Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1163784_0001.png
1163784_0002.png
1163784_0003.png
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 5. oktober 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KJK/
Under henvisning til Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitiksbrev af 11. september 2012 følger hermed social- og integrationsmini-sterens endelige svar på spørgsmål nr. 524 (UUI Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Inger Støjberg (V)
J.nr. 2012-5881
Spørgsmål nr. 524:”Ministeren bedes give en detaljeret redegørelse for hele forløbet vedrøren-de ministerens planer om deltagelse i konferencen om forebyggelse af poli-tisk og religiøs radikalisering hos Ny-Dansk Ungdomsråd den 11. september2012”
Svar:Ny-Dansk Ungdomsråd blev oprettet i 2010 som et initiativ under den tidlige-re regerings handlingsplan om forebyggelse af ekstremistiske holdninger ogradikalisering blandt unge. Ny-Dansk Ungdomsråd er et uafhængigt råd,som modtager sekretariatsbistand af DUF, og rådets arbejde er satspuljefi-nansieret.Den 12. maj modtog ministeriet en invitation fra Ny-Dansk Ungdomsråd,hvor jeg blev inviteret til at holde oplæg på en konference med fokus påradikalisme som et samfundsproblem og som et integrationsproblem forunge nydanskere.På daværende tidspunkt var der ikke udarbejdet et program for konferencen,men vedlagt et notat om konferencen. Heri blev det beskrevet, at formåletvar at samle institutioner og foreninger med ungekontakt og bl.a. ruste demmed værktøjer, som kan anvendes i arbejdet med forebyggelse af, at ungebliver radikaliserede og isolerer sig fra samfundet. Desuden fremgik det af
2
notatet, at Ny-Dansk Ungdomsråd forestillede sig, at talerækken ville beståaf integrationsministeren, chefen for PET og en religiøs lærd.Den 16. maj gav min sekretær Ny-Dansk Ungdomsråd tilsagn om min delta-gelse, og Ny-dansk Ungdomsråd lovede, at så snart programmet var udar-bejdet, ville det blive eftersendt.Ny-Dansk Ungdomsråd kontaktede efterfølgende ministeriet, og det blevaftalt, at der skulle afholdes et møde den 1. juni. På dette møde blev ministe-riet ikke orienteret om, at Muhammed al-Tahrir ul-Qadris ville blive inviteret,men blev bedt om at komme med forslag til relevante oplægsholdere påkonferencen. Efter mødet var der en mail-korrespondance mellem Ny-DanskUngdomsråd og ministeriet med navne på relevante oplægsholdere.Konferencen blev også omtalt på et ordinært koordinationsmøde den 8. junimellem DUF og ministeriet. På dette møde blev det heller ikke nævnt, atMuhammed al-Tahrir ul-Qadri var inviteret til at deltage.Den 25. juli sendte Ny-Dansk Ungdomsråd ministeriet et program for konfe-rencen, hvoraf det fremgik, at Muhammed al-Tahrir ul-Qadri skulle holde etoplæg. Jeg blev i den forbindelse ikke forelagt programmet.Den 6. august fik ministeriet en telefonisk forespørgsel fra Udlændingesty-relsen om konferencen i forbindelse med en visumansøgning til Muhammedal-Tahrir ul-Qadri. Her blev ministeriet orienteret om, at ministeriets logo varblevet brugt på invitationen, hvilket ministeriet stillede sig uforstående overfor, da ministeriet ikke på nogen måde var medarrangører af konferenceneller stod bag invitationen.Efterfølgende kontaktede ministeriet Dansk Ungdomsfællesråd (DUF), somikke havde kendskab til brugen af ministeriets logo. DUF drøftede sagenmed Ny-Dansk Ungdomsråd, som beklagede fejlen. Det blev i den forbindel-se aftalt, at alt udgående korrespondance vedrørende konferencen fremoverskulle gå igennem DUF’s koordinator for Ny-Dansk Ungdomsråd. Desudenblev det aftalt, at Ny-Dansk Ungdomsråd skulle skrive til Muhammed al-Tahrir ul-Qadri og præcisere, at Social- og Integrationsministeriet ikke stodbag invitationen. Jeg blev ikke orienteret om korrespondancen angåendebrugen af ministeriets logo eller spørgsmål vedrørende visum.Den 27. august modtog ministeriet fra DUF’s koordinator for Ny-Dansk Ung-domsråd en plakat for konferencen, hvoraf det også fremgik, at Muhammedal-Tahrir ul-Qadri skulle deltage i arrangementet. Programmet var ikke heltidentisk med det program, som ministeriet modtog den 25. juli af Ny-DanskUngdomsråd. Jeg blev ikke orienteret herom.
3
Den 30. august kontaktede ministeriet Ny-Dansk Ungdomsråd for at drøftelogistik i forhold til min deltagelse og temaer for mit oplæg. Ny-Dansk Ung-domsråd spurgte, om jeg ville deltage i paneldebat, og om jeg ville afgive etcitat til rådets pressemeddelelse om konferencen. Den 3. september svare-de ministeriet, at jeg ikke havde mulighed for at deltage i paneldebatten,men at jeg gerne ville levere citat til pressemeddelelsen. Det blev imidlertidikke til noget, og jeg leverede aldrig et citat til pressemeddelelsen.Det var først den 5. september i forbindelse med Jyllands-Postens henven-delse til mig, at jeg blev gjort bekendt med, at Muhammed al-Tahrir ul-Qadriskulle deltage i konferencen.Jeg deltager i en lang række møder. I nogle sammenhænge bliver jeg invite-ret til arrangementer, hvor det endelige program ikke er fastlagt, og hvergang er det en konkret vurdering, hvorvidt jeg skal give tilsagn om deltagel-se. Hvorvidt der indhentes oplysninger om de personer, der også aktivt skaldeltage i de samme arrangementer som jeg, beror ligeledes på en konkretvurdering.I denne konkrete sag er det beklageligt, at mit tilsagn om deltagelse ikkeblev givet med forbehold for det endelige program, og at jeg ikke fik forelagtprogrammet til endelig beslutning, da det tilkom ministeriet. Ministeriet vilfremover tage forbehold for min deltagelse i arrangementer, når det vurde-res, at der er behov for det, indtil ministeriet er bekendt med det endeligeprogram.
Karen Hækkerup/ Karin Ingemann