Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
L 126 Bilag 8
Offentligt
1120079_0001.png
1120079_0002.png
1120079_0003.png
1120079_0004.png
Til lovforslag nr.L 126
Folketinget 2011-12
Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 10. maj 2012
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om Vækstfonden(Vækstfondens mulighed for at optage lån til finansiering af sine aktiviteter)[af erhvervs- og vækstministeren (Ole Sohn)]1. ÆndringsforslagErhvervs- og vækstministeren har stillet 1 ændringsfor-slag til lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 28. marts 2012 og var til 1.behandling den 19. april 2012. Lovforslaget blev efter 1. be-handling henvist til behandling i Erhvervs-, Vækst- og Eks-portudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og erhvervs- og vækstministeren sendte den12. marts 2012 dette udkast til udvalget, jf. ERU alm. del –bilag 205. Den 28. marts 2012 sendte erhvervs- og vækstmi-nisteren de indkomne høringssvar og et notat herom til ud-valget.SpørgsmålUdvalget har stillet 5 spørgsmål til erhvervs- og vækstmi-nisteren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.1 af udvalgets spørgsmål og ministerens svar herpå er op-trykt som bilag 2 til betænkningen.3. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (udvalget med undtagelse af EL) ind-stiller lovforslaget tilvedtagelsemed det stillede ændrings-forslag.Venstres medlemmer af udvalget udtaler, at på foranled-ning af Edmund Joensen, Sambandsflokkurin, Færøerne, harKim Andersen, Venstre, med erhvervs- og vækstministerendrøftet muligheden for, at Færøerne kunne blive omfattet afVækstfondens lånemuligheder.Under henvisning til disse drøftelser og erhvervs- ogvækstministerens svar på spørgsmål 4 er Venstre glad for, atministeren har tilkendegivet, at han er indstillet på en drøf-telse af mulighederne for, at færøske virksomheder kan væreomfattet af Vækstfondens lånemuligheder, såfremt det fær-øske landstyre rejser spørgsmålet.Ifølge det oplyste planlægger erhvervs- og vækstministe-ren at besøge Færøerne i september 2012, hvor der såledesvil være lejlighed til at drøfte mulighederne og en eventuelefterfølgende lovændring.For Venstre har det været nyttigt, at Færøernes deltagelsei Vækstfondens ordninger blev taget op til en reel drøftelse.Etmindretali udvalget (EL) indstiller lovforslaget tilfor-kastelseved 3. behandling. Mindretallet vil stemme hverkenfor eller imod det stillede ændringsforslag.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAferhvervs- og vækstministeren,tiltrådt af etflertal(udval-get med undtagelse af EL):Til § 21)Datoen »18. maj« ændres til: »1. juni«.[Ændret ikrafttrædelsesdato]BemærkningerTil nr. 1Af hensyn til de implicerede parters mulighed for at til-passe sig den nye lov og Folketingets behandling af lovfor-slaget ændres ikrafttrædelsesdatoen fra den 18. maj 2012 tilden 1. juni 2012.
AX014023
2
Inuit Ataqatigiit, Siumut og Sambandsflokkurin var påtidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteretmed medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang tilat komme med indstillinger eller politiske udtalelser i be-tænkningen.
En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.
Benny Engelbrecht (S) Jacob Bjerregaard (S) Jan Johansen (S) Aksel V. Johannesen (JF) Karin Gaardsted (S)fmd.Trine Bramsen (S) Simon Kollerup (S) Andreas Steenberg (RV) Nadeem Farooq (RV) Camilla Hersom (RV)Hans Vestager (RV) Annette Vilhelmsen (SF) Steen Gade (SF) Frank Aaen (EL) Henning Hyllested (EL) Kim Andersen (V)Gitte Lillelund Bech (V) Anne-Mette Winther Christiansen (V)nfmd.Preben Bang Henriksen (V)Torsten Schack Pedersen (V) Mads Rørvig (V) Hans Christian Schmidt (V) Hans Christian Thoning (V)Hans Kristian Skibby (DF) Dennis Flydtkjær (DF) Mette Hjermind Dencker (DF) Kim Christiansen (DF)Ole Birk Olesen (LA) Brian Mikkelsen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 126Bilagsnr.1234567TitelHøringsnotat og høringssvar, fra erhvervs- og vækstministerenTidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget1. udkast til betænkningRevideret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetÆndringsforslag fra erhvervs- og vækstministeren2. udkast til betænkningOpdateret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 126Spm.nr.1TitelSpm. om, hvorvidt færøske virksomheder omfattes af muligheden forat søge lån hos Vækstfonden, til erhvervs- og vækstministeren, og mi-nisterens svar herpåSpm., om al dansk lovgivning på erhvervsområdet ikke gælder på Fæ-røerne, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm., om det vil være muligt, hvis det ønskes fra færøsk side, at laveen bestemmelse i loven, hvorefter lov om Vækstfonden også gælderfor Færøerne – og om ministeren i givet fald vil stille ændringsforslagherom, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil tage initiativ til at lade undersøge, om manfra færøsk side er interesseret i, at Vækstfondens lånemuligheder ogsågælder færøske virksomheder, til erhvervs- og vækstministeren, ogministerens svar herpåSpm., om loven om Vækstfonden også vil kunne omfatte udlån til fær-øske virksomheder, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerenssvar herpå
23
4
5
4
Bilag 2Et af udvalgets spørgsmål til erhvervs- og vækstministeren og dennes svar herpåSpørgsmålet og erhvervs- og vækstministerens svar herpå er optrykt efter ønske fra V.Spørgsmål 4:Vil ministeren tage initiativ til at lade undersøge, om man fra færøsk side af er interesseret i, at Vækst-fondens lånemuligheder også gælder færøske virksomheder?Svar:I første omgang synes jeg, at vi skal koncentrere os om at få vedtaget lovforslaget, som vil gavne dan-ske virksomheder, der har behov for finansiering til forretningsudvikling.Såfremt det færøske landstyre igen rejser spørgsmålet, er jeg selvfølgelig indstillet på at tage en drøftel-se herom med Landstyret.