Tak for en forholdsvis positiv behandling af det her forslag.
Baggrunden for forslaget om en bedre håndtering af problemerne med hooligans i forbindelse med fodboldkampe er jo, at der i mange tilfælde har været sådanne problemer.
Det kan godt være, det ikke altid medfører anholdelser, der tæller i statistikkerne over, hvor mange der er anholdt i forbindelse med fodboldkampene, men det er sådan, at klubberne samstemmende mener, der er et problem, og at man gerne ser noget gjort ved det.
Vi har jo selvfølgelig i Dansk Folkeparti noteret os, at Divisionsforeningen, som organiserer klubberne, der spiller med i vores divisioner, synes, at det forslag, vi er kommet med, er en rigtig god idé.
Claus Thomsen, der er direktør i Divisionsforeningen, har jo sagt, at man netop skal skille tingene ad.
Den ene ting er, at man skal opgive navn og adresse og identificere sig, hvis man skal på stadion, det andet er, at klubberne hver især har lister over personer, man ikke ønsker at have på stadion.
Det er de lister, man har et ønske om at udveksle, så man kan blive bedre til at sikre, at de samme personer ikke kommer ind på andre stadioner.
Det er jo egentlig totalt logisk, som også Liberal Alliances ordfører var inde på, og det er også logisk ud fra den ordførertale, som kom fra Enhedslisten, at klubberne selvfølgelig ikke har nogen interesse i at udelukke flere fodboldtilhængere end højst nødvendigt, for klubberne har jo interesse i så høje tilskuertal som overhovedet muligt, og når de vurderer, at der er nogle personer, der laver ballade i forbindelse med kampene, så vurderer de jo så, at de enkeltpersoner er med til at afholde andre fra at gå ind på stadion.
Det er meget naturligt, og det er meget grundlæggende for en klubs adfærd, at man ønsker sig ikkeballademagere ind.
Vores forslag i Dansk Folkeparti skitserer så en model, som efter vores mening meget bedre vil afhjælpe problemerne, som vi kender dem i dag, hvor der er hooligans i forbindelse med fodboldkampene.
Vi er selvfølgelig glade for, at justitsministeren er åben over for at diskutere forslaget.
Vi havde gerne set lidt hurtigere handling, og i forbindelse med debatten har vi også givet udtryk for, at man godt kunne gøre det, men vi synes selvfølgelig, det er positivt, at ministeren her i en travl EU-formandskabstid har haft tid til både at besøge Aalborgs stadion med doorstep for fotografer og pressebriefing osv.
osv.
og at besøge PARKEN, FCK's anlæg, og Brøndby Stadion.
Det er meget, meget fint, at man er så grundig, men jeg synes så bare, at man måske skulle kigge på det, som Divisionsforeningen, som jo lige præcis organiserer de samme klubber og mange flere, siger, nemlig at det er det her, der skal til, og ikke, at man flytter kampene, for det kommer ikke til at hjælpe noget, siger de.
Så for os at se kunne man godt handle hurtigere fra regeringens side, men vi håber, at det, ministeren lover skal ske i efteråret, nemlig at den her evaluering bliver færdig, kommer til at betyde, at man i hvert fald i næste folketingssamling kan sikre den nødvendige lovgivning, der betyder, at man giver klubberne og dermed tilskuerne, de fredelige tilskuere, det redskab, de har brug for.
Sagen er, at en vedtagelse af det her forslag kræver, at regeringen fremsætter de nødvendige lovforslag, foretager de nødvendige administrative ændringer, så klubberne lovligt kan indsamle data på de her uromagere, og i og med at det er et beslutningsforslag, var der jo slet ikke noget i vejen for, at regeringen kunne sige:
Jamen det er et godt grundlag, og det betyder, at vi nu kan lave vores lovarbejde i form af et lovforslag.
Det har man altså ikke ønsket, og vi synes, det er ærgerligt, at man nøler med tingene, og at der dermed går for lang tid, før klubberne får de redskaber, der skal til, og dermed kan vi jo altså også godt risikere, at der kan komme flere fodbolduroligheder i den kommende tid.
Det kunne vi måske så have haft gjort noget ved, hvis man havde støttet det her lovforslag og lavet lovgivning, her inden Folketinget lige pludselig går på sommerferie, og det sker jo nok snart.
Der har så været flere ordførere, der her under debatten har givet udtryk for, at det er bekymrende, at man giver private fodboldklubber mulighed for at få adgang til at indsamle de her oplysninger.
Sagen er så bare, at der er rigtig mange private firmaer og virksomheder, der har adgang til at indsamle oplysninger på borgere, så hvorfor ikke lade fodboldklubberne, der jo så kun vil få adgang til at indsamle oplysninger om personer, der laver ballade, få den mulighed?
Det synes vi sagtens man kunne gøre uden at være så bekymret for retssikkerheden, for det kræver bare en lille ændring i lovgivningen, som i øvrigt et af regeringspartierne selv har foreslået, og som vi også har været inde på under debatten.
Det var et forslag, der blev fremsat af hr.
Manu Sareen, fru Margrethe Vestager, hr.
Morten Østergaard for 1 år siden i Folketinget.
Vi havde en første behandling af det, og det var ih så godt, mente man hos De Radikale, men man står altså ikke ved det her, når det kommer til stykket og man får mulighed for at behandle det.
Jeg kan egentlig kun se én ting – og det er ikke de ting, som den radikale ordfører sagde – der har ændret sig, og det er, at det parti, der fremsatte forslaget i sin tid, på daværende tidspunkt sad i opposition.
Men nu sidder man så i regering, og så har man altså pludselig en anden holdning til tingene.
Det er den eneste grund til, at jeg kan se, at der er holdningsændringer, og det er i øvrigt sket i en række andre tilfælde.
Uden vi behøver fordybe os i det, har der ikke helt været overensstemmelse mellem det, man sagde før valget, da man sad i opposition, og det, man gør nu, når man nu har chancen for at gennemføre det samme, når man er i regering.
Konkluderende må man sige, at uromagerne i forbindelse med fodboldkampene er ødelæggende for fodbolden, det er ødelæggende for sporten, det er ødelæggende for klubberne, der har svært ved at trække familiepublikummet til kampe, hvor der ofte opstår ballade, eksempelvis kampe mellem FCK og Brøndby.
Meget ofte er det arrangerede uroligheder, hvor de to fangrupper simpelt hen har bestemt sig for at komme op og toppes, og der er spørgsmålet så bare, om ikke vi skulle give klubberne det redskab, der ønskes ude i klubberne i stedet for at være så konservative herinde.
Det er synd for publikum også, for publikum er så dem, der nogle gange bliver hjemme fra en ellers god oplevelse.
Det skader klubbernes indtjening, det gør det skidt for klubbernes image, og det betyder i øvrigt, at politiet må bruge meget store ressourcer på at komme ud til kampene, fordi man altså har nogle potentielle ballademagere, der får adgang gang på gang, selv om man havde muligheden for at udelukke dem.
I Dansk Folkeparti vil vi de her uroligheder til livs, og vi har altså fremsat et forslag, som klubberne selv efterlyser, så behandlingen af forslaget burde egentlig være let.
Jeg håber derfor, at Folketingets partier, når det nu ikke sker i dag – jo, der var positive toner til forslaget, men det bliver ikke vedtaget i dag – så vil være med til at gennemføre det her forslag i næste folketingssamling, så vi kommer frem med noget, der virker, for ellers gør vi sporten en bjørnetjeneste.