Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:23. november 2012Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Anne Marie WegersleffHansenSagsnr.: 2012-0032-0383Dok.:536352
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 512 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 6. september 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mar-tin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Nanna Fischer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 512 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-
og Integrationspolitik:
”Kan ministeren oplyse, hvor mange asylansøgere der er udvistpga. kriminalitet i 2011 og 2012, og kan ministeren oplyse,hvilke procedurer, der er for kriminelle asylansøgere i forholdtil at afbryde deres sagsbehandling og efterfølgende sikre, at deudvises?”Svar:
Justitsministeriet kan oplyse, at det ikke er muligt at tilvejebringe oplys-ninger om, hvor mange asylansøgere, der er udvist på grund af kriminaliteti 2011 og 2012.Rigsadvokaten har til brug for besvarelsen af spørgsmålet oplyst, at det ik-ke på grundlag af registreringerne i anklagemyndighedens sagsbehand-lingssystemer er muligt at tilvejebringe oplysninger om antallet af de sa-ger, der er omtalt i spørgsmålet.Rigspolitiet har oplyst, at politiet ikke er i besiddelse af statistik vedrøren-de antallet af asylansøgere, der i 2011 og 2012 er udvist af Danmark pågrund af kriminalitet.Udlændingestyrelsen har blandt andet oplyst, at styrelsen ikke på nuvæ-rende tidspunkt er i besiddelse af det fornødne datagrundlag til at opgøreantallet af asylansøgere udvist ved dom i 2011 og 2012. Styrelsen har iden forbindelse blandt andet oplyst, at styrelsens såkaldte udvisningsdata-base, der indeholder oplysninger om afgørelser om udvisning af udlændin-ge ved dom, på nuværende tidspunkt er opdateret med domme afsagt til ogmed 2010. Det er derfor ikke på nuværende tidspunkt muligt at opgøre an-tallet af personer, der er udvist ved dom i 2011 og 2012. Styrelsen har her-til oplyst, at en opgørelse af databasens oplysninger om antallet af afgørel-ser om udvisning af udlændinge ved dom vil ske i forbindelse med Ju-stitsministeriets afgivelse af en kommende redegørelse om anvendelse afudlændingelovens bestemmelser om udvisning ved dom eller administrativbeslutning til Folketinget. Der blev senest afgivet en sådan redegørelse i2010. Redegørelsen forventes afgivet i indeværende folketingssamling.Udlændingestyrelsen har endvidere oplyst, at 86 udlændinge, der blev ud-vist ved dom efter udlændingelovens §§ 22-24 i perioden 1. januar – 31.2
december 2010, havde ansøgt om opholdstilladelse efter udlændingelovens§ 7 på et tidspunkt forud for eller samme dag som domsafsigelsen.Udlændingestyrelsen har bemærket, at det ikke er muligt i forbindelse medopgørelsen af udlændinge, der er udvist ved dom, at udskille personer, sompå tidspunktet for domsafsigelsen var asylansøgere. Opgørelsen tager såle-des ikke højde for, om de pågældende på tidspunktet for domsafsigelsenfortsat var asylansøgere eller om asylsagen var afsluttet.Endelig har Udlændingestyrelsen bemærket, at opgørelsen kun omfatterpersoner med endelige domme, dvs. domme hvor det på opgørelsestids-punktet ikke var registreret, at disse var anket til en højere retsinstans. Ersamme person i perioden udvist ved flere domme, indgår pågældende kunén gang i opgørelsen.For så vidt angår behandlingen af sager om asylansøgere, der har begåetkriminalitet, kan det oplyses, at Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnetikke kan afvise at behandle en asylansøgning eller afbryde behandlingen afen sag med henvisning til, at den udlænding, der søger asyl, har begåetkriminalitet.Det kan imidlertid få betydning for vurderingen af, om en asylansøger kanmeddeles opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7 (asyl eller beskyt-telsesstatus), hvis asylansøgeren under sit ophold her i landet begår voldeller anden kriminalitet og idømmes en frihedsstraf herfor og i den forbin-delse udvises med indrejseforbud.Det følger således af udlændingelovens § 10, stk. 3, 1. pkt., at en udlæn-ding, som har indrejseforbud i forbindelse med udvisning efter §§ 22-24eller 25, ikke kan gives opholdstilladelse efter §§ 7 og 8, medmindre sær-lige grunde, herunder hensynet til familiens enhed, taler derfor.Begår en asylansøger kriminalitet her i landet, kan dette derfor få den be-tydning, at udlændingen ikke kan meddeles asyl eller beskyttelsesstatus,selvom udlændingen isoleret set måtte opfylde betingelserne herfor. Ud-lændingen skal i så fald udrejse.Hvis en udlænding, der isoleret set er omfattet af udlændingelovens § 7,ikke udrejser frivilligt, kan myndighederne dog i almindelighed ikke gen-nemtvinge udrejsen på grund af refoulementsforbuddet i udlændingelovens§ 31, hvorefter ingen må sendes tilbage til et land, hvor udlændingen risi-3
kerer forfølgelse omfattet af flygtningekonventionen eller dødsstraf eller atblive underkastet tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behand-ling eller straf, eller hvor udlændingen ikke er beskyttet mod videresendel-se til et sådant land. I sager, hvor dette er tilfældet, forbliver udlændingensåledes i Danmark på såkaldt tålt ophold.Udlændingestyrelsen har desuden til brug for besvarelsen af spørgsmåletoplyst, at asylsager vedrørende strafafsonende eller varetægtsfængsledeasylansøgere hastebehandles. Dette sker for at sikre, at der så vidt muligtforeligger en endelig afgørelse i asylsagen, når vedkommende skal løsla-des.
4