Tak for debatten.
Jeg vil koncentrere mig om politiets bidrag til en styrket indsats mod grænseoverskridende organiseret kriminalitet, men det er vel fair nok lige at komme med et par generelle kommentarer til debatten og jo her særlig til spørgsmålet om det reelle indhold af det forslag til vedtagelse, som er fremsat af Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti, for det rejser jo unægtelig spørgsmålet:
Hvad er det, man får, hvis de tre partier genvinder regeringsmagten?
Hvad er det så, danskerne kan regne med?
Lytter man lidt til debatten, må man jo sige, at det er en opposition, der igen og også på dette område er i indre splid.
Dansk Folkeparti vil ikke bare genindføre, men, må man forstå, markant forstærke en permanent grænsekontrol.
Med hensyn til Venstre er det stadig et åbent spørgsmål, men jeg tror, man kan forstå det sådan, at de i Venstre står ved en annulleret aftale, ergo står de ved ingenting.
Og hvad angår Konservative, er jeg helt enig i, at verden forandrer sig, det kan ingen være uenig i, men hvilken konsekvens det har for den konservative politik i forhold til indsatsen mod grænseoverskridende organiseret kriminalitet efter en eventuel valgsejr, blev vi ikke klogere på.
Så derfor er konklusionen vel, når man læser forslaget til vedtagelse, at selv om man ønskede en debat om en aftale, som grundlæggende handler om en ny, rigtig, moderne og effektiv efterretningsbaseret måde at styrke indsatsen mod bl.a.
grænseoverskridende kriminalitet på, ja, så blafrer det sådan lidt i vinden, hvad det er, oppositionen rent faktisk vil.
Som sagt vil Dansk Folkeparti ikke bare genindføre, men forstærke den permanente grænsekontrol.
Venstre – må man forstå på det, der bliver sagt – står ved en annulleret aftale, altså ingenting.
Og De Konservative siger, at verden forandrer sig, og det kan bestemt ingen være uenig i.
Det havde selvfølgelig været bedst, hvis vi havde fået fremlagt et klart alternativ i dag, for det er vigtigt, at vi får klare svar, ikke mindst når man selv er med til at starte en forespørgsel om et så vigtigt emne.
Så på den baggrund vil jeg bare til den forvirring, der i øvrigt er om oppositionens politik på det her område, tilføje, at jeg er helt enig med Venstres formand, hr.
Lars Løkke Rasmussen, når han, som det er blevet fremført flere gange i dag, udtaler i Ritzau den 4.
oktober 2011, at han selvfølgelig som jeg og regeringen synes, det er vigtigt, at vi har en ordentlig toldkontrol, og at det er vigtigere, end at vi har nogle fysiske anlæg ved grænserne.
Det sagde hr.
Lars Løkke Rasmussen til Ritzau den 4.
oktober 2011.
Jeg står et hundrede procent bag de citater af den perlerække af konservative forgængere, som jeg har i mit nuværende hverv som justitsminister.
Det gælder hr.
Lars Barfoed, det gælder fru Lene Espersen, og det gælder ikke mindst den forrige taler, hr.
Brian Mikkelsen.
De har jo alle som en peget på det fornuftige i det, regeringen gør, nemlig at man i stedet for at placere folk ved grænsen gør det mobilt, fleksibelt og på baggrund af efterretningssamarbejde.
Det er Rigspolitiets vurdering, det er Europols vurdering, det er den tidligere regerings egen vurdering, det er tidligere justitsministres egne vurderinger, at der her er tale om et samarbejde, som er mest effektivt, hvis man gør det mobilt, fleksibelt og på baggrund af efterretningssamarbejde.
Det er derfor, jeg er helt enig i de citater, som også i debatten her i dag er blevet fremhævet af mine konservative forgængere som justitsminister.
Med hensyn til hvad regeringen gør, når det handler om politiets bidrag – spørgsmål om told vil skatteministeren svare på, jeg skal prøve at koncentrere mig om politiets bidrag – skulle der, som jeg sagde i min indledning, som led i grænseaftalen afsættes 6 mio.
kr.
til politiets og anklagemyndighedens understøttelse af den styrkede toldkontrol.
De bliver videreført, det er aftalt med finanslovaftalen for 2012.
