Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
L 104
Offentligt
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K.
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:
13. april 2012UdlændingelovkontoretDorte L. Kjærgaard2012-0032-0155
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 44 vedrørende forslag til lovom ændring af udlændingeloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløs-ning (Ny balance i reglerne om ægtefællesammenføring, gebyr, fravigelseaf persondatalovens § 7, stk. 8, i visse sager i forbindelse med overgang tilelektronisk sagsbehandling, repræsentationsaftaler i medfør af visumko-deksen m.v.) (L 104), som Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-grationspolitik har stillet til justitsministeren den 29. marts 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 44 vedrørende forslag til lov om ændring af udlændin-
geloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning (Ny balance i reg-
lerne om ægtefællesammenføring, gebyr, fravigelse af persondatalo-
vens § 7, stk. 8, i visse sager i forbindelse med overgang til elektronisk
sagsbehandling, repræsentationsaftaler i medfør af visumkodeksen
m.v.) (L 104) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrati-
onspolitik:
”Ministeren bedes redegøre for hensigtsmæssigheden og rime-ligheden i at stille krav om bestået sprogprøve på A1-niveauefter seks (ni) måneder i Danmark som betingelse for fortsatopholdstilladelse, når dette krav ikke er realistisk at nå for endel personer på Danskuddannelse 1 og 2 (jf. høringssvar frabl.a. Foreningen af Ledere ved Danskuddannelser og DanskFlygtningehjælp).”
Svar:
Jeg skal henvise til afsnit 2.2.5.2. i den kommenterede høringsoversigt, derblev sendt til udvalget den 7. marts 2012, jf. L 104 – bilag 1.Det fremgår bl.a. heraf, at det er regeringens opfattelse, at udlændingelo-vens regler skal understøtte, at de udlændinge, der meddeles opholdstilla-delse her i landet, bliver godt integreret, og at der skal stilles krav om enaktiv indsats for egen integration. Udlændinge, der ægtefællesammenføresher i landet, skal derfor have klare og enkle incitamenter til – når de ermeddelt opholdstilladelse – løbende og målrettet at opnå kendskab til detdanske sprog og dermed opnå et godt grundlag for deres integration i detdanske samfund.De to prøver på henholdsvis A1- og A2-niveau vil være mundtlige prøver,der tester prøvedeltagerens mundtlige færdigheder.Niveauet for sprogprøvedelen af den eksisterende indvandringsprøve, hvisbeståelse opholdstilladelse som ægtefællesammenført normalt er betingetaf, er A1-minus. Omkring 95 pct. af de udlændinge, der fra den 15. no-vember 2010 til 14. oktober 2011 aflagde indvandringsprøven, bestod prø-ven enten første gang eller ved et senere forsøg. Danskprøven, der foreslåsindført som betingelse for fortsat ophold, vil være på A1-niveau og vil så-ledes være på et højere sprogniveau end den eksisterende indvandrings-prøve. Danskprøven på A1-niveau eller en anden danskprøve på et tilsva-rende eller højere niveau skal imidlertid først være bestået senest 6 måne-der fra tidspunktet for udlændingens tilmelding til folkeregistret eller, hvis2
udlændingen allerede har opholdstilladelse her i landet, fra meddelelsen afopholdstilladelsen som ægtefællesammenført. Aflægger udlændingendanskprøven på A1-niveau, men bestås den ikke, kan udlændingen tage enomprøve senest 3 måneder efter udløbet af fristen på 6 måneder.Endelig fremgår det af afsnit 2.2.5.2., at ægtefællesammenførte udlændin-ge har adgang til vederlagsfri danskuddannelse, og at udlændingen gennemsit ophold her i landet og sin kontakt med det omgivende samfund sidelø-bende vil kunne styrke sine dansksproglige kompetencer og dermed sinemuligheder for at kunne bestå prøven.
3