Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1051015_0001.png
1051015_0002.png
1051015_0003.png
1051015_0004.png
DET TALTE ORD GÆLDER
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Jeg takker for spørgsmålene og muligheden for at drøfte en meget alvorligproblemstilling med jer. Jeg ser frem til et konstruktivt arbejde i udvalget ogformentlig mange drøftelser fremover.I september og oktober fik en gruppe ekstremistiske salafister en del me-dieomtale – først propaganderede de mod deltagelse i folketingsvalget, ogsenere blev vi mødt med deres rabiate udtalelser om håndsafhugning ogdødsstraf.Det er dog ikke første gang, at vi stifter bekendtskab med sådanne grupper.Tilbage i maj måned udkom rapporten ”Ekstremistiske miljøer med salafi-grupperinger i fokus”, udarbejdet af SFI og Københavns Universitet.Rapporten var bestilt af det tidligere Integrationsministerium og indeholdten række bekymrende konklusioner.Den viste, at der i Danmark er en gruppe personer tilknyttet salafistiskemiljøer, som er udpræget antidemokratiske i deres samfundsopfattelse,som tager entydigt afstand fra demokratiet, og som mener, at man somborger i Danmark er forpligtet på at følgeShariai sin helhed.Det indebærer, at gruppen ønsker at indretteSharia-zoneri Danmark medislamiske straffeprincipper.Ifølge salafi-rapporten føler visse religiøst søgende unge sig tiltrukket afsalafist-miljøet, da de tilbyder et fællesskab og en stærk identitet.Gruppen omfatter tilsyneladende kun et begrænset antal personer, - deantages at udgøre en kernegruppe på 20-30 personer og have omkring 70personer løsere tilknyttet.På trods af deres beskedne antal, er deres udsagn og holdninger dybt be-kymrende.Derfor har jeg taget klart afstand fra deres synspunkter og opfordret dem tilat overveje, hvorvidt de hører hjemme i Danmark, hvis de finder deres livs-form så uforenelig med vores demokratiske værdier.Jeg mener ikke, at ekstremisterne skal have frit spil. Vi vil ikke finde os i, atdenne gruppe udøver social kontrol og chikanerer borgere i det danskesamfund til at leve op til deres forskruede verdensopfattelse.Gør de noget ulovligt, skal de retsforfølges. Agiterer de for deres forskruedebudskaber, skal vi tage klart afstand fra det.
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr.
2
Jeg nærer ingen illusion om at vi på det holdningsmæssige kan nå den hår-de kerne i sådanne grupper. De er uden for almindelig pædagogisk række-vidde.Så vores indsats skal handle om, at give sådanne holdninger modspil ogmed almindelig sund fornuft undgå at skubbe flere unge i denne retning.

Besvarelse af første spørgsmål om initiativer i forhold til salafister

Det er regeringens opfattelse, at fundamentet for vort samfunds sammen-hængskraft er en fælles accept af vores grundlæggende værdier. Derfortager regeringen, som det også fremgår af regeringsgrundlaget, udfordrin-gerne med ekstremisme og anti-demokratiske tendenser meget alvorlig.Spørgeren ønsker at vide, hvilke konkrete initiativer regeringen agter attage i forhold til de ekstreme salafistmiljø. Der er to helt konkrete ting, somder skal sættes ind over for.Vi skal for det første stoppe fødekæden til denne slags bevægelser og ar-bejde for, at unge har attraktive alternativer og ikke bliver tiltrukket af eks-tremistiske fællesskaber. Og for det andet skal vi give ekstremisterne mod-spil, så deres budskaber ikke står alene og uimodsagt.I forhold til de mange helt almindelige unge, og også i forhold til unge somkan være lidt søgende, er det vigtigt, at der er klare konstruktive alternativetil det, som ekstremisterne står for – fx via uddannelse, job, foreninger,klubber osv.Vi vil fortsat arbejde med at skærpe unges kritiske tænkning og modstands-kraft for at sikre, at de bliver i stand til at forholde sig kritisk til de ekstremi-stiske budskaber. Dette skal blandt andet ske gennem styrket undervisningog diskussion af de ekstreme gruppers propaganda og konspiratorisk mate-riale på internettet.Vi vil arbejde for, at der eksisterer alternative budskaber ved at styrke aktø-rer som for eksempel Ny-Dansk Ungdomsråd til at være mere aktive og istand til at konfrontere anti-demokratiske ytringer.Vi vil styrke professionelle til at konfrontere propagandaen og enkeltindivi-derne med relation til salafisterne.Denne måde at håndtere ekstremisme på bygger i et vist omfang på denindsats, der er blevet iværksat under den tidligere regerings handlingsplanpå dette område, og hvor vi via aftalen om satspuljen har støttet op omindsatsen.
3

