Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1162358_0001.png
1162358_0002.png
1162358_0003.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Udlændingeafdelingen
Dato:Kontor:
3. oktober 2012Kontoret for Internatio-nalt Udlændingesamar-bejdeSagsbeh: Lisbeth S. HansenSagsnr.: 2012-0032-0384Dok.:557652
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 517 (UUI - Alm. del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 7. september 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Lene Ahlmann-Ohlsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 517 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvordan agter regeringen at sikre, at myndighederne får bed-re redskaber til at kontrollere og afsløre socialt bedrageri påtværs af landegrænser?”

Svar:

Der er til brug for besvarelsen indhentet bidrag fra Social- og Integrati-onsministeriet, som oplyser følgende:”Social- og Integrationsministeriet kan oplyse, at pensionister, der modta-ger pension efter de sociale pensionslove skal oplyse kommunalbestyrel-sen om forandringer i forhold, der kan forventes at medføre ændringer ipensionen.Pensionister med fast bopæl i Danmark har pligt til at give kommunalbe-styrelsen meddelelse ved ophold af mere end 2 måneders varighed udenfor EU/EØS-lande. Under et sådant ophold skal pensionisten også hvermåned give oplysninger om udenlandske indtægter.Endvidere er der kontrolteams i to lande, der kontrollerer, om betingelser-ne for modtagelse af dansk social pension ved fast bopæl i det pågældendeland er opfyldt.Herudover har offentlige myndigheder bl.a. mulighed for at føre tilsyn påoffentlige steder, hvor der er en formodning om at antræffe personer, somhar været udrejst af Danmark og som uberettiget har modtaget offentligeydelser. Der er mulighed for sanktioner, hvis en kontant- eller starthjælps-modtager eller en modtager af introduktionsydelse uberettiget og mod bed-re vidende modtager ydelser under ophold i udlandet, og kommunerne kanforetage hyppigere samtaler de første tre måneder efter, at der i forbindelsemed offentlige myndigheders kontrol er rejst tvivl om en kontant- ellerstarthjælpsmodtagers eller en introduktionsydelsesmodtagers generelle rå-dighed på baggrund af ophold i udlandet. Det samme gælder i forhold tilmodtagere af arbejdsløshedsdagpenge.Social- og Integrationsministeriet kan bl.a. henvise til Lov nr. 600 af 14.juni 2001 om ændring af lov om aktiv socialpolitik, lov om arbejdsløs-hedsforsikring m.v., integrationsloven og forskellige andre love (Skærpetkontrol med udbetaling af offentlige forsørgelsesydelser, sanktioner foruberettiget modtagelse af ydelser under ophold i udlandet m.v.) Lovforsla-2
get blev fremsat af beskæftigelsesministeren, og der var tale om en rækkeinitiativer på Beskæftigelsesministeriets område.”
3