Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1149301_0001.png
1149301_0002.png
1149301_0003.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
21. august 2012UdlændingekontoretPBJ2012-0032-0298514477
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 407 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 27. juni 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MartinHenriksen (DF).
Morten Bødskov/Niels Henrik Larsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 407 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik (Alm. del):

”Vil ministeren på baggrund af artiklen i Politiken 26/6-12: ”Rekord man-ge får visum til Danmark” redegøre for kontrolforanstaltningerne, og hvormange der er blevet taget i disse foranstaltninger?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet et bidrag fra Rigs-politiet, idet kontrollen med udlændinge i forbindelse med indrejse og op-hold i Danmark varetages af politiet.Rigspolitiet har bemærket, at der som følge af Danmarks deltagelse iSchengen-samarbejdet alene udføres personkontrol ved passage af Dan-marks ydre Schengen-grænser.Rigspolitiet har endvidere bemærket, at reglerne om personkontrol og omafvisning af tredjelandsstatsborgere er fastsat i udlændingeloven og er ud-formet i overensstemmelse med Schengen-reglerne.I relation til personkontrollen ved de ydre grænser har Rigspolitiet oplyst,at der er tale om pas- og visumkontrol, hvor det kontrolleres, om rejsedo-kumenterne er gyldige, og om den indrejsende udlænding er eftersøgt.Rigspolitiet har i den forbindelse oplyst, at der som led i kontrollen foreta-ges søgning i POLKON, der er en særlig applikation, der i én og sammearbejdsgang muliggør søgning i det danske kriminalregister, det danskepasregister, Interpols database vedrørende efterlyste dokumenter, Schen-gen-Informationssystemet (SIS) og det fælleseuropæiske visumregister(VIS).Rigspolitiet har desuden oplyst, at der herudover foretages stikprøvekon-trol af, om indrejsende udlændinge opfylder de øvrige indrejsebetingelser,bl.a. i forhold til godtgørelse af opholdets formål og dokumentation for be-siddelse af nødvendige midler til ophold og hjemrejse.For så vidt angår kontrolforanstaltninger i forhold til udlændinge, der alle-rede opholder sig i Danmark på grundlag af visum, har Rigspolitiet oplyst,at politikredsene varetager den almindelige politimæssige kontrol i forbin-delse med udlændinges ophold i Danmark. Der foretages imidlertid ikke2
særskilt registrering vedrørende kontrollen af udlændinge, der er indrejstpå visum, og Rigspolitiet har derfor ikke mulighed for at oplyse, hvormange visumindehavere der er blevet taget i disse kontrolforanstaltninger.
3