Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12
B 43
Offentligt
1092542_0001.png
1092542_0002.png
1092542_0003.png
1092542_0004.png
1092542_0005.png
1092542_0006.png

Bilag 1: Opstilling af alle initiativer fra og med Roskilde Bank indgrebet

Initiativ + Lov/aktstykke

Roskilde Bank

-

Akt 199. Tilslutning til at yde en statslig garantitil dækning af Danmarks Nationalbanks eventuelletab på likviditetstilførsel til Roskilde Bank A/S.- Akt 25. ”Statsgaranti vedrørende Nationalbankenseventuelle tab på overtagelsen og afviklingen afRoskilde Bank”- Akt 162. ”Overdragelse af Roskilde Bank tilFinansiel Stabilitet A/S med henblik på afvikling”.4. september 2008Dato for initiativ +Indhold af initiativdato for lov/aktstykkeØkonomisk ramme
27. november 2008
25. juni 2009
Udgifterne ved RoskildeBank opgøres sammenMed aktstykke nr. 199 fik økonomi- og erhvervs- med Bankpakke I jf.ministeren bemyndigelse til at yde garanti af stats- nedenfor.kassen til dækning af Danmarks Nationalbankseventuelle tab på den likviditetstilførsel, somNationalbanken ydede ekstraordinært til RoskildeBank A/S. Statsgarantien skulle dække det even-tuelle tab, som Nationalbanken som ikke-efterstilletkreditor måtte lide på baggrund af likviditets-tilførslen til Roskilde Bank.Med aktstykke nr. 25 af 27. november 2008 tiltråd-te Finansudvalget, at der blev ydet en statsgarantifor de eventuelle tab som Danmarks Nationalbankmåtte få i forbindelse med overtagelsen af RoskildeBank A/S.Efter ønske fra Nationalbanken blev Roskilde BankA/S i august 2009 overdraget til Finansiel StabilitetA/S. Finansudvalget havde med aktstykke nr. 162af 25. juni 2009 forinden tiltrådt, at økonomi- ogerhvervsministeren kunne yde en garanti afstatskassen til dækning af de tab, som FinansielStabilitet A/S måtte lide i forbindelse med, atselskabet overtog Roskilde Bank A/S fra DanmarksNationalbank.
AcroPDF - A Quality PDF Writer and PDF Converter to create PDF. To remove the line, buy a license.

Bilag 1: Opstilling af alle initiativer fra og med Roskilde Bank indgrebet

Initiativ + Lov/aktstykke

Bankpakke I

- Gennemført ved lov nr. 1003 - Lov om finansielstabilitet
Dato for initiativ +Indhold af initiativdato for lov/aktstykkeOrdningen indebar, at staten sammen med den

5. oktober 2008

finansielle sektor etablerede en generel statsgaranti10. oktober 2008- 30. så alle simple kreditorer, herunder almindeligeseptember 2010indskydere, fik fuld sikkerhed for derestilgodehavender i banker frem til den 30. september2010. Ordningen havde blandt andet til formål atsikre, at bankerne igen ville låne likviditet tilhinanden i en situation, hvor den internationalefinansielle krise havde medført, at det var yderstvanskeligt for banker at tilvejebringe dennødvendige likviditet. Den finansielle sektor betalteenforsikringspræmie (garantiprovision)tilafdækning af tab.Finansiel Stabilitet A/S blev etableret som en del afBankpakken.
Økonomisk rammeRegnskab for BankpakkeI er opgjort pr. februar2011, inklusiv RoskildeBank, og viser etoverskud for staten på ca.2,5 mia. kr.
AcroPDF - A Quality PDF Writer and PDF Converter to create PDF. To remove the line, buy a license.

