Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1068191_0001.png
1068191_0002.png
1068191_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:18. januar 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2011-0032-0072Dok.:303854
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 93 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 2. december 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mar-tin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 93 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Vil ministeren venligst forholde sig til, at daglig leder afsundhedsklinikken for udlændinge uden lovligt ophold, VibekeLenskjold, over for Information bekræfter, at politiet holder lavprofil i klinikkens åbningstider, og at hun udtaler, at… "Politietkommer ikke, når vi har åbent, og det er jeg glad for." Spørgs-målet stilles på baggrund af artikel i Information den 28. no-vember 2011 ”Politiet har fredet klinik for illegale indvandre-re” http://www.information.dk/286366”

Svar:

Der kan indledningsvis henvises til Justitsministeriets besvarelse af 26. ok-tober 2011 af spørgsmål nr. 1 (Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- ogIntegrationspolitik, til den daværende integrationsministers besvarelse af 1.juli 2011 af spørgsmål nr. 1020 (Alm. del), fra Folketingets Retsudvalg,samt til den daværende justitsministers besvarelse af 10. august 2011 afspørgsmål nr. 1021 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.Som det bl.a. fremgår heraf, kan det ikke af forarbejderne til udlændinge-lovens § 59, stk. 7, nr. 2, som kriminaliserer forsætlig bistand til en udlæn-dings ulovlige ophold i Danmark, udledes, at gratis lægehjælp til udlæn-dinge med ulovligt ophold vil være omfattet af bestemmelsen.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

”1.

Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet en udtalelse fra Københavns Politi, som har oplyst, atden konkrete håndtering i forhold til den pågældende lægekli-nik vurderes løbende, herunder om der ud fra en politifagligvurdering er grundlag for at iværksætte en indsats.Københavns Politi har yderligere oplyst, at politiet ikke harkonstateret udlændinge med ulovligt ophold i forbindelse medden pågældende lægeklinik, men at Københavns Politi generelter meget opmærksomme på, om udlændinge uden lovligt op-hold befinder sig på bestemte lokaliteter, idet politiet selvsagthar en forpligtelse til at sikre, at lovgivningen overholdes, her-under tilbageholde personer med ulovligt ophold i landet.
2
Københavns Politi har supplerende anført, at den omhandledelægeklinik er beliggende i et område på Vesterbro – i nærhe-den af Istedgade og Hovedbanegården – hvor politiet heledøgnet har en meget intensiv patruljering, blandt andet pågrund af prostitutions - og narkotikamiljøet i området.Københavns Politi har på den baggrund oplyst, at politikredsenhar samme tilgang til overvågning af lægeklinikken og områ-det omkring denne som til indsatsen i forhold til en lang rækkeøvrige lokaliteter på bl.a. Vesterbro, der har politiets bevågen-hed. Den konkrete håndtering i forhold til sundhedsklinikkenog de øvrige lokaliteter vurderes således løbende, herunder omder ud fra en politifaglig vurdering findes grundlag for ativærksætte en indsats.

2.

Københavns Politi har endvidere oplyst, at projektlederen pålægeklinikken forud for klinikkens etablering den 16. august2011 orienterede politidirektøren om projektet, ligesom pro-jektlederen har taget initiativ til et møde, som blev afholdt påklinikken den 28. september 2011 med lederen af Station City.På mødet redegjorde projektlederen for klinikkens aktivitetermed behandling af personer med ulovligt ophold. Det blev iforbindelse med mødet fra politiets side gjort klart over for kli-nikken, at politiet har en forpligtelse til at sikre, at dansk lov-givning bliver overholdt, herunder også at personer, der ophol-der sig ulovligt i landet, bliver tilbageholdt.Københavns Politi har endelig oplyst, at der ikke er indgåetnogen – hverken udtrykkelig eller stiltiende – aftale med kli-nikken om fritagelse for politiets tilsyn.”Som det endvidere fremgår af min besvarelse af 26. oktober 2011 afspørgsmål nr. 1 (Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og Integrations-politik, har jeg ligesom min forgænger fuld tillid til, at politiet varetager deopgaver, som politiet har i forhold til bl.a. udsendelse af udlændinge udenlovligt ophold i Danmark, og jeg er således også sikker på, at politiet tagerde fornødne initiativer, hvis politiet bliver opmærksom på, at udlændingeuden lovligt ophold befinder sig på bestemte lokaliteter. Den konkretehåndtering i forhold til den pågældende læge- og sundhedsklinik beror iden forbindelse på en politifaglig vurdering, som det er politiets opgave atforetage.
3