Spørgsmål om hvordan der følges op på hidtidig indsats

I forhold til det andet spørgsmål om, hvordan der følges op på indsatsen, viljer gerne understrege, at der findes flere former for ekstremisme.Men pointen er, at denne regering vil intensivere indsatsen mod ekstre-misme uanset form og ansigt.For at få et præcist billede af udfordringer med anti-demokratiske og eks-tremistiske grupper, iværksættes en grundig kortlægning.Og her taler vi om grupper, som ikke direkte udgør et sikkerhedsmæssigrisiko, men som alligevel må siges at udfordre vores samfund.Kortlægningen skal blandt andet belyse udfordringer i boligområder, oghvilke typer af grupperinger, som der er udfordringer med. Kortlægningenvil give os et billede af, hvilke udfordringer der er hvor i landet og skal bru-ges til at justere, konkretisere og målrette indsatsen mod ekstremisme.Samtidig med at denne øvelse finder sted, arbejder vi videre med den fore-byggende indsats, herunder nogle af de tidligere igangsatte initiativer.Regeringen vil styrke og udvide indsatsen for at ruste og kvalificere lokaleaktører med direkte kontakt til unge, til at sætte ind over for unge, der visertegn på radikalisering eller færdes i ekstremistiske miljøer. En bred vifte afprofessionelle og civilsamfundsaktører skal inviteres til at deltage i det fo-rebyggende arbejde og tilbydes undervisning og konkrete værktøjer, derkan hjælpe dem til at løfte opgaven.Vi vil sætte skub i etableringen af regionale SSP-ressourcegrupper med eks-pertise i ekstremisme i alle landets 12 politikredse. Men vi vil også satse påandre professionelle med kontakt til unge. For eksempel lærere i bådegrundskolen og ungdomsuddannelserne, klubpædagoger, boligforenings-folk osv.Vi vil mobilisere alle gode kræfter med kontakt til de unge. Ikke mindst for-ældrene er vigtige. Oftest er det forældrene, som først bliver opmærksom-me på adfærds- eller holdningsændringer hos de unge. I forbindelse medsatspuljeforhandlingerne vil jeg forsøge at sikre midler til at udvikle familie-netværk for familierne til sårbare unge, som kan støtte dem i at frigøre sigfra ekstremisme.Ekstremister, der begår vold eller andre forbrydelser skal have deres straf.Men på et tidspunkt skal de jo ud i samfundet igen. Vi kan ikke bare siddemed hænderne i skødet og vente på, at de kommer ud og begår ny krimina-litet. Regeringen vil udvikle værktøjer til at få terrordømte og andre dømte
4ekstremister til at forlade og tage afstand fra ekstremistiske miljøer i ud-slusningsfasen fra fængsler.Det er et faktum, at det ikke kun er unge som tiltrækkes af eller er engage-ret i ekstremistiske grupperinger. Derfor vil vi som noget helt nyt også ar-bejde for, at der udvikles en forebyggende indsats over for personer, somer over 18 år.Afsluttende kommentarerSom jeg har givet udtryk for i forskellige sammenhænge, skal Danmark for-blive et åbent og frit samfund med plads til forskellighed og mangfoldighed.Et sådant samfund vil ikke tolerere anti-demokratiske kræfter, som under-graver det danske samfund.Men man skal ikke glemme, at kampen mod ekstremisme også inkludererdet store flertal nydanskere, der bidrager til det her samfund, og som gernevil det danske samfundVi vil styrke de mange stemmer, som vil det danske samfund og ønsker atgive et alternativ til de ekstremistiske budskaber eller at bidrage til indsat-sen for at forebygge ekstremisme.Vi skal give kritisk modspil til dem, der ikke anerkender samfundets grund-læggende værdier, kønnenes ligestilling og ligeværd, demokrati og menne-skerettigheder, og vi skal bakke op om dem, som der respekterer disseværdier.