Bilag 1: Opstilling af alle initiativer fra og med Roskilde Bank indgrebet

Initiativ/ Lov + aktstykke

Kreditpakke (Bankpakke II)

- Gennemført ved lov nr. 67 - Lov om statsligtkapitalindskud i kreditinstitutter- Gennemført ved lov nr. 68 - Lov om ændring aflov om Finansiel Stabilitet- Gennemført ved lov nr. 338 - Lov om ændring afgarantifond for indskydere og investorer, lov omfinansiel stabilitet og lov om statsligtkapitalindskud i kreditinstitutter
Dato for initiativ +Indhold af initiativdato for lov/aktstykkeMed lov om statsligt kapitalindskud blev der

18. januar 2009

etableret en ordning, hvor sunde kreditinstitutter3. februar 2009kunne ansøge staten om statsligt kapitalindskud iform af hybrid kernekapital (stående rentebærende,ansvarlig lån uden fast løbetid). Formålet var at3. februar 2009styrke kapitalgrundlaget i kreditinstitutterne ogdermed tilvejebringe finansiel robusthed, så sundevirksomheder og husholdninger kunne få1. maj 2009finansieret deres aktiviteter. Der kunne ansøges omstatsligt kapitalindskud frem til 30. juni 2009.Som led i Kreditpakken gennemførtes desuden enændring af lov om finansiel stabilitet, som sikredeen 3-årig overgangsordning med individuelle stats-garantier som afløser for den generelle statsgaranti,der udløb d. 30. september 2010. Der kunne søgesom individuel statsgaranti indtil d. 31. december2010. Det enkelte pengeinstitut betaler en provisionfor den af staten stillede garanti.
Økonomisk rammeVed ansøgningernesudløb i 2009 var der ydetstatslige kapitalindskudtil for ca. 46 mia. kr.fordelt på 43 institutter.For de statslige indskuder det hidtidige resultatprimo 2012 et overskudpå 7,09 mia.kr.Pr. 31. december 2010havde 50 institutterforetaget udstedelser for ialt 193 mia. kr. medindividuel statsgaranti.For de individuellestatsgarantier er dethidtidige resultat primo2012 et overskud på 0,30mia. kr.
AcroPDF - A Quality PDF Writer and PDF Converter to create PDF. To remove the line, buy a license.

Bilag 1: Opstilling af alle initiativer fra og med Roskilde Bank indgrebet

Initiativ + Lov/aktstykke

Exitpakke (”Bankpakke III”)

- Gennemført ved lov nr. 721- Lov om ændring aflov om finansiel stabilitet, lov om finansielvirksomhed, lov om en garantifond for indskydereog investorer og lov om påligningen afindkomstskat til staten
Dato for initiativ +Indhold af initiativdato for lov/aktstykkeOrdningen til håndtering af nødlidende penge-

25. juni 2010

institutter i Danmark blev vedtaget som afløsning25. juni 2010for den midlertidige, generelle statsgaranti etableretunder bankpakken. Med den nye ordning videre-føres Finansiel Stabilitet A/S´ mulighed for at over-tage og afvikle et nødlidende pengeinstitut. Be-slutter et nødlidende pengeinstitut at lade sig afvik-le, opretter Finansiel Stabilitet A/S et datterselskab,som overtager aktiviteterne i det nødlidende penge-institut og gennemfører en afvikling heraf.
Økonomisk rammeIngen statslige udgifter.I 2008 og 2009, var derikke udbetalinger fraIndskydergarantifonden,som følge af Bankpakke1 ordningen. I 2010 blevudbetalingen opgjort til704 mio. kr.
Tallene for 2011 erOrdningen sikrer, at private kunder og erhvervs- endnu ikke tilgængeligekunder ikke med kort varsel skal finde en nybankforbindelse. Kunderne får ikke opsagt lån, ogdankort og betalingsservice etc. fungerer fortsat.Indskydere og simple kreditorer har imidlertid ikkelængere fuld dækning for deres tilgodehavenderDenfinansiellesektorbetalerviaIndskydergarantiordningen for håndteringen af denødlidende pengeinstitutter.
AcroPDF - A Quality PDF Writer and PDF Converter to create PDF. To remove the line, buy a license.

