Socialudvalget 2011-12
L 106
Offentligt
1105233_0001.png
1105233_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 17.april 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 2012-2160
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. marts 2012følger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr.11 til L 106: Forslag til lov om ændring af lov om ægteskabs indgåelseog opløsning, lov om ægteskabets retsvirkninger og retsplejeloven ogom ophævelse af lov om registreret partnerskab. (Ægteskab mellem topersoner af samme køn).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget BirtheRønn Hornbech (V).
Spørgsmål nr. 11:”Hvad er begrundelsen for, at internationale overenskomster ikke finderanvendelse for homoseksuelle, og vil ministeren nævne de vigtigsteoverenskomster?”
Svar:Jeg går ud fra, at spørgsmålet vedrører internationale overenskomsters an-vendelse på ægteskab mellem to personer af samme køn.Jeg kan oplyse, at en international overenskomst typisk indgås mellem suve-ræne stater, der er enige om indholdet af overenskomsten. Ved indgåelsenaf en overenskomst om ægteskab kan de deltagende stater aftale, om denogså skal finde anvendelse på ægteskab mellem to personer af samme køn.Hvis en overenskomst ikke finder anvendelse på ægteskab mellem to per-soner af samme køn, kan de deltagende stater senere aftale, at den skalfinde anvendelse på sådanne ægteskaber.Derimod kan en stat, der tilslutter sig en international overenskomst, ikkeensidigt ændre indholdet af overenskomsten, f.eks. ved at udvide dens an-
2
vendelsesområde til også at omfatte ægteskab mellem to personer af sam-me køn.I overensstemmelse med dette foreslås der i lov om ægteskabets retsvirk-ninger indsat en bestemmelse, der fastslår, at bestemmelser i internationaletraktater ikke finder anvendelse på ægteskab mellem to personer af sammekøn, medmindre medkontrahenterne tilslutter sig dette. Der henvises til for-slagets § 2, nr. 1.Afslutningsvis kan jeg oplyse, at Danmark har tilsluttet sig en række interna-tionale overenskomster om ægteskab eller ægtefæller. Det drejer sig bl.a.om følgende overenskomster:Konvention af 6. februar 1931 mellem Danmark, Finland, Island,Norge og Sverige indeholdende internationalprivatretlige bestem-melser om ægteskab, adoption og værgemål – med senere ændrin-ger.Nordisk konvention af 23. marts 1962 om inddrivelse af underholds-bidrag – med senere ændringer.De Forenede Nationers konvention af 7. november 1962 om samtyk-ke til ægteskab, mindstealder for ægteskab og registrering af ægte-skaber.Haagerkonventionen af 1. juni 1970 om anerkendelse af skilsmisserog separationer.Haagerkonventionen af 2. oktober 1973 om anerkendelse og fuld-byrdelse af afgørelser om underholdspligt.Rådets forordning (EF) nr. 4/2009 af 18. december 2008 om kompe-tence, lovvalg, anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser ogsamarbejde vedrørende underholdspligt – med senere ændringer.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard