Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1056217_0001.png
1056217_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
13. december 2011
Udvalget for Udlændinge og Integrationspolitik har i brev af 21. november 2011stillet følgende spørgsmål nr. 76 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
J.nr. 11/104132

Spørgsmål nr. 76

”Vil ministeren i forlængelse af artiklen http://mobil.bt.dk/touch/article.pml?guid=17765019 undersøge om danske virksomheder gør nok for at kontrollere, omhvorvidt de ansætter illegale udlændinge, og vil ministeren tage initiativer, der skalsikre at virksomhederne bliver bedre til at kontrollere i forbindelse med nye ansæt-telser?”

Endeligt svar:

Hvert år ansætter danske virksomheder mange dygtige udenlandske medarbejdere,som udfører et godt stykke arbejde og som arbejder i overensstemmelse med reg-lerne.For at sikre gode vilkår for virksomheder, der ansætter udenlandsk arbejdskraft,vejleder Udlændingeservice både i relation til konkrete ansøgningssager og meregenerelt virksomhederne om reglerne på området. På udlændingemyndighederneshjemmeside www.nyidanmark.dk har virksomhederne mulighed for at finde infor-mation og vejledning om reglerne for udenlandsk arbejdskraft. Derudover modta-ger en arbejdsgiver, hos hvem en udlænding har fået opholds- og arbejdstilladelsemed henblik på beskæftigelse, et særskilt informationsbrev sammen med oriente-ring om tilladelsen, ligesom arbejdsgiveren ligeledes bliver underrettet, såfremt ud-lændingens opholds- og arbejdstilladelse bliver inddraget. Er en arbejdsgiver i etkonkret tilfælde i tvivl om, hvorvidt en udenlandsk jobansøger har gyldig opholds-tilladelse og ret til at arbejde, kan arbejdsgiveren altid – efter jobansøgerens sam-tykke – kontakte Udlændingeservice.For at få et endnu bedre samspil med danske virksomheder, der ansætter kvalifice-ret udenlandsk arbejdskraft, afholder Udlændingeservice derudover løbende regio-nale netværksmøder, dialogmøder samt Erhvervsforum, hvor der bl.a. udvekslesviden og erfaringer mellem alle - virksomheder, organisationer og myndigheder,der har berøring med rekruttering af højt kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.Men desværre oplever vi også, at ikke alle virksomheder og deres ansatte overhol-der de gældende regler. Det er selvfølgelig fuldstændigt uacceptabelt. Derfor er deriværksat to overordnede initiativer:
Regeringen har besluttet at øge myndighedskontrollen på området, herunder et me-re effektivt samarbejde mellem relevante myndigheder og en styrket oplysnings-indsats over for udlændinge og deres arbejdsgivere. En tværgående myndigheds-indsats er afgørende for en succesfuld indsats mod arbejdsgivere og udenlandskearbejdstagere, der ikke overholder lovgivningen.Samtidig skal det på sigt blive lettere for virksomhederne at vurdere, om en uden-landsk arbejdstager har ret til arbejde i Danmark, så vi undgår situationer, hvor enarbejdsgiver – selvom den pågældende er bekendt med reglerne på området – ikkeer vidende om, at den udenlandske arbejdstager arbejder i strid med reglerne. Der-for vil Beskæftigelsesministeriet igangsætte initiativer, så det bliver enklere for ar-bejdsgiverne at sikre sig, at udenlandsk arbejdskraft ansættes lovligt.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2