Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1057976_0001.png
1057976_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 15. december 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MCS/ J.nr. 2011 - 7522
Under henvisning til Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitiksbrev af 16. november 2011 følger hermed social- og integrationsmini-sterens endelige svar på spørgsmål nr. 61 (UUI Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 61:”Vil ministeren venligst kommentere artiklen den 12. november 2011 fra JPAarhus ”Legeland: somaliere ingen adgang” samt redegøre for de nuværen-de regler. Ministerens bedes ligeledes svare på, hvordan en virksomhedse-jer efter ministerens opfattelse skal forholde sig til en situation, hvor flereepisoder med bestemte grupper nødvendiggør, at virksomhedsejeren måtage et hensyn til sin virksomhed og til de øvrige gæster. Herunder bedesministeren tilkendegive, om ministeren i den konkrete sag har forståelse forbeslutningen? http://jp.dk/aarhus/article2605603.ece”
Svar:Jeg kan oplyse, at jeg går ind for et samfund, hvor der er lige muligheder ogens rettigheder og pligter for alle medborgere uanset etnisk herkomst. Så-fremt en virksomhedsejer finder det nødvendigt at iværksætte sanktionerover for forstyrrende gæster, må det ske på grund af de konkrete gæsterskonkrete handlinger og aldrig på grund af deres herkomst.Hvad angår de nuværende regler kan jeg oplyse, at det af § 3, stk. 1, i lovom etnisk ligebehandling følger, at ”ingen må udsætte en anden person fordirekte eller indirekte forskelsbehandling på grund af vedkommendes elleren tredjemands race eller etniske oprindelse.”. Herudover fremgår det af § 3,stk. 2, at ”der foreligger direkte forskelsbehandling, når en person på grundaf race eller etnisk oprindelse behandles ringere, end en anden bliver, erblevet eller ville blive behandlet i en tilsvarende situation.”
2
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen oplyst følgende:”Det følger af § 1 i lov om forbud mod forskelsbehandling på grund af racem.v., som hører under Justitsministeriet, at ”den, som inden for erhvervs-mæssig eller almennyttig virksomhed på grund af en persons race, hudfarve,nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering nægter atbetjene den pågældende på samme vilkår som andre, straffes med bødeeller fængsel indtil 6 måneder.” Af stk. 2 fremgår endvidere: ”på samme må-de straffes den, som af nogen af de i stk. 1 nævnte grunde nægter at give enperson adgang på samme vilkår som andre til sted, forestilling, udstilling,sammenkomst eller lignende, der er åben for almenheden.”
Karen Hækkerup/ Henrik Thomassen