Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:
22. oktober 2012Statsrets- og Menneske-retskontoretSagsbeh: Thomas KlyverSagsnr.: 2012-0032-0419Dok.:553714
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 579 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 28. september 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMartin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 579 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-
og Integrationspolitik:
”Vil ministeren oplyse, om myndighederne er nået længere ideres bestræbelser på at vurdere, hvorvidt Hizb ut tahrir skalforbydes, og agter ministeren at arbejde for et sådant forbud?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Som det fremgår af Justitsministeriets besvarelse af spørgs-mål nr. 1 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om forbudmod Hizb-ut-Tahrir (B 67, folketingsåret 2010-2011) fra Fol-ketingets Retsudvalg, afgav Rigsadvokaten den 15. januar2004 en redegørelse til Justitsministeriet om eventuel opløs-ning af organisationen Hizb-ut-Tahrir i henhold til grundlovens§ 78. Rigsadvokatens konklusion i redegørelsen var, at der ik-ke var grundlag for at søge foreningen opløst ved dom, idet detmåtte antages, at der ikke ville kunne føres det fornødne bevisfor, at betingelserne i grundlovens § 78 for opløsning af for-eningen var opfyldt.I lyset af en dom af 28. februar 2007 fra Østre Landsret, hvorHizb-ut-Tahrirs daværende talsmand blev idømt 60 dagesfængsel for overtrædelse af straffelovens § 266 b om racedis-krimination mv., anmodede Justitsministeriet Rigsadvokatenom at overveje, om det på ny burde undersøges, om der vargrundlag for at søge foreningen opløst ved dom.Rigsadvokaten afgav på den baggrund den 19. juni 2008 ensupplerende redegørelse om eventuel opløsning af Hizb-ut-Tahrir i henhold til grundlovens § 78. Rigsadvokaten konklu-derede i redegørelsen, at hverken den omtalte dom fra ØstreLandsret eller de i øvrigt fremkomne oplysninger gav grundlagfor at søge foreningen opløst ved dom i henhold til grundlo-vens § 78.Rigsadvokaten tilkendegav dog samtidig, at selvom der ikkeaktuelt var grundlag for at rejse en sag om forbud mod Hizb-ut-Tahrir, kunne der dog være anledning til en skærpet op-mærksomhed i forhold til foreningen.Rigsadvokaten iværksatte herefter i juli 2008 en ordning, hvor-efter rigsadvokaturen løbende skal modtage indberetning frapolitikredsene og samtlige statsadvokater om forhold, der kanhave betydning for spørgsmålet om et forbud mod Hizb-ut-Tahrir. Rigsadvokaten anmodede samtidig Politiets Efterret-2
ningstjeneste om løbende orientering om relevante oplysningerom foreningen.I sommeren 2009 tilkendegav samtlige politikredse og statsad-vokater over for Rigsadvokaten, at der ikke var fremkommetnye oplysninger, der kunne have betydning for spørgsmålet omat søge Hizb-ut-Tahrir opløst ved dom.Rigsadvokaten havde ikke frem til besvarelsen af spørgsmålnr. 1 vedrørende B 67 modtaget indberetning om oplysningerom Hizb-ut-Tahrir, der giver anledning til en ændret vurderingaf, hvorvidt der bør tages skridt til at søge foreningen opløstved dom i henhold til grundlovens § 78. Rigsadvokaten harheller ikke efterfølgende modtaget sådanne indberetninger.Rigsadvokaten vil fortsat løbende vurdere, hvorvidt der ergrundlag for at tage skridt til en forbudssag mod Hizb-ut-Tahrir.”Jeg kan i tilknytning hertil oplyse, at det er regeringens klare opfattelse, atHizb-ut-Tahrir skal søges opløst, hvis der på baggrund af Rigsadvokatensvurdering på et tidspunkt findes grundlag herfor.
3