Bilag 1: Opstilling af alle initiativer fra og med Roskilde Bank indgrebet

Initiativ + Lov/aktstykke

Medgiftsordningen/Konsolideringspakken

(Bankpakke IV)

-

Lov nr. 619 - Lov om ændring af lov om engarantifond for indskydere og investorer, lov omfinansiel stabilitet og ligningsloven- Akt. 181 - Styrkelse af medgiftsordningen.- Initiativet vedrørende medgiftsordningen erindarbejdet ved lov nr. 1061- Lov om ændring aflov om en garantifond for indskydere og investorerog ligningsloven- Lovforslag L 81 - Forslag til lov om ændring aflov om en garantifond for indskydere oginvestorer, lov om finansiel virksomhed, lov omværdipapirhandel m.v., lov om finansiel stabilitetog ligningsloven.- Aktstykke 51 - muligheden for statsgaranti vedfusioner er blevet modificeret efter drøftelser medEU-kommissionen.
Dato for initiativ +Indhold af initiativdato for lov/aktstykkeMed medgiftsordningen fik Indskydergarantifonden

Juni/august 2011

mulighed for at yde en medgift i forbindelse med,14. juni 2011at et nødlidende pengeinstitut overtages af et andetpengeinstitut. Det giver indskydergarantifonden etredskab til aktivt at deltage i private løsninger forhåndteringen af nødlidende pengeinstitutter.7. september 2011Medgiftsordningen giver et incitament til, at etandet pengeinstitut vil overtage et nødlidende instit-ut, før Bankpakke III finder anvendelse. Derved22. november 2011undgås, at udækkede kreditorer i det nødlidende in-stitut, der ikke er dækket af Indskydergarantifondeneller individuel statsgaranti, lider tab.-Medgiftsordningen finansieres af de bidragspligtigepengeinstitutter. Sektoren afholder dermed selvomkostningerne til medgiftsordningen.Med konsolideringspakken blev medgiftsordningenstyrket, så det bliver mere attraktivt at overtagenødlidende institutter. Medgiftsordningen udvides,så staten kan bidrage med det tab på den tilinstituttet stillede individuelle statsgaranti, dermåtte forventes, hvis instituttet skulle afvikles efterBankpakke III.Konsolideringspakken lagde op til en reduktion afbarriererne for fusioner mellem pengeinstitutter.Men efter en drøftelse med Kommissionen er denordning man havde i Konsolideringspakken ændret,så den bl.a. forudsætter, at der ved fusion er mindstet nødlidende pengeinstitut.
Økonomisk rammeMedgift i forbindelsemed håndteringen af MaxBank forventes at bliveca. 0,45 mia.kr.Medgiften kan maksimaltblive 0,82 mia.kr.
-
AcroPDF - A Quality PDF Writer and PDF Converter to create PDF. To remove the line, buy a license.

Bilag 1: Opstilling af alle initiativer fra og med Roskilde Bank indgrebet

Initiativ + Lov/aktstykke

Udviklingspakke (Bankpakke V)

- Overtagelsen af engagementer fra FIHgennemføres ved aktstykke.- Landbrugsfinansieringsinstitut.
Dato for initiativ +Indhold af initiativØkonomisk rammedato for lov/aktstykkeEt element i pakken er, at staten køber en ejen- Ingen direkte statslige

2. marts 2012

domsportefølje af FIH mod at der blandt andet omkostninger.stilles en tabskaution fra FIH’s moderselskab.Finansiel Stabilitet A/SDer arbejdes på en model for at oprette et land- kan ydebrugsfinansieringsinstitut, som skal yde anlægs- sælgefinansiering vedfinansiering til landbrug med effektive driftsledere overdragelse afog nye unge landmænd. Arbejdet med oprettelse af landbrugsengagementerLFI sker ved inddragelse af den finansielle sektor, som led i etablering aflandbrugs- og fødevaresektoren, DLR og Finansiel instituttet.Stabilitet A/S. Sigtet med initiativet er at løsne opfor landbrugets fastlåste finansielle situation ogdermed lukke op for landbrugets egen struktur-tilpasning og en udvikling i erhvervet.
AcroPDF - A Quality PDF Writer and PDF Converter to create PDF. To remove the line, buy a license.