Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1157320_0001.png
1157320_0002.png
1157320_0003.png
1157320_0004.png
1157320_0005.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K.
Dato:Kontor:
17. september 2012Kontoret for Humanitærtophold og UdsendelseSagsbeh: Dorthe Lønberg KaniaSagsnr.: 2012-0032-0324Dok.:524390
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 433 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 13. juli 2012. Spørgsmålene er stillet efter ønske fra MartinHenriksen (DF).
Morten Bødskov
/Pernille Breinholdt Mikkelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 433 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik (Alm. Del):

”Vil ministeren oplyse, om Danmark fortsat har en hjemsendelsesaftalemed Afghanistan?”

Svar:

Danmark indgik den 18. oktober 2004 en trepartsaftale med Afghanistanog UNHCR om tilbagetagelse af afghanske statsborgere, der opholder sig iDanmark. Denne aftale er fortsat gældende.
2

Spørgsmål nr. 435 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik (Alm. del):

”Vil ministeren redegøre for reglerne om permanent opholdstilladelse forEU-borgere, og om Danmark stiller de krav, herunder opkrævning af ge-byr, som der er mulighed for, jf. EU-reglerne?”

Svar:

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/38/EF om unionsborgeres ogderes familiemedlemmers ret til at færdes og opholde sig frit på medlems-staternes område (herefter opholdsdirektivet) er gennemført i dansk ret.Reglerne om tidsubegrænset ophold for EU-borgere er gennemført i EU-opholdsbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 474 af 12. maj 2011).Det fremgår af EU-opholdsbekendtgørelsens § 19, stk. 1, at en EU-statsborger, der har haft lovligt ophold her i landet uafbrudt i 5 år, har rettil tidsubegrænset ophold her i landet.Efter EU-opholdsbekendtgørelsens § 19, stk. 2, erhverver en EU-statsborger, hvis ret til ophold her i landet følger af § 14, stk. 1, eller § 15,stk. 1 (familiemedlemmer til arbejdstagere, selvstændige erhvervsdriven-de, tjenesteydere, udstationerede, studerende og personer med tilstrækkeli-ge midler med ret til at blive boende efter hovedpersonens død eller udrej-se eller efter ophør af ægteskab), dog først de rettigheder, der følger af ret-ten til tidsubegrænset ophold her i landet, når den pågældende tilvejebrin-ger et selvstændigt opholdsgrundlag efter § 3, stk. 1-3 (arbejdstagere, selv-stændige erhvervsdrivende og tjenesteydere), §§ 4-6 (udstationerede, stu-derende og personer med tilstrækkelige midler), § 8, stk. 1 (familiemed-lemmer til arbejdstagere, selvstændige erhvervsdrivende og tjenesteydere),eller §§ 9-11 (familiemedlemmer til udstationerede, studerende og perso-ner med tilstrækkelige midler).Ophold anses ikke for afbrudt ved midlertidige ophold uden for landet, derikke tilsammen overstiger seks måneder om året, fravær af længere varig-hed, som skyldes værnepligt, eller et fravær af højst 12 måneders varighed,som skyldes vægtige grunde, jf. EU-opholdsbekendtgørelsens § 19, stk. 6.
3
Visse særlige persongrupper har ret til tidsubegrænset ophold uden yderli-gere betingelser, jf. EU-opholdsbekendtgørelsens § 20. Bestemmelsen om-fatter EU-statsborgere, der har ret til at opholde sig her i landet efter §§ 7og 12 (pensionerede m.v. og familiemedlemmer til pensionerede m.v.) el-ler § 14, stk. 3 (familiemedlemmer med ret til at blive boende efter hoved-personens død eller udrejse), hvis hovedpersonen var omfattet af § 3, stk. 1(arbejdstagere, selvstændigt erhvervsdrivende eller tjenesteydere), oghovedpersonen ved sin død havde opholdt sig her i landet uafbrudti mindst 2 år,dødsfaldet skyldtes en arbejdsulykke eller en erhvervssygdom, ellerfamiliemedlemmet var ægtefælle til hovedpersonen og mistede sindanske indfødsret ved indgåelse af ægteskab med hovedpersonen.Sådanne personer skal således ikke opfylde kravet om 5 års lovligt opholdfor at blive meddelt tidsubegrænset opholdsret.Det fremgår af artikel 25, stk. 2, i opholdsdirektivet, at medlemslandenekan opkræve et beløb for udstedelse af bl.a. registreringsbevis og bevis forret til tidsubegrænset ophold. Beløbet må ikke være højere end de gebyrerog afgifter, som værtslandets egne statsborgere betaler for udstedelse aflignende dokumenter.Danmark opkræver ikke gebyr for udstedelse af registreringsbevis og bevisfor ret til tidsubegrænset ophold for EU-statsborgere. Dette skyldes, at derikke opkræves gebyr for udstedelse af tilsvarende dokumenter til danskestatsborgere (sundhedskort/rejsesygesikringskort).
4

Spørgsmål nr. 436 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik (Alm. del):

”Vil ministeren oplyse, hvilke opholdsdokumenter omhandlende EU-borgeres mulighed for ophold i Danmark, hvor der opkræves gebyr oghvor der ikke opkræves gebyr, og begrundelsen herfor?”

Svar:

EU-statsborgere med ret til tidsbegrænset ophold efter bestemmelserne iEU-opholdsbekendtgørelsen skal ansøge om registreringsbevis senest 3måneder efter indrejsen, hvis opholdet forventes at vare mere end 3 måne-der, jf. EU-opholdsbekendtgørelsens § 21, stk. 1. EU-statsborgere med rettil ophold efter § 3, stk. 4 (arbejdssøgende), eller § 8, stk. 3 (familiemed-lemmer til arbejdssøgende), skal dog ikke ansøge om registreringsbevis.EU-statsborgere med ret til tidsubegrænset ophold efter reglerne i EU-opholdsbekendtgørelsen får efter ansøgning udstedt bevis for ret til tids-ubegrænset ophold, jf. EU-opholdsbekendtgørelsens § 28, stk. 1.Danmark opkræver ikke gebyr for udstedelse af registreringsbevis og bevisfor ret til tidsubegrænset ophold. Dette skyldes, at der ikke opkræves gebyrfor udstedelse af tilsvarende dokumenter til danske statsborgere (sund-hedskort/rejsesygesikringskort).
5