Jeg vil først gerne takke for debatten, og så vil jeg gerne takke for alle de anerkendende ord, der har været om landbruget.
Men jeg vil også sige, at jeg ud af debatten i dag åbenbart kan konkludere, at den allerallerstørste trussel mod dansk landbrug er, hvis vores regering formaster sig til at gennemføre de lovforslag, der lå på ministerbordene, da vi overtog dem.
Det er åbenbart den allerallerstørste trussel, der kan udmales for dansk landbrug.
Nu må man jo ikke sige det på engelsk, så man må ikke sige come on, men jeg vil bare sige:
Kom nu op i gear, vi må lige komme videre.
Der er altså nye boller på suppen, vi skal have en balance her.
Der skal være en balance mellem produktionen og naturen.
Det er den balance, vi gerne vil levere, og vi vil gerne hjælpe landbruget til en god fremtid, til en fremtid med indtjening, til en fremtid med beskæftigelse, til en fremtid med produktion af kvalitetsvarer, som er bæredygtige.
Det er det, det drejer sig om, det er der, dansk landbrugs fremtid ligger.
Jeg synes, det har været interessant at følge debatten.
Det glæder mig jo selvfølgelig, at vi alle er bekymret for landbrugets fremtid, men når fru Mette Bock fra Liberal Alliance f.eks.
udråber lønomkostningerne til at være et kæmpe problem, vil jeg sige, ja, de er højere i Danmark.
Men havde Liberal Alliance forestillet sig, at vi i dansk landbrug skulle konkurrere med lønninger på 40 kr.
og 60 kr.?
Det skal vi da ikke.
Desuden er det ikke noget, som vi bestemmer i Folketinget.
Vi har noget, der hedder arbejdsmarkedets parter, som drøfter det, det er ikke et rammevilkår, jeg som minister kan gøre noget ved.
Så kan jeg også høre, at meget af diskussionen har drejet sig om energiforhandlingerne, og der synes jeg jo måske, det er lidt upassende for mig som fødevareminister at stå og begynde at forhandle om energi på klima- og energiministerens vegne her i Folketingssalen.
Jeg ved, at alle partier, og især dem, som har talt rigtig meget om det, er inviteret til forhandlingerne, og så gå dog til de forhandlinger og få det diskuteret.
Jeg skal blot komme med den ene bemærkning, at man altså ikke kan forlange at få en afregning for biogas, der er rigtig meget højere, og at energiforliget så samtidig skal koste mindre.
Altså, der må være en balance i det her, og den balance efterlyser jeg faktisk.
Jeg er heller ikke enig, når hr.
Erling Bonnesen siger, at den her regering leverer nye krav, skatter og byrder.
Jeg aner ikke, hvad han taler om.
Vi gennemfører, som vi har sagt i regeringsgrundlaget, den pesticidafgift, som har ligget på bordet i årevis, vi gennemfører vand- og naturplanerne, som har ligget på bordet i årevis, og det er det.
Hvad er det for nogen nye byrder, der bliver talt om?
Det er nogle eventuelle, mulige byrder, der måtte komme engang, når natur- og landbrugskommissionen er færdig.
Lad os nu tage diskussionen på det tidspunkt.
Det, som jeg er optaget af, er, hvordan det er nu.
Vi nedsætter den her natur- og landbrugskommission, og den skal kigge på de langsigtede problemstillinger, og den skal komme med løsninger til, hvordan vi får fordelt det areal, som Danmark består af, så man både kan drive et landbrug og have en natur.
Det er det, landbrugskommissionen skal.
I mellemtiden er jeg faktisk stærkt optaget af, at vi får sat gang i nogle ting.
Jeg har flyttet over 600 mio.
kr.
over på den grønne omstilling.
Det er det, jeg har gjort de første 2 måneder, og det er det, der står i finansloven.
Jeg har lavet et initiativ i forhold til økologi.
Jeg har sagt meget klart, at vi vil have økologi ind i de offentlige køkkener, at vi nu skal drive efterspørgslen, for alt det fedteri med at give lidt støtte her og der til en omlægning har jo ikke virket.
Det har tydeligvis ikke virket, det er gået i den forkerte retning.
Jeg synes, det er vigtigt, at vi holder fast i, at vi kan gøre noget her og nu, og det er den grønne omstilling, vi stiller landbruget i udsigt.
Derudover vil vi også komme med en meget langsigtet planlægning.
Det er det, det handler om for os, og det tror jeg faktisk landbruget vil anerkende, nemlig at langsigtet planlægning er noget, som man i landbruget har brug for; man kan ikke have nye regler hvert kvartal.
Nu er der blevet talt om husdyrgodkendelserne.
Jeg kan kun konstatere, at det så er miljøministerens område, men jeg kan da også lige give det en meget kort bemærkning med på vejen.
For jeg stod nemlig på den her talerstol og holdt ordførertalen for Socialdemokraterne, da den lov blev gennemført, og vi sagde, at det var noget bureaukratisk juks, og vi fik ret.
Det er jo ikke altid rart at få ret, især ikke når det går ud over landbruget og landbrugets konkurrenceevne og Danmarks mulighed for vækst og beskæftigelse, at folk i årevis står og venter på at få en miljøgodkendelse, og det har været fuldstændig uacceptabelt.
Så jeg står altså som ny fødevareminister og har sammen med regeringsmagten modtaget et landbrug, som er belastet af ikke at have tilpasset sig miljøkravene og ikke at have tilpasset sig naturkravene, og et landbrug, som er i enorm gæld, og som samtidig har en dårlig produktivitet.
Det vil vi gøre noget ved.
Vi har ambitioner på landbrugets vegne.
Det kan godt være, at jeg ikke er medlem af Venstre, men derfor kan jeg godt have ambitioner på landbrugets vegne, og det har jeg, og jeg tror på, at landbruget har en fremtid.
Jeg tror på, at vi kan give dem noget, og jeg vil vældig gerne samarbejde om det, for jeg tror, at der, når vi lige kommer en lillebitte smule over det her med, at vi har fået nye pladser her i Folketingssalen, så også er muligheder for, at vi kan samarbejde, med Venstre, med Konservative, med Dansk Folkeparti, med Liberal Alliance, om mange af de her ting.
For hvis alle de ord, der er kommet i dag, om, hvor meget man gerne vil landbruget, passer og vi nu prøver at lægge en retning i forhold til, hvor fremtiden ligger henne for dansk landbrug, så tror jeg, vi kan komme rigtig langt.
Jeg tror virkelig, vi kan komme langt, og jeg sporer også en spirende optimisme derude.
Men det vigtigste, vi kan gøre, er at lytte til dem, det vigtigste, vi kan gøre, er at tage dialogen med dem; at vi tager dialogen med hinanden herinde i Folketinget, men at vi også tager dialogen med landbruget derude, så vi finder nogle løsninger, som alle kan være med til.
Så tror jeg faktisk, at mange landmænd også meget gerne vil hjælpe mig lidt med og hjælpe miljøministeren med at få dyrket lidt naturpleje indimellem, når vi så også producerer alt det andet, der også skal produceres i landbruget.
Så min opfordring er altså et samarbejde omkring landbruget, men også, at vi nu må op i gear, at vi nu må have nogle ambitioner på landbrugets vegne.
Nu er det slut med at kigge tilbage på alt det, der er gået galt, nu må vi videre.