Retsudvalget 2011-12
B 19
Offentligt
1125095_0001.png
1125095_0002.png
Lovafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
24. maj 2012StatsretskontoretChristian Hesthaven2011-750-0020432691
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 5 vedrørende forslag til folke-tingsbeslutning om skærpede beføjelser for politiet til at lukke hashklubber(B 19), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8.maj 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Alex Ahrendtsen (DF).
Morten Bødskov/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 5 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om skær-

pede beføjelser for politiet til at lukke hashklubber (B 19) fra Folke-

tingets Retsudvalg:

”Vil ministeren som opfølgning på sit svar på spørgsmål 1, re-degøre nærmere for, om ministeren ville være indstillet på atstøtte beslutningsforslaget og foretage en nærmere vurdering afom forslaget skulle stride mod grundloven eller relevante kon-ventioner, hvis det er en fælles forudsætning, at en kommendeændring af hashklubloven, som regeringen måtte fremsætte,indeholder en bestemmelse om, at der fortsat kun kan nedlæg-ges forbud mod besøgene på personers bopæl, hvis der foregårvirksomhed i lokalerne, som systematisk indebærer strafbarehandlinger, jf. bestemmelserne i den nugældende lovs § 1? Iforhold til lokaler, der ikke er fast bopæl for den der står forlokalet, skal de skærpede beføjelser til politiet, der foreslås ibeslutningsforslaget, imidlertid gælde.”

Svar:

Som det er anført i besvarelsen af spørgsmål nr. 1 vedrørende beslutnings-forslaget, kan der efter Justitsministeriets opfattelse rejses væsentlig tvivlom, hvorvidt den ordning, som foreslås med beslutningsforslaget, vil værei overensstemmelse med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.En sådan ordning vil desuden rejse spørgsmål i forhold til grundlovens §79.Spørgsmålet om, hvorvidt en anden ordning (end den foreslåede efter be-slutningsforslaget), som indebærer, at politiet får skærpede beføjelser til atlukke hashklubber, vil være i overensstemmelse med grundloven og Dan-marks menneskeretlige forpligtelser, vil bero på en nærmere vurdering afordningens konkrete udformning, jf. i den forbindelse nærmere besvarel-sen af spørgsmål nr. 4 vedrørende beslutningsforslaget.Regeringen er ikke indstillet på at støtte beslutningsforslaget med de æn-dringer, der anføres i spørgsmålet.
2