Tak.
Som det blev nævnt, er det her jo en ændring af artikel 136.
Danmark har et forbehold i forhold til euroen, og det, der bekymrer mig ved det her beslutningsforslag, er, at man har et EU, hvor der er nogle eurolande, som har valgt at tilslutte sig en fælles valuta, og hvor man så nu har nogle problemer, fordi konstruktionen simpelt hen er lavet forkert.
Det siger sig selv, at hvis man har en fælles valuta, er man også nødt til at have en fælles overordnet finanspolitik; man er nødt til at have en koordinering af de systemer, man har i landene, for ellers hænger det ikke sammen.
Det her er så grundlaget – efter tysk ønske – for, at man så kan lave yderligere ændringer, hvilket jo har været meget oppe i diskussionen i dag.
Vi har netop været til møde i Europaudvalget, hvor vi jo har hørt statsministeren, der skal til rådsmøde i aften, om nye traktatændringer.
Det, der bekymrer mig, er, at man helt ukritisk siger:
Jamen det her er fint, det tiltræder vi bare, på trods af at vi har et euroforbehold.
Der er jo ikke noget at sige til, at de 17 lande, som har en fælles valuta, vil gøre noget for at bevare den fælles valuta, som de har ønsket at være en del af.
Det er jo helt legitimt.
Men det må også være helt legitimt, at de så aftaler det mellem de 17 lande, og at de 10 lande, som har valgt at stå uden for, overhovedet ikke skal tage stilling til eller blande sig i, hvordan de gør det, for vi har jo netop valgt at stå uden for.
Men sådan er det ikke, man ønsker også – hele tiden fra tysk og fransk side – at de 10 lande, som ikke er med i euroen, deltager, og det er selvfølgelig for at forpligte os på en eller anden måde.
Og det vælger de her unionspartier, som vi har i Folketinget, altså bare ukritisk at sige ja til.
Man kan måske godt synes, at det her beslutningsforslag er en lille detalje, men i bund og grund munder det her jo ud i, at et flertal af partierne i Folketinget egentlig ønsker den her fælles valuta, og at man synes, det vil være godt for Danmark.
Og det mener jeg altså ikke, og det mener vi bestemt ikke i Dansk Folkeparti.
Vi kan ikke støtte beslutningsforslaget.
Vi ser selvfølgelig gerne, at der er økonomisk stabilitet i EU, men vi ser det da også gerne i resten af verden.
Altså, boligboblen fra USA ramte også os.
Vi kan ikke styre USA's økonomi, vi kan heller ikke styre de andre eurolandes økonomi, og hvordan de har et fælles system, men det er jo helt legitimt, at de har det, hvis de ønsker en fælles valuta.
Men jeg vil bestemt ikke støtte, at vi skal involveres i det.