I Dansk Folkeparti er vi selvfølgelig, havde jeg nær sagt, positivt positivt stemt over for det forslag, som vi har til behandling her i dag, vedrørende mulighederne for, at danske skibe i Adenbugten og det område kan forsvare sig mod pirater og undgå, at de bliver angrebet af pirater i de forskellige sammenhænge, som vi har set det ske i igennem de seneste år.
Her i 2012 synes man vel egentlig, at det er helt utroligt, at der findes moderne pirater nogen steder i verden, og at det kan lade sig gøre for nogen pirater nogen steder i verden at drive gæk med et søfartsland som Danmark, men også mange andre lande, og de skibe, som virker med afsæt i Danmark.
Derfor er det selvfølgelig nødvendigt, at vi giver de rederier, som tjener mange penge ind til Danmark, og som holder fanen højt for den store søfartsnation, som Danmark altid har været, de redskaber, der er nødvendige.
Hvis Dansk Folkeparti skulle have bestemt, hvordan det her forslag skulle have set ud, så kunne vi godt have tænkt os, at man havde indrettet det på en sådan måde, at det, i og med at det netop er af vital dansk interesse, at vi beskytter vores skibe mod angreb og piratvirksomhed, var danske soldater, der varetog den sikkerhed om bord, som de skibe har brug for.
Nu er forslaget indrettet sådan, at man i stedet for giver mulighed for, at skibene kan have våben om bord, der så kan benyttes af forskellige sikkerhedsfirmaer, der på vegne af rederiet kan sikre mod angreb, hvilket er det, man har tænkt sig ifølge forslaget.
Det er ikke sådan, at vi vil stemme imod forslaget, men som sagt synes vi, at det havde været det rigtige, at man havde tilladt, at det var danske soldater, der varetog sikkerheden på de danske skibe, ligesom vi jo egentlig betragter det som en selvfølge, at det er danske soldater og dansk politi, der varetager sikkerheden, når danskere på forskellig vis er i en udsat position et sted i verden.
Men sådan er det ikke indrettet, og vi forstår, at man har stillet sig tilfreds med den udformning, det har fået, i branchen og blandt de vitale danske interesser, som piraterne angriber, og derfor må vi også sige, at det så er den næstbedste løsning, vi har fået her.
Men det er ikke desto mindre en løsning, vi kan støtte.
Når vi så kigger i selve forslaget og udkastet til bekendtgørelse, kan vi se, at der er noget, der tyder på, at man måske ikke har fremtidssikret det her forslag godt nok.
Derfor vil vi stille spørgsmål under udvalgsbehandlingen, og vi vil også gerne høre justitsministerens svar allerede i dag, hvis justitsministeren vil svare på dem, men under alle omstændigheder vil vi under udvalgsbehandlingen spørge regeringen, hvordan man sikrer, at de pågældende vagter og sikkerhedsfirmaer har de rigtige våben.
For når man opruster på den måde, som man jo gør, ved ikke bare at beskytte skibene med forskellige anordninger ved rælingen, men ved også at have vagter om bord, så er det meget vigtigt, at man er sikker på, at man har tilstrækkelige våben til at imødegå de trusler, der måtte komme.
Det er klart, at når piraterne opdager, at der er bevæbnede vagter om bord på rigtig mange skibe – danske skibe og andre landes skibe – så vil de muligvis tage kraftigere våben i anvendelse, end de har i dag, og der kunne det være formålstjenligt, at det her forslag også gav mulighed for, at man f.eks.
kunne bruge større håndskydevåben, der kunne udgøre nogle mere afskrækkende instrumenter for vagtfirmaerne og rederierne.
Derfor må vi have regeringen på banen og have den til at fortælle, hvorfor man har udelukket den mulighed i det materiale, der ligger til Folketinget i dag.
Derudover er jeg enig i det, som også andre ordførere har sagt allerede nu under debatten, nemlig at der skal mere til for at sikre os imod pirater.
Først og fremmest skal vi jo ikke under nogen omstændigheder fremover løslade anholdte pirater i området.
Der kan jeg simpelt hen ikke dele den glæde, som udenrigsministeren har givet udtryk for nogle gange, over, at man nu har fået fængslet nogle enkelte pirater af dem, man har tilfangetaget, hvorimod man har løsladt hovedparten.
Det er ikke holdbart i længden, for på den måde siger vi jo egentlig bare til piraterne:
O.k., værsgo, kom i land med proviant osv., og så kan I i øvrigt fortsætte jeres forehavende nogle dage efter.
Det har vi jo også set eksempler på.
Det duer simpelt hen ikke med den slaphed, og jeg håber meget, at regeringen kommer på banen her under debatten i dag og svarer på, hvad man rent faktisk vil gøre for at strafforfølge pirater, der overtræder enhver lov og ret i internationalt farvand.