger på en måde hvorefterdet fremgår, at UNI-C er dataansvarlige for det it-system, der stilles tilrådighed af Ministeriet for Børn og Undervisning, jf. lovforslagets be-mærkninger pkt. 2.2.1 og pkt. 2.2.2.

III. Oversigt over indkomne høringssvar

Nr.
1234
5678
91011
1213
14
Myndigheder og organisationer Afgivet hø-m.v.ringssvarJa/nejStatsministerietNejJustitsministerietNejFinansministerietJaMinisteriet for Forskning, In-Nejnovation og VideregåendeUddannelserRigsrevisionenJaDatatilsynetJaAnkenævnet for Uddannelses- NejstøtteRådet for større IT-sikkerhedNejFormand: Christian Wernberg-TougaardSU-rådetNejDanske Handicaporganisatio-JanerDanske Erhvervsskoler - Le-NejderneFormand: Peter AmstrupDanske LandbrugsskolerNejFormand: Jørgen Peter JensenSOSU-LederforeningenJaFormand: Inger-MargretheJensenGymnasieskolernes Rektorfor- NejeningFormand: Jens Boe Nielsen
Ingen bemærkninger tilforslaget
Bemærkninger
X
XX
X
X
515Private Gymnasier og Studen-terkurserFormand: Per KnudsenLederforeningen for VUCFormand: Verner Rylander-HansenProfessionshøjskolernes Rek-torkollegiumFormand: Laust Joen JakobsenRektorkollegiet Danske Uni-versiteterDUF – Dansk Ungdoms Fæl-lesrådDanske GymnasieeleversSammenslutningDanske Studerendes FællesrådErhvervsskolernes Elev-organisationLandssammenslutningen afHandelsskoleeleverDet Centrale Handicap RådInstitut for menneskerettighe-derNej
16
Ja
X
17
Ja
XX
1819202122232425
JaNejNejNejNejJaNejJaX
X