Tak, formand.
Jeg vil gerne takke for den positive modtagelse af det her forslag.
Jeg havde også regnet med, at de fleste selvfølgelig var positive omkring det, som det også har været tilkendegivet, og vanen tro er jeg fuldstændig enig med fru Mette Bock, for det er jo rigtigt beskrevet, at der er mange følelser omkring det her:
Der er nogle, der er for; der er nogle, der er imod; der er nogle, der synes, det er gået for hurtigt; der er nogle, der synes, det er gået for langsomt; der er nogle, der synes, at vi har diskuteret det her siden 1989; der er andre, der synes, vi først lige er begyndt; der er nogle, der siger, det splitter kirken; der er andre, der siger, at det ikke gør det.
Der
er
mange følelser omkring det.
Der var nogle meget, meget konkrete ting.
Ordføreren fra Dansk Folkeparti nævnte det med kirkefunktionærerne, og der er det jo sådan, at det ansættelsesforhold er en sag mellem menighedsrådet og de enkelte kirkefunktionærer, og der har jeg selvfølgelig også tillid til, at man, hvis der skulle være problemer ude i det ganske land, selvfølgelig også vil løse dem ude i det ganske land.
Men som vi også hørte fra fru Mette Bock, kunne man selvfølgelig godt lige vende det i det videre udvalgsarbejde – ingen tvivl om det.
Så har der været tale om biskoppernes rolle, og det har der været mange, mange meninger om.
Lad mig sige det på den her måde:
Vi mødtes den 8.
december.
Der var én fraværende på grund af orlov, og så var der én, der kom lidt sent, ellers var der rigtig, rigtig mange til stede.
Det, som vi blev enige om, blev skrevet ned, og der blev udsendt en pressemeddelelse.
Jeg har delt den pressemeddelelse ud på samrådet tidligere, for vi
har
diskuteret det her, men jeg gentager det en gang til og vil gerne sende pressemeddelelsen ud igen.
Det, som man bl.a.
skrev, er følgende:
»Biskopperne konstaterer, at det er Folketingets kompetence at bestemme den juridiske betegnelse for parforhold mellem to af samme køn.
Der er blandt biskopperne uenighed om den teologiske forståelse af henholdsvis ægteskab mellem mand og kvinde og mellem par af samme køn.
Til trods for denne uenighed er biskopperne indstillet på at indgå i det videre arbejde med udarbejdelse af ritualer.«
Nu skal jeg også fortælle, hvem der er for, og hvem der er imod, så vi ikke skyder nogen mennesker noget forkert i skoene.
Peter Skov-Jakobsen, Peter Fischer-Møller, Kjeld Holm, Kresten Drejergaard siger ja til ægteskab.
Karsten Nissen, Elisabeth Dons Christensen, Henning Toft Bro, Niels Henrik Arendt siger ja til registreret partnerskab i kirken.
Lise-Lotte Rebel og Steen Skovsgaard siger nej til alt.
De førnævnte har sagt ja til at ville udarbejde et ritual, og det er det, der er blevet talt om, også den 8.
december.
Jeg ved godt, at der er uenighed, det hørte jeg også ordføreren for Dansk Folkeparti nævne, og det har der også stået i Kristeligt Dagblad, senest fredag eller lørdag.
Der, hvor uenigheden også er, er omkring ægteskabslovgivningen, som vi lige har diskuteret, men det, dem, jeg nævnte først, også siger, er, at de fortsat til trods for deres teologiske uenigheder vil være med til at udarbejde et ritual.