Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1044386_0001.png
1044386_0002.png
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. november
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 316369
Under henvisning til Folketingets udvalgs brev af 14. oktober 2011 føl-ger hermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr. 5.(alm.del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 5:Vil ministeren venligst kommentere artiklen ”Råd kan hjælpe klemte kvinder”fra Kristeligt Dagblad den 24. september 2011, artiklen ”Imam: Voldgift børklare muslimske skilsmisser” fra Kristeligt Dagblad den 6. oktober 2011 ogartiklen ”Danske imamer opretter egen skilsmisseret” fra Kristeligt Dagbladden 5. oktober 2011. Derudover bedes ministeren tilkendegive, hvorvidtregeringen agter at forbyde disse selvbestaltede muslimske råd og/ellersikre, at trossamfund, hvis imamer nægter at anerkende dansk lov, f.eks.ved at fastholde et islamisk ægteskab trods lovlig skilsmisse, fratages deresvielseskompetence og status som anerkendt trossamfund.http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/434021:Danmark--Raad-kan-hjaelpe-klemte-kvinderhttp://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/435609:Danmark--Imam--Voldgift-boer-klare-muslimske-skilsmisserhttp://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/435443:Danmark--Danske-imamer-opretter-egen-skilsmisseret
Svar:Jeg tager skarp afstand fra parallelle retsinstanser, som søger at løse kon-flikter ud fra et andet retssystem end det danske, og som ikke anerkenderdanske myndigheders juridiske afgørelser. Det er derfor vigtigt for mig atsikre, at kvinderne oplyses om deres rettigheder og er klar over, hvilke in-stanser i Danmark, der kan og ikke kan træffe afgørelser med juridisk gyl-dighed.I forhold til spørgsmålet om vielser er det vigtigt at skelne mellem religiøsevielser (velsignelser) uden retsgyldig virkning og ægteskab med retsgyldigvirkning.Spørgsmålet om hvem der fungerer som imam og spørgsmål om religiøsevielser uden juridisk gyldighed er selvsagt ikke lovreguleret.
2Ægteskab med juridisk gyldighed kan indgås ved kirkelig eller borgerlig viel-se. Kirkelig vielse kan finde sted inden for de anerkendte trossamfund, nåren af parterne hører til vedkommende trossamfund og inden for andre tros-samfund (de godkendte trossamfund), når en af parterne hører til vedkom-mende trossamfund, og trossamfundet har præster, som af social- og inte-grationsministeren er bemyndiget til at foretage vielser.Kriterierne for at godkende et trossamfund fremgår af forarbejderne til ægte-skabsloven.Kriterierne for godkendelse af et trossamfund fremgår i dag af ”Vejledenderetningslinjer”, der er udarbejdet af Det Rådgivende Udvalg vedr. Trossam-fund, og sager om godkendelse som trossamfund og om vielsesbemyndigel-se behandles af Familiestyrelsen.En vielsesbemyndigelse vil kunne tilbagekaldes, hvis der foreligger misbrugaf vielsesbemyndigelsen, herunder hvis den pågældende præsts handlingerikke er i overensstemmelse med hvervet som vielsesbemyndiget. Det kanf.eks. være tilfældet, hvis den pågældende tilsidesætter de regler, der gæl-der for vielser og for indberetning af en vielse til kommunen, eller hvis mansom præst handler på en sådan måde, at der kan opstå misforståelse ellertvivl med hensyn til, om der er tale om en vielse med borgerlig gyldighedeller en anden religiøs handling uden borgerlig gyldighed.Vurderingen af hvorvidt en godkendelse eller anerkendelse som trossam-fund eller en vielsesbemyndigelse kan tilbagekaldes, beror derfor på en kon-kret vurdering.Jeg finder det på den baggrund rigtigst ikke at kommentere på, hvorvidt engodkendelse eller anerkendelse som trossamfund eller en vielsesbemyndi-gelse kan tilbagekaldes ud fra de oplysninger, der fremgår af de i spørgsmå-let nævnte artikler. Det er heller ikke ud fra artiklen muligt at vurdere, om derer tale om anerkendte trossamfund, og om de pågældende imamer har be-myndigelse til at foretage vielser med juridisk gyldighed.
Karen Hækkerup/ Hanne Stig Andersen