Kirkeudvalget 2011-12
L 105 Bilag 29
Offentligt
1121657_0001.png
1121657_0002.png
1121657_0003.png
1121657_0004.png

Socialudvalget

Til:

Dato:

Social- og integrationsministeren16. maj 2012
Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:

L 106

Forslag til lov om ændring af lov om ægteskabs indgåelse og opløsning, lov omægteskabets retsvirkninger og retsplejeloven og om ophævelse af lov omregistreret partnerskab. (Ægteskab mellem to personer af samme køn).Af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup).

Spørgsmål 48

Hvorfor er lovforslaget ikke blevet gjort færdigt i forhold til følgelovgivningen, såretsvirkningerne er kendte, inden lovforslaget fremsættes?

Spørgsmål 49

Mener ministeren at det er rimeligt, at der skal tages stilling til et lovforslag, derændrer forståelsen af ægteskabet og familien så radikalt, uden at man helt ved,hvad den kommer til at betyde familieretsligt, sociologisk og samfundsmæssigt?I forlængelse heraf bedes ministeren oplyse hvorfor der ikke er lavet en offentlighøring i forhold til disse spørgsmål, inden lovforslagets blev fremsat, så manogså bredt folkeligt kan blive orienteret om, hvad loven kommer til at betyde.

Spørgsmål 50

Hvorfor er lovforslaget ikke gjort færdig, inden man pålægger folkekirken den?

Spørgsmål 51

Vil ministeren oplyse, hvilke andre love der vil skulle ændres?

Spørgsmål 52

Hvorfor har ministeren i sin begrundelse for lovforslaget fremhævet det somafgørende, at det homoseksuelle indføres i kirken, mens hele spørgsmålet omden borgerlige vielse træder i baggrunden?
1/4

Spørgsmål 53

Vil ministeren redegøre for, i hvilke andre europæiske lande staten har indførtdet homoseksuelle ægteskab i de respektive kirker og trossamfund?

Spørgsmål 54

Ministeren anfører i bemærkningerne til lovforslaget (1.2), at ”der er sket enfuldstændig eller næsten fuldstændig ligestilling af par af samme køn” i flereeuropæiske lande. I hvilke europæiske lande er der sket en total ligestillingmellem det ægteskab, der indgås på rådhuset og i kirken?

Spørgsmål 55

Sverige anføres som eksempel på den omtalte ligestilling. Vil ministeren be-eller afkræfte, at det var den Svenske Kirke selv og ikke staten, der igennem detsvenske kirkeråd sagde ja til vielse af homoseksuelle? I bekræftende fald,hvorfor anføres det som begrundelse for, at staten og Folketinget i Danmarkindfører det kønsneutrale ægteskab og pålægger folkekirken det samme?

Spørgsmål 56

Hvor mange vielser af personer af samme køn har fundet sted i den Svenskekirke?

Spørgsmål 57

Norge anføres som eksempel på den omtalte ligestilling. Vil ministeren be- ellerafkræfte, om der er sket vielser af homoseksuelle i den norske kirke og i såtilfælde hvor mange?

Spørgsmål 58

Vil ministeren be- eller afkræfte, om der findes et vielsesritual for dehomoseksuelle i den Norske Kirke?

Spørgsmål 59

Vil ministeren oversende de ritualer, som den Svenske og Norske kirke bruger iforbindelse med de homoseksuelle vielser?

Spørgsmål 60

Vil ministeren begrunde, hvor Spanien og Portugal er anført som eksempel påligestillingen, når alle ved, at de er katolske lande, og at ægteskabet i denkatolske kirke er et sakramente og udelukkende angår ægteskabet mellemmand og kvinde?

Spørgsmål 61

Vil ministeren redegøre for, hvordan loven kommer til at virke på Færøerne og påGrønland, og hvad der kommer til at ske i kirkerne i de respektive lande?

Spørgsmål 62

Hvorfor pålægges folkekirken loven, mens det gøres til et tilbud for andregodkendte trossamfund med vielsesmyndighed?

Spørgsmål 63

Vil ministeren sikre, at alle godkendte trossamfund med vielsesmyndighedstilles lige mht. pålæg af det homoseksuelle ægteskab, da der ellers er tale omdiskrimination?

