Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
9. oktober 2012PolitikontoretJessika Heltberg Auken2012-0032-0327559814
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 443 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 23. juli 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MartinHenriksen (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 443 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-
og Integrationspolitik:
”Vil ministeren kommentere BTs artikel "Tvunget til at flytte:Nødråb fra Ghettoen" af 20. juli 2012 og henvendelsen omforholdene i Aldersrogade-området, jf. SOU alm. del - bilag365 samt redegøre for, hvad regeringen agter at gøre, så frede-lige borgere ikke føler sig presset væk fra bestemte områderpga. ballademagere og manglende indgriben fra ordensmagtensog boligselskabets side.”Svar:
1.
Vedrørende den konkrete artikel og henvendelsen om forholdene i Al-dersrogade-området henvises til Ministeriet for By, Bolig og Landdistrik-ters besvarelse af 2. oktober 2012 af spørgsmål nr. 444 (Alm. del).2.
Justitsministeriet kan mere generelt oplyse, at der med flerårsaftalen ompolitiets og anklagemyndighedens økonomi i 2012-2015, som er indgåetmed et stort flertal af Folketingets partier sidste efterår, er prioriteret res-sourcer til en yderligere forstærket politiindsats i de særligt udsatte bolig-områder, som er mest belastet af kriminalitet.Rigspolitiet har med udgangspunkt i flerårsaftalen i den nationale strategi-plan for politiets operative indsats udpeget indsatsen mod utryghed ogkriminalitet i de særligt udsatte boligområder som et nationalt fokusområ-de.Der er fastsat konkrete og meget ambitiøse mål for indsatsen, herunder ennedbringelse af antallet af straffelovsovertrædelser i områderne, en forhø-jelse af antallet af sigtelser pr. anmeldelse og en målsætning om, at sags-behandlingstiden i sager om overtrædelse af straffeloven begået i de sær-ligt udsatte boligområder i videst muligt omfang skal være under 2 måne-der fra sigtelse til tiltalerejsning.3.
Det er overladt til den enkelte politikreds – inden for rammerne af fler-årsaftalen og Rigspolitiets strategiplan – at tilrettelægge og løbende justerepolitiindsatsen i det enkelte område.Justitsministeriet har derfor til brug for besvarelsen af spørgsmålet viaRigspolitiet indhentet en udtalelse fra Københavns Politi, som for så vidtangår indsatsen i Aldersrogade-området har oplyst følgende:2
”Området omkring Aldersrogade indgår som en delaf et SUB-område i Københavns politikreds. Denskærpede politiindsats i og omkring området ud-øves fra Lokalpolitiet NordØst.Udover almindelig patruljering er der etableret ettæt samarbejde med socialforvaltningen, gade-plansmedarbejdere, klubpersonale, ejendomsin-spektører, boligbestyrere, HOT SPOT samt for-skellige boligsociale projekter.Gennem ordningen ”Din Betjent” har lokalpolitietfaste politifolk knyttet til området, hvilket har be-virket, at der er skabt tætte kontakter og netværk iområdet. Blandt lokalbetjentenes opgave indgår til-lige en forebyggende indsats, der kan medvirke tilen hurtig aktion, når problemer måtte opstå.Ledergruppen i SSP på Ydre Nørrebro (inklusivAldersrogade) bliver løbende opdateret om situati-onen i området. I forbindelse hermed vurderes det,om der skal foretages yderligere tiltag af politi-mæssig eller social karakter for at afhjælpe/løseproblemerne.Det er Københavns Politis opfattelse, at der i poli-tikredsen er opbygget en endog meget kompetentog handlekraftig SSP-organisation, der, når situati-onen tilsiger det, med meget kort frist kan iværk-sætte en handleplan, der indebærer umiddelbar ak-tivering af den kriminalpræventive afdeling, gade-plansmedarbejdere mv.”
3