Socialudvalget 2011-12
L 106
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:17. april 2012
/ J.nr. 2012-2160
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. marts 2012følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr.5 til L 106: Forslag til lov om ændring af lov om ægteskabs indgåelseog opløsning, lov om ægteskabets retsvirkninger og retsplejeloven ogom ophævelse af lov om registreret partnerskab (Ægteskab mellem topersoner af samme køn).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikke medlem af udvalget BirtheRønn Hornbech (V).
Spørgsmål nr. 5:”Mener ministeren, at lovforslaget er udtryk for ligestilling mellem medlem-mer af Folkekirken og medlem af andre trossamfund, og vil ministeren nær-mere begrunde forslaget på dette punkt, og redegøre for hvordan regerin-gens erklærede formål om kønsneutralitet opnås på dette punkt?”
Svar:Jeg kan oplyse, at lovforslaget er udtryk for regeringens ønske om ligestillingaf homoseksuelle i forhold til ægteskabslovgivningen, sådan at to personeraf samme køn – i lighed med to personer af forskelligt køn – kan indgå æg-teskab. Lovforslaget giver mulighed for, at ægteskab kan indgås ved enborgerlig vielse eller ved en kirkelig vielse i folkekirken eller i et anerkendteller godkendt trossamfund, og forslaget er derfor i den henseende udtrykfor ligestilling mellem medlemmer af den danske folkekirke og af andre tros-samfund, der er bemyndiget til at foretage vielser.Adgangen til vielse i anerkendte og godkendte trossamfund er ikke direktereguleret ved lov, som tilfældet er med hensyn til vielse i folkekirken, der erreguleret af lov om medlemskab af folkekirken, kirkelig betjening og sogne-båndsløsning, jf. lovbekendtgørelse nr. 572 af 17. juni 2009. En borger harsåledes ikke et retskrav på at kunne blive viet i et anerkendt eller godkendt
2
trossamfund. Det vil således være op til det enkelte anerkendte eller god-kendte trossamfund at bestemme, om to personer af samme køn kan indgåægteskab i trossamfundet.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard