Fra SF's side er vi også meget tilfredse med, at der bliver set på det her med lukkeloven.
Det skal ses i sammenhæng med det, som der i øjeblikket bliver arbejdet med i forbindelse med lukkeloven i det hele taget, og derfor har vi sådan set indtaget den holdning, at vi vil se det under et – altså både se på, om den her mulighed for dispensation er en hensigtsmæssig måde at gøre det på, og om vi i øvrigt sikrer, at det er den her måde, vi giver lokalområder, havnerelaterede områder og mindre byer den bedste vækst.
Når vi som turister eller rejsende besøger byer rundtomkring i verden, kan vi alle sammen godt lide at komme til åbne butiksdøre og til nogle levende miljøer, og vi bliver skuffede, hvis det modsatte viser sig at være tilfældet.
Måske befinder man sig kun i den pågældende by kort tid, måske kun 1 dag, og så vil man gerne have mulighed for at kunne købe de varer, som man forelsker sig i.
På en gang vil rejseoplevelsen kunne huskes for den stemning, der var, og for den imødekommenhed og åbenhed, som man blev mødt af.
På samme måde vil man, hvis man er butiksejer, ærgre sig gul og grøn over, at døren til butikken skal være lukket, netop når der kommer folk til byen og man har mulighed for at skabe noget omsætning.
Vi skal undgå situationer, hvor turister og erhvervsdrivende går glip af henholdsvis gode oplevelser og indtjening.
Vi skal byde turister velkommen, når de gæster Danmark, og når vi inviterer dem, skal vi sikre, at de mødes af åbne butikker, også selv om det er helligdag.
Netop derfor er det et vigtigt lovforslag, vi behandler i dag.
Men ud over at varetage interesser for detailhandelen skal vi også sørge for at varetage de interesser, som de ansatte har, i forbindelse med at de skal kunne passe deres arbejde.
Det er derfor spørgsmålet, om det lovforslag, vi behandler her, gavner både de ansatte og detailhandlerne og så de turister, der kommer.
I SF har vi har fået nogle henvendelser.
Jeg kommer jo selv fra en kystby, nemlig Kerteminde, og jeg kan gøre opmærksom på, at med den nye lukkelov har det vist sig, at det måske bliver svært for dem at kunne holde åbent til årlige begivenheder som Sail Extreme eller store håndboldstævner osv., som ofte ligger på helligdage netop for at tiltrække så mange deltagere som overhovedet muligt.
Derfor vil vi ud fra det, som vi har fået tilsendt, stille en række spørgsmål, som vi har brug for at få svar på.
Dem vil vi få formuleret og lade indgå i det videre udvalgsarbejde.
Jeg er glad for, at kommunalbestyrelserne lokalt bliver inddraget i ansøgningsprocessen.
Vi skal også bare være opmærksom på, at det her ikke kommer til at betyde yderligere bureaukrati, sådan at kommunalbestyrelser løbende skal tage stilling til noget, som Erhvervsstyrelsen så skal tage stilling til, sådan at vi på den måde risikerer at lægge hindringer i vejen for den udvikling, vi jo rent faktisk har behov for også kan ske lokalt.
Som sagt kan dispensation i den form, den nu foreligger, kun komme på tale ved ganske særlige lejligheder, og derfor vil det også lægge hindringer i vejen for den udvikling, som kunne ske og være til gavn ude i områderne.
Vi er positive over for den her del af lovforslaget forstået på den måde, at vi ønsker, at landdistrikter, vandkantsområder, eller hvad vi nu skal kalde det, bliver tilgodeset mest muligt, men vi har også spørgsmål, som vi for nuværende mangler svar på, og dem vil vi lade overgå til det videre udvalgsarbejde.
Men som sagt er vi positive.
Vi tager lukkeloven op, og vi ønsker at lytte til de erfaringer, der er, og stille spørgsmål.
Så vi stiller spørgsmål i det videre udvalgsarbejde.