Dernæst er jeg glad for at kunne sige, at regeringens politik baserer sig på et endog meget bredt flertal i Folketinget, herunder med stemmer fra, som vi har snakket om, Dansk Folkeparti.
Jeg er glad for, at vi har lavet en meget, meget bred aftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi for 2012-2015.
Jeg er glad for, at den er så bred, at vi ikke kun har Venstre og Konservative, men også Dansk Folkeparti med til en målrettet, styrket og effektiv indsats mod organiseret kriminalitet, som vi jo ved, når vi beskæftiger os med det her område, er en kæmpe udfordring og har forgreninger til internationale netværk og indgår i forskellige sammenhænge, hvor det er tydeligt, at der er et tæt samarbejde med bander, med grupperinger på den anden side af grænsen.
For bl.a.
at få stoppet det, hvad gør vi så?
Så sætter vi jo i vores aftale adskillige millioner kroner, faktisk et meget, meget stort millionbeløb, af til at sætte ind over for den organiserede kriminalitet.
Det gør vi i alle årene i aftaleperioden, altså frem til år 2015.
Vi styrker indsatsen mod rocker- og bandemiljøet, vi styrker indsatsen mod bandemiljøet der, hvor de bor, vi styrker indsatsen ved ikke bare at have en såkaldt taskforce i Østdanmark, i Karlslunde – den kender vi, og den fortsætter i øvrigt – men vi opretter en ny i Sydøstjyllands Politi i Horsens, og dermed er der en pendant til det, vi kender i Karlslunde.
Den dækker godt nok et større område, det er også nødvendigt, men altså for Vestdanmarks vedkommende.
Vi sætter samtidig penge af – og det havde jeg da i hvert fald på fornemmelsen var at stort ønske fra Dansk Folkeparti under forhandlingerne – til, at der kan investeres 20 mio.
kr.
i aftaleperioden til udvidet mobil videoovervågning til brug for politiets indsats mod bl.a., og så kommer det, tilrejsende udenlandske kriminelle og organiseret indbrudskriminalitet.
Det står i aftaleteksten, og det er en god aftale, som vi synes er glimrende, og det kan jeg se på hr.
Peter Skaarups ansigtsudtryk at han forhåbentlig er enig i.
Ud over de 20 mio.
kr.
blev der aftalt et supplement hertil, som skal sikre yderligere 8 mio.
kr.
til en forstærket indsats mod hvad?
Grænseoverskridende kriminalitet.
Der er altså en hel række tiltag i regeringens politik, som er målrettede, og som specifikt retter sig mod indsatsen mod grænseoverskridende og organiseret kriminalitet.
Det ligger fuldkommen i forlængelse af de prioriteringer, som en perlerække af mine konservative forgængere i sædet, hr.
Lars Barfoed, hr.
Brian Mikkelsen og fru Lene Espersen, har udtalt er den rigtige vej at gå, som også Rigspolitiet har vurderet er den rigtige vej at gå, og som Europol har vurderet er den rigtige vej at gå, fordi vi jo ved, at der er en udfordring fra grænseoverskridende kriminalitet, og fordi den rigtige måde at håndtere det på er et tæt samarbejde mellem myndighederne i Danmark og et tæt samarbejde mellem myndighederne på tværs af grænser.
Og det er lige nøjagtig det, regeringen lægger op til.
Med hensyn til den politimæssige indsats redegjorde jeg for det politiprojekt, som nu rulles ud i Sydjylland.
Det er en ny måde at tilrettelægge indsatsen på, og det har jo allerede vist ganske gode resultater, og der er slet ikke nogen grund til ikke at have forventninger om, at det samarbejde fortsat vil vise gode resultater.
Så summa summarum er jeg som justitsminister ganske godt tilfreds med, at der er en meget bred opbakning til den aftale, der er lavet for politi og anklagemyndighed.
Den synes jeg vi skal fastholde, og jeg synes i særlig grad, vi skal fastholde dens fokus, som nemlig handler om, at når vi taler om kriminalitet generelt og i særlig grad grænseoverskridende organiseret kriminalitet, er forudsætningen en mobil, fleksibel og efterretningsbaseret indsats.
Tak for ordet.