Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
B 47
Offentligt
1128671_0001.png
1128671_0002.png
Sundheds- og ForebyggelsesudvalgetChristiansborg1240 København K
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har i brev af 14. maj 2012 stillet mig følgendespørgsmål 1 ad B 47, stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF), som jeg hermed skalbesvare.
Ministeren31. maj 2012J.nr. 2012-3108
Spørgsmål 1:Kan ministeren oplyse, hvor mange kommuner der har fortaget radonmålinger i deresdaginstitutionerne over en 3- måneder periode i vinterhalvåret, som anbefalingernelyder?Svar:Der findes ingen indberetninger eller statistik over, hvor mange kommuner der har fo-retaget målinger af radonniveauet i daginstitutioner.Energistyrelsen har kontaktet Kommunernes Landsforening for at forhøre sig om de-res kendskab til radonmålinger. De har dog ingen tal på, hvor mange målinger der ertale om.Desuden har Energistyrelsen kontaktet de fjorten kommuner, som har de højeste ra-donkoncentrationer i undergrunden. Af disse kommuner har Energistyrelsen kend-skab til én kommune, der har foretaget radonmålinger i de kommunale institutioner.Regeringen lancerede medio januar 2012 en offentlig informationskampagne om ra-don i bygninger. Kampagnen forklarer bl.a., hvordan man foretager radonmålinger.Da radonmålingerne skal foretages over tre måneder i fyringssæsonen, kan det for-ventes, at de kommuner, der ønsker at foretage målinger i deres daginstitutioner, vilgøre dette i den kommende fyringssæson.Kommunerne er som bygningsejere ifølge byggeloven ansvarlige for, at deres byg-ninger ikke er sundhedsfarlig at bo eller opholde sig i. Det gælder også, hvis der erradon i indeluften, der udgør en sundhedsfare for beboere og brugere af bygningen.Derudover har kommunerne i henhold til byfornyelsesloven, der administreres af Mi-nisteriet for By, Bolig og Landdistrikter, en generel tilsynspligt og en handlepligt overfor sundhedsfarlige forhold i boliger og andre lokaler, hvor der opholder sig menne-sker.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Ansvaret for en bygnings sundhedsmæssige forhold er altså meget klart placeret hosbygningsejeren. Af den grund har den hidtidige oplysningsindsats været at rettet modbygningsejerne. Jeg har derfor under 1. behandlingen af Dansk Folkepartis beslut-ningsforslag B 47 tilkendegivet, at jeg sammen med ministeren for by, bolig og land-distrikter vil sende et fælles brev til kommunerne om deres forpligtelser. Brevet vilendvidere informere om en ny sektion på radonguiden.dk, der særligt er målrettetkommunerne.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard