Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1044398_0001.png
1044398_0002.png
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. november 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 316372
Under henvisning til Folketingets udvalgs brev af 13. oktober 2011 føl-ger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr. 8(alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 8:”På baggrund af artikel i Kristeligt Dagblad den 22. september 2011 ” Iklemme: Jeg vil kæmpe for at få min skilsmisse” bedes ministeren redegørefor, om hun finder det tilfredsstillende, at muslimske kvinder i Danmark, somønsker skilsmisse, kan være nødsaget til at henvende sig til det såkaldte”Islamiske Shariaråd” i Storbritannien” for at få hjælp – eller kontakte selvbe-staltede muslimske råd i Danmark for – måske - at få bevilget en religiøsskilsmisse. Og er ministeren enig i, at de vanskelige vilkår for muslimskekvinder, der ønsker skilsmisse, vidner om, at vi på dette område har storeproblemer med ”parallelsamfundstænkning” i Danmark.”
Svar:Rent juridisk er alle sikret lige adgang til skilsmisse og om nødvendigt bi-stand og retsbeskyttelse.Alle, herunder muslimske mænd og imamer, bør anerkende, at ægteskabeter ophævet, så snart der er bevilliget en skilsmisse fra statsforvaltningen, ogalle bør acceptere, at den religiøse vielse herefter skal ophæves, som erpraksis blandt nogle muslimer i Danmark, ifølge SFI-undersøgelsen ”Paral-lelle retsopfattelser i Danmark. Et kvalitativt studie af privatretlige praksisserblandt etniske minoriteter”.Vanskeligheder med at få opløst religiøse vielser vidner om, at der i det dan-ske samfund er personer, som ikke anerkender afgørelser fra danske myn-digheder, og som fastholder kvinden i et ægteskab, der juridisk set er ophæ-vet, hvilket kan have store sociale konsekvenser for kvinderne. Det er natur-ligvis meget bekymrende og noget, som regeringen vil arbejde for at modvir-ke.Jeg har derfor nedsat en hurtigtarbejdende embedsmandsarbejdsgruppe,der skal se på hvilke tiltag, der kan iværksættes på området.
2
Karen Hækkerup/ Hanne Stig Andersen