Danmark ligger desværre helt i top, når det gælder dødelighed blandt stofbrugere.
Ud af de 27 EU-lande indtager vi en femteplads, når det gælder den højeste dødelighed.
Sidste år døde 273 stofmisbrugere i Danmark.
Man kan selvfølgelig have det synspunkt, at det ville være skønt, hvis ingen indtog stoffer, men det er en utopisk tanke.
Euforiserende stoffer har eksisteret, lige så lang tid som der har været mennesker, og der er mange forskellige grunde til, at folk begynder at indtage dem.
Men faktum er også, at i dag er det ikke stofferne alene, der slår stofbrugerne ihjel.
Det er desværre også lovgivningen, som når lovgivningen ikke muliggør, at man kan foretage initiativer, der mindsker skaderne ved stofindtag, som f.eks.
fixerum.
Den umiddelbare logiske konklusion, når vi mennesker ser noget, vi ikke kan lide, er at forbyde det.
Det har da også vist sig at være problematisk på det her område.
På trods af forbud har tilgængeligheden af euforiserende stoffer aldrig været større, end den er nu.
Der har aldrig været flere brugere, end der er nu, og det gælder også i Danmark.
På mange måder har kampen mod euforiserende stoffer slået fejl, i hvert fald hvis man skal tro på prominente navne som Kofi Annan, George Schultz, den tidligere amerikanske udenrigsminister, Paul Volcker, den tidligere formand for den amerikanske centralbank, Fernando Cardoso, tidligere præsident i Brasilien, Ernesto Zedillo, tidligere præsident i Mexico, og mange andre prominente og indflydelsesrige personer.
Når det kommer til behandling af stofbrugere, viser erfaringerne også, at de er meget blandede.
En meget stor andel af stofbrugere falder desværre tilbage i misbrug.
En klog mand sagde engang, at definitionen på sindssyge er at gentage den samme handling igen og igen og forvente et nyt resultat hver gang.
Derfor er mange lande også er begyndt med skadesreduktion i stedet for behandling, hvor målet er hundrede procent stofuafhængighed.
Fixerum er netop et sådant initiativ, og resultaterne er ganske opløftende.
Lande som Schweiz, Norge, Tyskland, Holland, Australien, Canada har alle gode erfaringer med fixerum.
EU's overvågningscenter på narkotikaområdet har bekræftet dette.
Først og fremmest reducerer fixerum dødeligheden blandt stofbrugere.
Det er der flere årsager til.
Først og fremmest forbedrer de hygiejnen.
Der er sundhedsfagligt personale til stede, som kan hjælpe i tilfælde af forgiftning eller overdosis, hvilket i øvrigt sker langt mindre i det her stofindtagelsesrum.
Der bliver også etableret en kontakt mellem stofbrugerne og det sundhedsfaglige personale, en kontakt, som er fordomsfri.
Der bliver ikke stillet spørgsmål, og der bliver ikke snakket, medmindre stofbrugeren selv tager initiativ.
Det er dog mit indtryk, og det er jeg også blevet fortalt, at mange stofbrugere ønsker at fortælle om dem selv og deres liv, og det kan være den første indgang, den første vej ind i et behandlingsforløb, hvor stofbrugeren er motiveret.
Jeg har selv oplevet dette på nærmeste hold.
Jeg har besøgt det mobile fixerum på Vesterbro, et fixerum, som udelukkende er finansieret af private midler.
Jeg har mødt det sundhedsfaglige personale af læger, sygeplejersker og andre frivillige, og jeg har mødt nogle af stofbrugerne, og jeg har også set dem indtage stoffer i det mobile fixerum.
Stofbrugerne bliver behandlet med værdighed, når de har muligheden for at indtage deres stof under ordnede forhold.
Det er ikke værdigt at skulle fixe i en trappeopgang eller på gaden, men det er desværre realiteterne for mange stofbrugere i Danmark.
Det har tidligere regeringers narkotikaindsats ikke ændret noget på.
Det er virkeligheden, og virkeligheden skal vi have mod til at se i øjnene.
Det er heller ikke rimeligt over for beboerne i området, at de skal kigge efter kanyler i sandkasser, i opgange og på gader og stræder.
Der er ikke mange saglige argumenter for at være imod fixerum, i hvert fald ikke, hvis man ønsker at nedbringe dødeligheden og gøre gaderne mere trygge for beboerne.
Det er blevet fremført, at der er juridiske problemer i forbindelse med etablering af fixerum, og det har flere juridiske eksperter anfægtet, herunder professor Vagn Greve fra CBS, som har sagt, at da en lang række europæiske lande, herunder Tyskland, allerede har fixerum, bør det også være muligt at kunne etablere og gøre det hurtigt i Danmark.
Jeg er godt klar over, at regeringen allerede har bebudet, at fixerum vil blive en del af lovprogrammet for 2012, og dette beslutningsforslag skal på ingen måde ses som et forsøg på at drille regeringen.
Vi fremsatte i øvrigt beslutningsforslaget, inden vi vidste, at regeringen ville arbejde for at etablere fixerum.
Det her drejer sig ganske enkelt om at redde menneskeliv.
Der dør fem stofmisbrugere hver uge i Danmark, og mange af dem dør desværre unødvendigt, for de kunne reddes, hvis vi havde fixerum, og vi ved af erfaring fra udlandet, at skadesreduktion er med til at nedbringe dødstallet.
I Liberal Alliance synes vi, det er ganske uforståeligt, at det skal tage så lang tid at få etableret de her fixerum.
Regeringspartierne har fremsat seks beslutningsforslag om fixerum i perioden 2002-2009, og det her er altså ikke raketvidenskab.
Det er menneskers liv, der står på spil.
I øvrigt forstår jeg ikke, hvorfor fixerum er så fjern en tanke for mange af partierne i Folketinget.
Går man en tur rundt på Christiansborgs gange, vil man opleve flere af Tingets medlemmer stå og indtage deres nikotinfix i rygekabiner.
I princippet er det vel det samme.
Jeg er naturligvis godt klar over og kan mærke, at der ikke vil blive stemt for det her, fordi det her forslag ikke vil komme til afstemning, og det beklager jeg dybt, men jeg har et håb, selv om det er lille, om, at man måske vil ombestemme sig, så man kan få gennemført et lovforslag endnu hurtigere, end det ser ud til.