Spørgsmål 64

Hvorfor er der ikke lavet en ligeværdig høring om lovforslaget mellem derespektive ministre og repræsentanter for folkekirken, hvor der kunne foregå engrundig mundtlig drøftelse af lovforslaget, inden det blev fremsat, når nuægteskabet i folkekirken angår kirkens ”indre anliggender”?

Spørgsmål 65

Kan ministeren bekræfte, at der før valget ikke er lavet høringer om den
1/4
kønsneutrale ægteskabslovgivning, men udelukkende om registreretpartnerskab? I bekræftende fald bedes ministeren oplyse, hvorfor blandt andetkirkeministeren henviser til, at der er lavet en sådan høring.

Spørgsmål 66

Hvorfor er der ikke foregået nogen mundtlig offentlig høring om retsvirkningerne afforslaget?

Spørgsmål 67

Vil ministeren redegøre for, hvilke overvejelser man fra regeringens side har gjortsig mht. § 4 i Grundloven og det forhold, at den danske folkekirke er enevangelisk luthersk kirke, der hviler på biblen og bekendelsesskrifterne, hvorægteskabet er klart defineret som et ægteskab mellem mand og kvinde?

Spørgsmål 68

Giver det anledning til overvejelser, at regeringen og et folketingsflertal ved atindføre loven om de homoseksuelle vielser ikke respekterer folkekirken somevangelisk luthersk og dermed bryder Grundloven?

Spørgsmål 69

Vil ministeren redegøre for, hvilken betydning lovforslaget får for detmellemkirkelige samarbejde, hvor både katolikker og ortodokse som bekendtindgår?

Spørgsmål 70

Vil ministeren redegøre for, hvilke konsekvenser lovforslaget får i forhold tilinternational lovgivning og samarbejde?

Spørgsmål 71

Vil ministeren redegøre for, hvordan lovforslaget kommer til at påvirkemuligheden for adoption fra blandt andet de afrikanske lande?

Spørgsmål 72

Vil ministeren lave en opgørelse over hvor mange af de høringssvar der ermodtaget inden udvalget skal afgive betænkning der er hhv. er for, imod og vedikke, (opgjort i procent) så det kan fremgå af betænkningen?

Spørgsmål 73

Vil ministeren inden 2. behandlingen redegøre for, hvor mange trossamfund iDanmark, der ikke vil tage imod tilbuddet om at vie homoseksuelle, og hvor detikke er muligt?

Spørgsmål 74

Vil ministeren redegøre for, hvorfor man pålægger folkekirken lovforslaget, nårder er så stor uenighed blandt biskopperne?

Spørgsmål 75

Hvad er begrundelsen for, at ministeren og regeringen ikke lytter til debiskopper, der ønsker, at lovforslaget sættes i bero, så der bliver mere tid til atdrøfte spørgsmålet?

Spørgsmål 76

Kan ministeren oplyse, hvor mange biskopper, der siger nej forslaget og nej til atudarbejde et ritual, hvor mange, der siger nej til forslaget og ja til at udarbejde etritual, og hvor mange der siger ja til begge dele?

Spørgsmål 77

Hvorfor haster ministeren en lovgivning igennem og kan ministeren bekræfte, atdet udelukkende drejer sig om ligestillingen og ikke hensynet til folkekirken ogdens trosgrundlag?
1/4

Spørgsmål 78

Er det vigtigere for ministeren og regeringen, at de første vielser afhomoseksuelle foregår den 15. juni end at folkekirken bliver splittet påspørgsmålet?

Spørgsmål 79

Hvorfor har regeringen, inden lovforslaget overhovedet er blevet fremsat ellervedtaget, sat en dato?

Spørgsmål 80

Er det vigtigere for regeringen, at loven bliver vedtaget den 15. juni, end at lovenbliver vedtaget på et ordentligt og oplyst grundlag?
Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Christian Langballe (DF).Svarene bedes sendt elektronisk til spørgeren på[email protected]og til[email protected].
På udvalgets vegne
Özlem Sara Cekicformand.
1/4