Socialudvalget 2011-12
L 106
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 25. maj 2012
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 24. maj 2012følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr.87 til L 106: Forslag til lov om ændring af lov om ægteskabs indgåelseog opløsning, lov om ægteskabets retsvirkninger og retsplejeloven ogom ophævelse af lov om registreret partnerskab (Ægteskab mellem topersoner af samme køn).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem af udvalget ChristianLangballe (DF).
/ J.nr. 2012 - 3773
Spørgsmål nr. 87:”Som opfølgning på ministerens svar på spørgsmål 54 og med henvisning tilat der i bemærkningerne til lovforslaget står: ”I flere europæiske lande er derindført en fuldstændig eller næsten fuldstændig ligestilling af par af sammekøn med par af forskelligt køn i forhold til ægteskabslovgivningen. I landesom eksempelvis Belgien, Holland, Island, Norge, Portugal, Spanien ogSverige kan par af samme køn således indgå ægteskab med de sammeretsvirkninger som et ægteskab indgået mellem par af forskelligt køn.”, be-des ministeren oplyse, hvorfor ministeren i sit svar ikke kan redegøre for deeksempler, som er anført i lovforslagets bemærkninger (jf. Belgien, Holland,Portugal og Spanien)? Er det, fordi man ikke ved, hvordan lovgivningen er ide pågældende lande? Og hvis man ikke ved det, hvorfor angiver man sålandene som eksempler?”
Svar:I besvarelsen af spørgsmål nr. 54 er det angivet, at der ikke i forhold til L 106er foretaget en undersøgelse af ægteskabslovgivningen i samtlige europæi-ske lande.Island, Norge og Sverige nævnes i besvarelsen som eksempler på lande,hvor det er muligt for par af samme køn at indgå ægteskab både ved borger-lig og kirkelig vielse.
2
I Belgien og Holland indgås ægteskab – uanset køn – ved borgerlig vielse.Parterne kan frivilligt vælge efterfølgende at blive viet i kirken, men den kir-kelige vielse er udelukkende en religiøs ceremoni, og den har således ingenjuridiske retsvirkninger. Par af samme køn kan indgå ægteskab ved borgerligvielse på samme måde som par af forskelligt køn.I Portugal og Spanien indgås ægteskab ved kirkelig eller borgerlig vielse.Par af samme køn kan kun indgå et ægteskab ved borgerlig vielse.I forhold til Belgien, Holland, Spanien og Portugal baserer oplysningerne omde pågældende landes ægteskabslovgivning sig på undersøgelser foretageti henholdsvis 2002 og 2010-2011 af Justitsministeriet og Ankestyrelsen,Familieretsafdelingen (tidligere Familiestyrelsen).Undersøgelserne er foretaget med afsæt i det særlige tilknytningskrav, dergælder, hvis man vil indgå et registreret partnerskab i Danmark. Dette bety-der, at registrering af et partnerskab her i landet kun kan ske, hvis parternehar en nær tilknytning til Danmark. Nær tilknytning til Danmark forudsætterdansk statsborgerskab eller bopæl her i landet eller statsborgerskab ellerbopæl i et af de andre nordiske lande. Efter partnerskabsloven kan social-og integrationsministeren bestemme, at også statsborgerskab og bopæl iandre lande kan sidestilles med statsborgerskab og bopæl i Danmark, hvislovgivningen i de pågældende lande svarer til den danske.På baggrund af undersøgelserne besluttede daværende justitsministre, attilknytningskravet tillige var opfyldt i forhold til Belgien, Holland og Spanien.På grund af regeringsomdannelsen i november 2011 blev undersøgelsenom portugisisk ret ikke udmøntet i et konkret initiativ.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard