Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1165901_0001.png
1165901_0002.png
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 11. oktober 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KJK/ J.nr. 2012-5986
Under henvisning til Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitiksbrev af 6. september 2012 følger hermed social- og integrationsministe-rens endelige svar på spørgsmål nr. 514 (UUI Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF)
UUI alm. del Spørgsmål 514”Vil ministeren i forlængelse af UUI alm. del – svar på spørgsmål 353 sikre,at der eventuelt via ny lovgivning åbnes op for, at f.eks. Folketinget kan fåindblik i, hvilke organisationer, udenlandske velgørenhedsorganisationer,private donorer m.m. som finansierer opførelsen af stormoskeer i Danmark,således at Folketingets partier kan vurdere, hvorvidt der er behov for politi-ske tiltag. Er ministeren desuden enig med spørgeren i, at åbenhed er posi-tivt?”
Svar:Jeg er generelt positivt indstillet for åbenhed, men som det fremgår af minbesvarelse af UUI alm. 353, findes der ingen regler i Danmark, der givermulighed for offentlig indsigt i udenlandske kilder til finansiering af opførelseaf frikirker, moskeer og andre former for bedehuse.I forbindelse med ansøgning om godkendelse som trossamfund gives et vistindblik i ansøgernes økonomi, idet der skal vedlægges kopi af det senesteårsregnskab, eller hvis foreningen er nystartet kopi af det seneste halvårs-regnskab.Som det fremgår af besvarelse af UUI alm. 456, har religiøse trossamfundgodkendt efter ligningslovens § 8 a ikke bogføringspligt, idet de ikke er om-
2
fattet af de regnskabsmæssige forpligtigelser, der gælder for almindeligeerhvervsdrivende virksomheder og aktiviteter.Spørgsmålet om adgang til oplysninger om trossamfunds økonomi rejser enrække principielle og juridiske spørgsmål, der kræver grundigt forarbejdeforud for evt. ny lovgivning. En regulering af adgang til religiøse foreningersregnskabsoplysninger skaber ligeledes udfordringer i forhold til afgrænsnin-gen mellem anerkendte/godkendte trossamfund, religiøse samfund og andreforeninger med et religiøst værdigrundlag.
Karen Hækkerup/ Karin Ingemann